Mai întâi se face aluatul fraged care trebuie să stea la frigider. Eventual se poate face și cu o zi înainte.
Se amestecă zahărul tos fin cu: untul rece, sarea, vanilia și oul, până ce se dizolvă, apoi se încorporează treptat făina, ca să devină un aluat nelipicios și ferm. Odată terminat, aluatul se pune într-o folie alimentară, sub forma a două bile aplatizate, cea mică, pentru grilaj fiind cam a cincea parte din întreaga cantitate. Se dă aluatul la frigider pentru cel puțin o oră, ca să se întărească.
Între timp se pregătește umplutura. Merele se spală, se curăță de coji, se dau prin răzătoarea mare și se călesc într-o cratiță în care s-a topit untul. Se adaugă zahărul și vanilia și se ține compoziția pe foc până ce scade lichidul, amestecând din când în cănd, ca să nu se prindă de fundul vasului.
Când lichidul a scăzut, se ia cratița de pe foc și când umplutura de mere s-a răcit se adaugă scorțișoara și nucile măcinate. De la scorțișoară, umplutura se va mai închide puțin la culoare. Se amestecă bine, pentru uniformizare și se lasă în așteptare.
Când aluatul fraged s-a întărit, se scoate din frigider și pe planșeta înfăinată se întinde o foaie de aproximativ 5 mm grosime. Se pune foaia în tava de copt, se înțeapă cu furculița și se adaugă umplutura de mere și nuci. Se nivelează umplutura, iar marginile tartei se răsfrâng spre interior și se modelează manual.
Din aluatul pentru grilaj (bila aplatizată mai mică!) se întinde o foaie, se taie cu ruleta de patiserie, fâșii înguste de maxim 1,5 cm lățime și se așează împletite ca o țesătură pe toată suprafața tartei. Capetele fâșiilor se ascund sub marginea tartei.
Se unge tarta cu un ou și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos.
Când tarta este frumos rumenită, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și apoi poate fi scoasă din forma de copt, pentru a fi feliată.