Ingrediente
Blat:
- 250 g faina de cozonac
- 125 g unt 82%, la temperatura camerei
- 1 ou
- un praf de sare
- 3 linguri de zahar pudra
Umplutura:
- 1 kg dovleac taiat bucati
- 2 linguri de ulei de masline
- coaja rasa de la ½ portocala
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 150 g zahar
- 2 oua
- 2 lingurite de amidon
- 300 ml de smantana de gatit
- 1 lingura de esenta de vanilie
- 1 praf de sare
Bezea:
- 3 albusuri
- un praf de sare
- 1 lingurita de zeama de lamaie
- 100 g de zahar
Mod de preparare
Blat: Pune oul si zaharul pudra in bolul robotului de bucatarie, porneste-l pe viteza medie si cand acesta a inceput sa capete o culoare albicioasa si o textura mai aerata, adauga untul treptat. Cerne faina si amestec-o cu sarea. Incorporeaza putin cate putin faina si sarea peste compozitia din bolul robotului de bucatarie. Amesteca ingredientele pana obtii un aluat bine inchegat. Inveleste-l intr-o folie de plastic si lasa-l la frigider cca. 20-30 min pana prepari dovleacul.
Umplutura: Pune dovleacul intr-o tava cu hartie de copt; stropeste-l cu ulei de masline si introdu-l in cuptorul incins in prealabil la 190 de grade C; Incearca-l cu o furculita si cand s-a copt, blendeaza-l si lasa-l sa se raceasca;
Scoate aluatul din frigider. Pune faina pe blatul de lucru si intinde aluatul cu un sucitor; Tapeteaza o forma de tarta cu fund detasabil cu unt si faina; Pune blatul deasupra formei si treci usor cu sucitorul peste el; Intinde-l uniform in tava si peste acesta pune o bucata de hartie de copt. Pentru a preveni cresterea in exces a blatului adauga orez, fasole sau linte, in forma de tarta. Introdu aluatul in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade pentru 5-7 min. Scoate blatul si lasa-l sa se raceasca;
Bate cele doua oua cu zaharul si cand acesta s-a dizolvat, adauga esenta de vanilie si smantana; Separat amesteca dovleacul blendat cu coaja rasa de portocala, scortisoara macinata, amidonul si sarea; Cu ajutorul unei linguri, incorporeaza compozitia din ou, zahar, esenta si smantana peste dovleac.
Toarna compozitia in aluatul de tarta; Scade temperatura cuptorului la 160 de grade si lasa tarta acolo pentru cca 25 min;Intre timp apuca-te de bezea;
Bezea: Bate albusurile cu zeama de lamaie si sarea folosindu-te de un mixer; Cand bezeaua a inceput sa se inchege, adauga treptat zaharul continuand sa amesteci; Bezeaua este gata atunci cand este lucioasa, iar castronul il poti tine cu susul in jos fara ca ea sa cada din el; Folosind o spatula de silicon, intinde bezeaua peste tarta si creaza moturi;
Creste temperatura cuptorului la 180 de grade C si introdu din nou tarta inauntru pana ce bezeaua se rumeneste; scoate-o din cuptor si las-o sa se raceasca pe un tocator; odata racita, bag-o la frigider pentru 3 ore inainte de a o taia.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu dovleac si scortisoara" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
|