Mai întâi se face un aluat fraged din: făină albă, sare, unt, zahăr, vanilie și un ou. Când aluatul este bine legat și uniform, nelipicios și elastic, se pune într-o folie alimentară, se aplatizează și se lasă la frigider, cel puțin o oră.
Între timp se pregătește umplutura. Se mixează bine brânza de vaci bine scursă cu: zahărul, vanilia, cele două ouă, coaja răzuită de la o lămâie și la urmă, făina albă. Se obține o umplutură legată și omogenă.
Vișinele se scot din dulceață și se pun într-o sită, ca să se scurgă de sirop.
După o oră, se scoate aluatul fraged din frigider și se întinde o foaie subțire pe planșeta presărată cu făină. În forma de copt, unsă cu unt se pune foaia de aluat și se taie marginile care depășesc pereții tăvii (din ele se vor face fâșii, pentru grilaj).
Se umple tava cu umplutura de brânză și se nivelează. Se modelează/ondulează manual aluatul de jur-împrejurul tartei, pentru a-i da un aspect frumos.
Se întinde o altă foaie subțire (dreptunghiulară) din aluatul rămas și se taie fâșii late de 1 cm. Se aranjează aceste fâșii peste umplutură, ca un grilaj. Apoi se umplu golurile din grilaj cu vișinele din dulceață, scurse de sirop și se unge aluatul (grilajul) cu un ou bine mixat, după care se dă tava la cuptorul bine încins, la foc moderat.
Când aluatul s-a rumenit, se face testul scobitorii, se scoate tava din cuptor și se pudrează cu zahăr farin. Tarta se taie numai după ce s-a răcit complet. Se ține în frigider până ce se consumă în întregime, deoarece conține alimente ușor alterabile (ouă, brânză unt).