Desert tarta cu urda si dude (agude)

Postat de anuta in Prajituri
18 Iun 2019 | 1387 vizualizari
Desert tarta cu urda si dude (agude)

Le calcam in picioare atunci cand trecem pe sub un dud batran si nu stim sa pretuim delicatetea acestor minunate fructe ale copilariei. Consumate proaspete, direct din pom sunt adevarate medicamente pentru multe afectiuni, mai ales cele digestive. Sunt delicioase la tarte, la sucuri proaspete in combinatie cu alte fructe de sezon sau la siropuri preparate de noi, in casa. Cu ele am crescut atunci cand nu cunosteam fructele exotice pe care le cumparam acum cu bani multi si care nu au prospetimea si aroma acestor mici si delicate fructe. Merita sa profitam de ele in sezonul cald in care se coc si sa le preparam in borcanele pentru sezonul rece cand ii putem uimi pe ai nostri cu prajiturele decorate cu minunata dulceata de dude.

Ingrediente

  • Blat:
  • 2 oua,
  • 150 g zahar,
  • zahar vanilat,
  • 250 g faina,
  • 100 g margarina sau unt.
  • umplutura:
  • 150 g urda,
  • 200 g smantana grasa (eu am pus 3 linguri),
  • 2 galbenusuri,
  • 100 g zahar,
  • zahar vanilat
  • bezea:
  • 2 albusuri,
  • un praf de sare,
  • 6 linguri de zahar,
  • suc proaspata de la 1/2 lamaie
  • decor:
  • 250 g dude (agude),
  • cateva capsuni coapte (pentru culoare),
  • 150 g zahar

Mod de preparare


Se prepara aluatul de blat mixand margarina aflata la temperatura camerei, cu ouale si zaharul (eu l-am facut pudra), cu zaharul vanilat si la urma faina. Se amesteca totul bine apoi se baga aluatul intr-o punga de celofan siu se da 20-30 minute la frigider.
Pana se raceste aluatul, punem intr-o craticioara cu fund mai gros, agudele cu coditele taiate, spalate si scurse bine, amestecate cu cateva capsuni si cu zaharul, apoi dam in cateva clocote, pe flacara mica a aragazului, miscand craticioara din cand in cand, pana se leaga un pic siropul, apoi dam la racit.
Se mixeaza urda cu smantana, galbenusurile, zaharul si vanilia, pana se obtine un amestec cremos si omogen.
Se scoate aluatul din frigider si se intinde intre doua folii de plastic, dupa forma tartei, apoi se rastoarna in forma unsa cu margarina, se netezeste bine cu mana pe vas, apoi se inteapa din loc in loc cu furculita si se da la copt 10 minute.
Se scoate din cuptor si se toarna deasupra compozitia de urda cu smantana si se mai da la cuptor inca 30 de minute.
Intre timp pragatim bezeaua, mixand bine albusurila cu un praf de sare, apoi cu zaharul turnat treptat si la urma sucul de lamaie.
Dupa cele 30 de minute se scoate forma din cuptor si se decoreaza pe margine cu bezea, apoi se mai baga 5-10 minute la cuptor pana ce se maroneste un pic bezeaua.
Se scoate tarta din forma pe un platou (dupa ce s-a racit un pic) si in mijlocul ei se toarna agudele cu tot cu sirop. Se taie dupa ce s-a racit bine.
Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu urda si dude (agude)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Retete similare

Pufosenie cu visine

Postat de Dya

Pufosenie cu visine

Incepem prin a separa ouale. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul. Cand acesta din urma s-a topit complet, incorporam esentele, sofranul si galbenusurile si...

Citeste continuarea

Tarta cu jeleu de visine si crema de ciocolata

Postat de mirela0911

Tarta cu jeleu de visine si crema de ciocolata

Intr-un bol se pune faina, praful de sare si zaharul. Se pune untul rece taiat bucatele, oul batut, coaja de lamaie si se amesteca pana obtinem oun aluat care poate fi modelat. Daca e cazul, se...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 19.06.2019, 09:31
Îmi plac dudele, dar mi se pare că în poză se văd căpșune...
la 19.06.2019, 09:57
la 19.06.2019, 10:00
la 19.06.2019, 10:48
Ce bine arata!
la 19.06.2019, 12:09

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking