Desert tarta cu mere si nuci

Postat de RODIMUR in Prajituri
28 Sep 2018 | 4648 vizualizari
Desert tarta cu mere si nuci

Dintre toate dulciurile cu fructe, cel mai mult îmi plac cele cu mere, așa că de-a lungul timpului s-au strâns mai multe  rețete de tarte, prăjituri, plăcinte, torturi pe care le fac adeseori. De această dată am făcut o tartă cu aluat fraged, umplută cu mere, nuci și scorțișoară. O bunătate aromată și fină care se va termina rapid... Din ingredientele de mai jos am făcut o tartă cu diametrul de 20 cm.

Ingrediente

  • Pentru aluatul fraged:
  • 250 grame de făină albă
  • 100 grame de unt
  • 1 ou
  • 75 grame de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 1 kg de mere
  • 75-100 grame de zahăr tos
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de praf de scorțișoară
  • 75-100 grame de nucă măcinată
  • 75 grame de unt pentru călit merele
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
  • făină pentru modelat foile

Mod de preparare

Mai întâi se face aluatul fraged care trebuie să stea la frigider. Eventual se poate face și cu o zi înainte.

Se amestecă zahărul tos fin cu: untul rece, sarea, vanilia și oul, până ce se dizolvă, apoi se încorporează treptat făina, ca să devină un aluat nelipicios și ferm. Odată terminat, aluatul se pune într-o folie alimentară, sub forma a două bile aplatizate, cea mică, pentru grilaj fiind cam a cincea parte din întreaga cantitate. Se dă aluatul la frigider pentru cel puțin o oră, ca să se întărească.

Între timp se pregătește umplutura. Merele se spală, se curăță de coji, se dau prin răzătoarea mare și se călesc într-o cratiță în care s-a topit untul. Se adaugă zahărul și vanilia și se ține compoziția pe foc până ce scade lichidul, amestecând din când în cănd, ca să nu se prindă de fundul vasului.

Când lichidul a scăzut, se ia cratița de pe foc și când umplutura de mere s-a răcit se adaugă scorțișoara și nucile măcinate. De la scorțișoară, umplutura se va mai închide puțin la culoare. Se amestecă bine, pentru uniformizare și se lasă în așteptare.

Când aluatul fraged s-a întărit, se scoate din frigider și pe planșeta înfăinată se întinde o foaie de aproximativ 5 mm grosime. Se pune foaia în tava de copt, se înțeapă cu furculița și se adaugă umplutura de mere și nuci. Se nivelează umplutura, iar marginile tartei se răsfrâng spre interior și se modelează manual.

Din aluatul pentru grilaj (bila aplatizată mai mică!) se întinde o foaie, se taie cu ruleta de patiserie, fâșii înguste de maxim 1,5 cm lățime și se așează împletite ca o țesătură pe toată suprafața tartei. Capetele fâșiilor se ascund sub marginea tartei.

Se unge tarta cu un ou și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos.

Când tarta este frumos rumenită, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și apoi poate fi scoasă din forma de copt, pentru a fi feliată.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu mere si nuci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tarta cu mere si nuci (de primavara)

Postat de oanapl

Desert tarta cu mere si nuci (de primavara)

Pentru aluat, se taie untul rece în cubulețe și se amestecă cu făina, sarea și zahărul măcinat până se obtine o textură nisipoasă. Se adaugă oul bătut cu apa și se...

Citeste continuarea

Desert tarta cu pere, mere si nuci

Postat de Constelatialeu

Desert tarta cu pere, mere si nuci

Aluat : Cernem faina intr-un vas de inox ( sa fie rece vasul ), adaugam praful de sare si untul rece taiat cubulete. Separat amestecam oul cu apa . Framantam cu mainile untul cu faina pana obtinem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.09.2018, 05:25
Yammi
la 28.09.2018, 07:28
O bunatate!
la 28.09.2018, 08:30
Diana,
la 28.09.2018, 08:36
Mulțumesc frumos, Mimi!
la 28.09.2018, 08:48
Delicioasa!

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking