Desert tort Alba ca Zapada (Reteta Nr. 300)

Postat de momo121 in Torturi
8 Ian 2019 | 3873 vizualizari
Desert tort Alba ca Zapada (Reteta Nr. 300)

      Un tort fin si aromat, un dulce al copilariei, un desert nelipsit de pe masa atunci cand vine vorba de Sarbatori de iarna. 
       Am zis sa incerc vestita prajitura Lamaita sau Alba ca Zapada sub forma de tort si sa il invelesc intr-un sos de zmeura fiind deasemenea acrisor si foarte delicios! Merita incercat!!!

Ingrediente

  • Pentru 6 foi de 18 cm
  • 3 oua
  • 75 ml lapte
  • 75 ml ulei
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 30 ml zeama de lamaie
  • faina cat cuprinde (circa 500 g)
  • Pentru crema:
  • 400 ml lapte
  • 40 g amidon de porumb
  • 120 g zahar
  • 150 g unt la temperatura camerei
  • coaja de la o lamaie
  • 50 ml zeama de lamaie
  • Pentru invelit tortul:
  • 150 g zmeura
  • 2 lingurite de amidon de porumb
  • 75 g zahar pudra

Mod de preparare

Pentru foi:

     Ouale le batem cu zaharul pana devin albicioase, pe urma adaugam uleiul, laptele si zeama de lamaie, mai mixam putin si la final cernem faina impreuna cu bicarbonatul de sodiu.
      Framantam bine totul pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
Impartim aluatul in 6 parti egale (circa 170g fiecare bila) si intindem fiecare bila pe o hartie de copt, nu trebuie sa o masuram exact, doar atat cat sa acopere farfuria cu masura de 18cm.
      Coacem fiecare foaie pe dosul unei tavi (cam 8-10 minute fiecare), iar cand sunt gata le scoatem pe masa si cat sunt calde punem farfuria peste foaie si cu un cutit decupam marginile care sunt inestetice dar si pentru a da fiecarei foi o forma de aceeasi marime, apoi le asezam pe un gratar pentru a se racori mai repede.

Pentru crema:

        Intr-un ibric incapator amestecam zaharul cu amidonul si in fir subtire turnam laptele si omogenizam. Transferam ibricul pe foc si amestecam continuu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa.
       Cand crema s-a ingrosat, adaugam coaja rasa de lamaie, o transferam intr-un bol de ceramica si-l acoperim cu folie de plastic in contact cu crema pentru a nu se forma coaja. Lasam sa se raceasca complet.
      Cand crema este rece o mixam si adaugam cate o lingura din untul la temperatura camerei si continuam sa mixam pana terminam untul, apoi turnam si zeama de lamaie si omogenizam pana obtinem o crema fina.

Asamblare:

      Pe un platou de 20cm punem prima foaie, apoi crema si continuam asa pana asezam toate celelalte 5 foi a cate un strat de crema intre ele, iar pe ultima foaie o lasam libera.
      Acoperim tortul in folie de plastic si-l dam la rece pana a doua zi.

       Inainte de a scoate tortul de la rece, pregatim repede un sos de zmeura.
       Pasam zmeura intr-un blender, o trecem printr-o sita pentru a scapa de seminte si punem sosul obtinut pe foc impreuna cu zaharul pudra si amidonul pana se ingroasa, apoi il lasam sa se racoreasca.
      Scoatem tortul de la frigider, indepartam cu grija folia de plastic si turnam deasupra sosul de zmeura caldut.
       Dam din nou la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Alba ca Zapada (Reteta Nr. 300)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort spirala cu ciocolata si mascarpone

Postat de miha

Desert tort spirala cu ciocolata si mascarpone

Crema de ciocolata:  Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu frisca lichida si se pune la topit pe foc mic. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere, dam cratita deoparte si...

Citeste continuarea

Desert tort cu crema de portocale si arahide

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu crema de portocale si arahide

Blatul: Galbenusurile le mixati cu indulcitor pana se albesc. Adaugati uleiul, apoi iaurtul si vanilia. Incorporati faina, praful de copt si arahidele tocate. Albusurile le bateti separat cu un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.01.2019, 10:59
frumoasa combinatia ta! cred ca afost super!
la 08.01.2019, 11:22
La cat mai multe retete minunate!
la 08.01.2019, 11:23
daaa, tare, tare bun s-a terminat rapid
la 08.01.2019, 11:27
Ce frumos arată...! La tot mai multe rețete reușite!
la 08.01.2019, 12:00

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking