Desert tarta Tatin

Postat de Constelatialeu in Prajituri
16 Noi 2019 | 2678 vizualizari
Desert tarta Tatin

Istoria tartei cred ca este cunoscuta dintr-un esec a iesit ceva wow, cam asa se traduce istoria acestei tarte. Am citit si eu si istoria si mai multe variante de tarta si cum imi place sa fac ce vreau in bucataria mea chiar asa am facut, ce n-am facut a fost blatul de tarta, am trisat si am folosit aluat foitaj gata facut.

Ingrediente

  • 400 g aluat foitaj
  • 150 g zahar brun
  • 120 g unt 80% grasime
  • zeama de la o lamaie
  • scortisoara
  • 5 mere ionatane mari si frumoase ( e al doilea an cand rodeste marul de cand a fost plantat)
  • nuca macinata cca 50-60 g
  • Pentru decor
  • zahar brun
  • frisca

Mod de preparare

Pentru ca aluatul foitaj l-am avut la congelator, l-am scos din timp si l-am lasat sa se dezghete. Dupa ce aluatul se dezgheata ne apucam sa facem tarta. Curatam merele si le taiem pe jumatate , scoatem samburii si apoi taiem felitute nu foarte groase. Le punem intr-un castron si stoarcem lamaia deasupra si amestecam sa nu se oxideze merele cat timp caramelizam zaharul. Punem in tigaia wok untul taiat cubulete sa se topeasca apoi adaugam zaharul brun, amestecam bine apoi punem merele si scortisoara. Lasam cca 20 min la foc mic sa se inmoaie bine si sa se prinda caramelul de mere, apoi scoatem feliile de mere si le asezam intr-o forma ceramica. Mai lasam cca 10 min sosul caramel sa scada apoi il turnam peste mere, presaram si nuca macinata. Separat aluatul foitaj il intepam cu furculita apoi il asezam peste mere surplusul de aluat il taiem, eu l-am impletit si l-am pus de jur imprejur ca un snur, crestam in x mijlocul tartei si bagam tarta la cuptor. Eu am folosit functia cuptorului electric cea pentru pizza si temperatura 200 grade si 35 min, mergea chiar 40 min, iesea mai rumenita, asta daca-ti place mai crocant caramelul. Am scos tarta din cuptor si am rasturnat-o pe o farfurie mai mare, deasupra am presarat zahar brun si mi-am testat noua jucarie, adica arzatorul pentru caramel, bezea si altele. Am caramelizat un pic zaharul de deasupra, apoi am decorat cu frisca, fiint calda tarta frisca incepe sa se topeasca si sa se amestece cu merele si caramelul. Se poate servi si cu inghetata. Pot sa spun ca e tarta delicioasa si se mananca repede....

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta Tatin" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tarta Tatin

Postat de BakeUpArtist

Desert tarta Tatin

Am început prin a face un blat clasic de tartă. Întâi, am încorporat untul în făină cu mâinile, am adăugat gălbenușul și am frământat puțin,...

Citeste continuarea

Desert tarta Tatin cu mere

Postat de RuxyRux

Desert tarta Tatin cu mere

Se cerne faina, se amesteca cu untul rece, cu apa, oul, vanilia, zaharul si scortisoara si se framanta un aluat pana ce se omogenizeaza perfect, se pune la rece pentru o jumatate de ora. Intre...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.11.2019, 16:06
buna buna
la 16.11.2019, 16:44
la 16.11.2019, 17:45
Bună!
la 16.11.2019, 18:38
la 16.11.2019, 19:16
Super buna

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking