Desert tarta cu crema de lamaie si kiwi -reteta nr. 300

Postat de RODIMUR in Dulciuri
14 Mai 2018 | 2916 vizualizari
Desert tarta cu crema de lamaie si kiwi -reteta nr. 300

După tarta cu cremă de vanilie și căpșuni, am făcut și una cu cremă de lămâie și kiwi, ca să sărbătoresc rețeta cu nr. 300. Este o tartă aromată și plăcută, în orice anotimp, dar mai ales atunci când vin căldurile, pentru că are și calitatea de a fi răcoroasă. Am făcut tarta într-o tavă cu diametrul de 20 cm, dar crema este suficientă și pentru o tavă cu diametrul mai mare (23 cm).

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 250 grame de făină albă
  • 100 grame de unt moale
  • 1 ou
  • 75 grame de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare
  • făină pentru întins foaia
  • Pentru cremă:
  • 500 ml de lapte dulce fiert
  • 2 gălbenușuri
  • 100 grame de zahăr tos
  • 3 linguri de amidon alimentar
  • 1 plic de vanilie
  • 100 grame de unt
  • coaja răzuită de la 1/2 lămâie
  • zeama de la 1/2 lămâie (sau 1 ml de esență de lămâie)
  • Pentru decor:
  • 5 kiwi

Mod de preparare

Mai întâi se face aluatul fraged pentru tartă. Se mixează bine zahărul cu untul moale, sare, oul și vanilia, până ce se dizolvă complet și conținutul se omogenizează. Se încorporează făina, puțin câte puțin și când aluatul devine elastic, se pune într-o folie alimentară, se aplatizează și se dă pentru cel puțin o oră la frigider.

Între timp se face crema. Se amestecă zahărul, vanilia și amidonul, se adaugă cele două gălbenușuri și apoi laptele, puțin câte puțin, după care se dă cratița la foc mic și se continuă amestecarea ingredientelor, până ce se îngroașă compoziția. Se amestecă întruna și după ce compoziția s-a îngroșat, ca să se stabilizeze și ca să nu se prindă de fundul cratiței.

Se ia cratița de pe foc și se lasă crema la răcit, dar se mai amestecă din când în când, ca să nu facă pojghiță deasupra.

Când compoziția s-a răcit, se adaugă untul, coaja răzuită de lămâie și zeama (sau esența de lămâie). Se mixează bine, pentru uniformizare, după care se dă crema la frigider, ca să se întărească.

După o oră, se scoate aluatul din frigider și pe planșeta presărată cu făină se întinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de 5-6 mm. Se pune foaia în forma de copt, se modelează marginile tartei, se înțeapă cu furculița și apoi se dă tava la frigider pentru încă 15-20 de minute, ca să se răcească. După acest interval de timp, se scoate tava din frigider, se pune o folie de pergament (de copt) peste blat și se toarnă deasupra boabe de orez, sau fasole... pentru a nu permite aluatului să crească necontrolat, în cuptor.

Se dă tava cu aluatul la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru 20-25 de minute. Când aluatul s-a rumenit ușor, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.

Între timp se pregătesc fructele pentru decor (se curăță de coji și se feliază).

Când foaia de tartă s-a răcit complet, se umple cu crema întărită, scoasă din frigider și se decorează cu feliile de kiwi.

Se dă tarta la frigider pentru câteva ore, ca să se înmoaie foaia și să poată fi porționată frumos și ușor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu crema de lamaie si kiwi -reteta nr. 300" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Cornuri bicolore

Postat de merisor67

Cornuri bicolore

Ingredientele sunt aceleasi ca in reteta Margaretei, dar cantitatile difera pe alocuri. Mi-a lipsit coaja rasa de lamaie si portocala, am consumat tot, la cozonacii de la sarbatori si nu m-am...

Citeste continuarea

Reteta de tarta cu dovleac si lapte de cocos

Postat de panacris

Reteta de tarta cu dovleac si lapte de cocos

Iata cum se prepara Reteta de tarta cu dovleac si lapte de cocos Într-un bol se amestecă făina cu zahărul și sarea. Apoi se adaugă uleiul, untul topit și apa rece, se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.05.2018, 16:18
la 14.05.2018, 16:29
Bun,bun!
la 14.05.2018, 17:39
Mulțumesc frumos, Buni!
la 14.05.2018, 18:20
Felicitari si la cat mai multe retete!
la 14.05.2018, 19:09
La cat mai multe retete,Rodica! Bravoo!!

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking