Desert strudel de post, cu mere, stafide si visine

Postat de RODIMUR in Prajituri
10 Mar 2018 | 3626 vizualizari

Am făcut această prăjitură rulată cu aluat de post, similar aceluia din care am făcut sfințișori (mucenici) și am folosit vișine din dulceață, foarte bine conservate. A ieșit o prăjitură de post bună, chiar dacă nu are ca ingrediente: ouăle, untul și laptele. Și în post avem poftă de dulce... Din ingredientele de mai jos au ieșit două rulouri de ștrudel cu mere, stafide și vișine.

Inapoi la reteta

Comentarii (40)

la 10.03.2018, 17:08
la 10.03.2018, 17:16
Mai usor Vasile ,ca vor si altii sa guste!)))
la 10.03.2018, 17:25
Buni, gustă toți aceia cărora le place...!
la 10.03.2018, 17:36
Buna prajiturica ta
Dupa mine, ca sa fie strudel trebuie sa fie cu foi subtiri/ foietaj, dar pana la urma fiecare o numeste cum vrea
la 10.03.2018, 17:42
servesc si eu o feliuta
la 10.03.2018, 18:13
Așa este, Ina! Ai dreptate! Ștrudelul e cu foi subțiri, dar așa numea mămica prăjitura asta, așa o numesc și eu, din obișnuință...
la 10.03.2018, 18:14
Te servesc cu plăcere, Claudia!
la 10.03.2018, 18:17
Dar pentru corectitudine (care trebuie să primeze în fața obișnuinței!) uite, Ina, voi schimba numele prăjiturii...!
la 10.03.2018, 18:25
la 10.03.2018, 18:29
Ce bine arata!
la 10.03.2018, 18:34
Indraznesc si eu sa-i raspund Doamnei Ina: "Strudel" inseamna in germana "vartej", iar adverbul corespunzator "gestrudelt" = "invartit"; de aici vine denumirea (traducere directa) placintei "Invartita" moldovenesti. Caci "Strudel"-ul clasic (sec XVII - XVIII) era o rulada cu foaie din aluat cu drojdie (evtl. branza de vaci), umpluta dulce (mere, branza, mac, nuca, povidla etc) sau din aluat cu cartofi, umpluta sarat (ciuperci, carne, dar si mai des varza acra) si apoi coapta sau chiar fiarta (la abur) dupa umplere. La portionare aparea sectiunea in forma de vartej (melc). Folosirea foilor de aluat ultra-subtiri "de strudel", adica gen "filo" sau "yufka" se datoreaza influentei ulterioare, culturale si culinare otomane; originea acestor foi este insa in Orientul Apropiat. In reteta clasica austriaca de Strudel nu se foloseste aluat foietaj ("frantuzesc" ).
la 10.03.2018, 18:48
Tata spune ca pe vremea copilariei lui in Basarabia, de fiecare data cand Mama lui (austriaca 100%) cocea toamna/iarna paine in cuptorul cu lemne, facea si "Strudel" cu mere (+ stafide) si/sau cu bostan... (localnicii ii ziceau "Invartita" ) si ca aratau exact ca ale Dvs. Ca numai vazand pozele, parca simte mirosul si gustul Strudel-ului lui Mutti... ! Cu alte cuvinte, s-a legat la cap fara sa-l doara: acum trebuie sa ne faca si noua, ca sa stim despre ce e vorba! Multumim ptr idee!
la 10.03.2018, 18:57
Navidad, vă mulțumesc frumos pentru apreciere și pentru explicații! Eu așa știu denumirea de la mama mea de acasă, care o știa de la bunica paternă, austriacă la origine (am mai scris pe aici despre ea). E adevărat că în unele dicționare se scrie că ștrudelul este făcut cu foi subțiri, dar eu am scris numele pe care-l știam de la mămica... Într-adevăr, după originea acestui cuvânt, se explică și învârtita moldovenească și denumirea pe care am dat-o eu prăjiturii... Acum nu mai știu ce să fac, să nu fiu în eroare. Să schimb din nou numele prăjiturii în "ștrudel", așa cum am scris inițial, pentru că așa știam, din obișnuință? Ce mă sfătuiți?
la 10.03.2018, 19:04
Aici vin si eu
la 10.03.2018, 19:07
Ești bine venită/primită, Mimi!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking