Desert savarina uriasa, cu esenta de rom si peltea de gutui

Postat de RODIMUR in Prajituri
3 Aug 2018 | 4415 vizualizari
Desert savarina uriasa, cu esenta de rom si peltea de gutui

Provocarea GastroArt Încep prin a mulțumi amfitrionului acestui concurs incitant pentru ideea de a scoate oarecum din uitare, savarinele de altădată. Îmi doresc de mult timp să fac savarine, nu neapărat de dragul lor, ci pentru a experimenta cât mai multe creații culinare franceze. Preocuparea aceasta o am cu mult înainte de a posta pe acest site articolul despre această prăjitură, care este, de fapt, poloneză și care s-a răspândit în întreaga lume. (https://www.bucataras.ro/articole/istoria-fascinanta-a-patiseriei-franceze-4-baba-cu-rom-83082.html) Cu această ocazie am bifat o nouă experiență culinară, ce mi-a umplut sufletul de bucurie... Am făcut o savarină uriașă, ceea ce se numește "Baba au rhum" în franceză. Am urmat o rețetă pe care o am de mult, dar care se aseamănă cu cea din provocare. Pentru ca aluatul dospit imi da uneori arsuri la stomac, il prefer pe acesta, care fiind mai usor si pufos se imbiba de minune cu siropul de rom, turnat din abundenta. Am optat să ornez savarina cu peltea de gutui și zahăr pudră, pentru că am vrut să evit, pe vremea asta caldă, riscul alterării frișcăi. Iar cu pelteaua de gutui, savarina mea arată foarte bine și are un gust minunat, pentru că am însiropat-o bine, fără rețineri. În fapt, la origine, savarina nu era decât o prăjitură veche, însiropată... Pentru ornarea cu peltea de gutui am apelat la rezerva mea de anul trecut:  https://www.bucataras.ro/retete/peltea-de-gutui-84493.html  

Ingrediente

  • Pentru savarină:
  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 6 linguri de pesmet
  • 2 plicuri de vanilie
  • 1 praf de sare fină
  • unt pentru uns forma de copt
  • făină albă pentru tapetat forma de copt
  • Pentru sirop:
  • 200 ml de apă
  • 300 grame de zahăr tos
  • 1/2 baton de vanilie
  • 35-40 ml de esență de rom
  • Pentru decor:
  • peltea de gutui
  • zahăr pudră

Mod de preparare

Se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare, până ce cresc în volum. Se adaugă treptat, zahărul tos  și vanilia, mixând permanent compoziția, după care se adaugă pe rând, unul câte unul, gălbenușurile. La urmă se adaugă pesmetul, mixând întruna, pentru omogenizarea compoziției.

Se unge forma de copt cu unt și se tapetează cu făină albă. Se toarnă compoziția în formă și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos și uniform. Se lasă să se răcească în cuptorul oprit, cu ușa deschisă.

În timp ce se coace savarina, se prepară siropul. Se pun la fiert: apa, zahărul și păstaia de vanilie secționată. Când siropul se leagă bine, se oprește focul și se lasă la răcorit.

Când siropul s-a răcorit, se scoate păstaia de vanilie și se adaugă esența de rom, amestecând pentru omogenizare.

Când savarina s-a răcit, se însiropează cu toată cantitatea de sirop pregătită și se decorează cu peltea de gutui, zahăr pudră, frișcă...

Se ține la frigider până ce se termină.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert savarina uriasa, cu esenta de rom si peltea de gutui" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Retete similare

Desert prajitura din foi de albusuri cu nuca si crema de lapte

Postat de Pungasa_Rogue

Desert prajitura din foi de albusuri cu nuca si crema de lapte

Pregatirea foilor: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana cand devin ca o bezea. Se adauga uleiul,...

Citeste continuarea

Briose cu nuca de cocos si ciocolata (Reteta Video)

Postat de Ina75

Briose cu nuca de cocos si ciocolata (Reteta Video)

Punem praful de copt si sare peste faina cernuta si omogenizam. Incalzim cuptorul. Pregatim un bol in care punem ouale si mixam. Adaugam uleiul si continuam sa amestecam. Punem laptele si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.08.2018, 19:17
Delicioasa si aromata! Sa aveti pofta!
la 03.08.2018, 19:21
Mulțumesc frumos, Mimi! O voi duce cu mine la București, unde este soțul, cu băieții. Cred că va fi cam greu de transportat, cu trenul...
la 03.08.2018, 19:30
Ce bine arata! Deja se afla la favorite pentru ca am de gand sa o incerc si eu candva...
la 03.08.2018, 19:32
Îți mulțumesc frumos, Claudia! E foarte ușor de făcut și dacă se mixează bine compoziția, iese o savarină pufoasă, ca un chec și tare bună. Nu-i trebuie decât mult sirop cu esență de rom și este un deliciu...Păcat că nu pot să te servesc...
la 03.08.2018, 19:40

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking