Desert tarte cu crema de lamaie si ciocolata alba

Postat de privatelaura in Prajituri
9 Mai 2017 | 4131 vizualizari
Desert tarte cu crema de lamaie si ciocolata alba

Daca vreti sa va rasfatati cu un desert usor, cremos, fin si delicios, v-as recomanda sa incercati aceasta reteta de tarte. Crema de lamaie (lemon curd-ul), in combinatie cu ciocolata alba si frisca, dar si zmeura dulce-acrisoara, fac senzatie impreuna.  

Ingrediente

  • aluat tartă:
  • 130 gr unt
  • un praf sare
  • 250 gr făină de grâu
  • 1 ou de găină
  • 1 lg zahăr pudră
  • 1 vrf. cuțit bicarbonat sodiu
  • crema de lămâie:
  • 3 gălbenușuri
  • 3 lg zahăr brut
  • 100 ml suc proaspăt lămâie
  • coajă rasă de lămâie (atenție, folosiți bio)
  • 90 gr unt
  • 40 ml limoncello (lichior lămâie)
  • 80 gr ciocolată albă
  • 400 gr smântână grasă
  • ornat:
  • 500 gr smântână pentru frișcă
  • 2 lg zahăr pudră
  • sos fructe:
  • 200 gr fructe de pădure
  • 1 lg amidon
  • 50 ml apa
  • 1 lg zahăr

Mod de preparare

Untul rece se taie cuburi. Se cântărește făina.
Într-un vas, se pune untul, se adaugă un praf de sare, făina cu un vârf de cuțit de bicarbonat și o lingură cu zahăr. Se amestecă, apoi se adaugă oul. Se frământă un aluat doar până devine omogen, nu trebuie frământat excesiv. Se ambalează în folie alimentară și se pune la rece o jumătate de oră.Se pregătește o baie de aburi. Ouăle se separă în albușuri și gălbenușuri.
Într-un vas termorezistent, se pun gălbenușurile și zahărul. Se omogenizează.
Se spală lămâia, se usucă cu un șervet de hârtie. Se rade fin coaja și se stoarce sucul apoi.
Se adaugă zeama de lămâie peste compoziția de ouă, se omogenizează și se transferă vasul pe baia de aburi. Se amestecă în continuu, cu un tel para. În momentul în care crema capătă consistență cremoasă, densă, se ia de pe sursa de căldură. Nu trebuie fiartă mult, își va schimba textura fină.
Se adaugă coaja de lămâie, ciocolata albă. Se amestecă ca să se topească ciocolata, apoi se adaugă și cubul de unt. Se amestecă până la omogenizare. Compoziția va deveni temperată, astfel încât se poate adăuga și lichiorul. Sigur, cine nu dorește, poate să omita folosirea lichiorului. Crema se depozitează la rece.Se pornește cuptorul, la 180 grade C.
Aluatul se scoate de la rece, se porționează în 6-8 bucăți. Fiecare bucată se întinde pe blatul înfăinat, se decupează în forma necesară. Se așază aluatul în forma de copt, se presează ușor ca să adere. Se înțeapă fiecare aluat cu ajutorul unei furculițe.
Toate porțiile de aluat de tartă se pun la copt, în cuptorul preîncălzit, la 180 grade C, timp de 12- 15 minute, în funcție și de dimensiunea lor. După ce s-au copt, se scot, se lasă la temperat. Se vor umple cu cremă, doar în momentul în care vor fi reci și ușor întărite.Crema de lămâie se scoate de la rece.
Smântâna se bate într-un vas de inox, cu ajutorul unui mixer, până capătă consistență și devine pufoasă. Se încorporează crema de lămâie și se umplu formele de tartă. Se dau la rece, timp de o jumătate de oră.

Smântâna pentru frișcă se bate la fel, într-un vas din inox, până capătă consistență, se adaugă zahărul. Tartele se ornează cu frișca proaspătă și se dau la rece din nou.

Fructele de pădure se pun într-un vas. Se amestecă o lingură de amidon cu una de zahăr și împreună cu 50 ml de apă. Se toarnă acest amestec peste fructe, iar vasul se pune pe foc, amestecând ușor, se lasă până când sosul capătă o ușoară consistență. Se lasă la temperat.
Tartele se garnisesc cu sos de fructe.
Sunt absolut delicioase aceste tarte cu cremă de lămâie și ciocolată albă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarte cu crema de lamaie si ciocolata alba" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tarte cu ciocolata, lamaie si coacaze

Postat de ancutsa

Desert tarte cu ciocolata, lamaie si coacaze

  Aluatul de tartă: Se amestecă, într-un vas încăpător, făina și untul rece, fărâmițându-le cu degetele. Se adaugă oul și se amestecă, adăugând...

Citeste continuarea

Desert tarta cu lemon curd si crema ciocolata alba

Postat de ioana_lupu

Desert tarta cu lemon curd si crema ciocolata alba

Aluat: Untul se taie in cuburi. In bolul mixerului se adauga acesta impreuna cu faina, sarea si zaharul. Se mixeaza si devine un aluat nisipos. Apoi se adauga oul si se mixeaza. Se adauga si apa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.05.2017, 18:49
Arata grozav de bine! Imi ploua in gura!
la 09.05.2017, 19:25
Uaaa, ce superbe sunt tartutele!
la 09.05.2017, 19:47
Minunate
la 09.05.2017, 19:55
Delicioase!
la 09.05.2017, 20:09
bune bune

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking