Ingrediente
- Pentru blat:
- 6 ouă
- 150 grame de zahăr tos
- 100 grame de făină
- 1 plic de zahăr vanilinat
- 1 praf de sare
- 1-2 linguri de cacao
- Pentru cremă:
- 500 grame de mascarpone
- Pentru frișcă:
- 500 grame de smântână naturală
- 200 grame de zahăr pudră
- 1 praf de sare extrafină
- 1 plic de zahăr vanilinat
- Pentru sirop:
- 4 linguri de zahăr tos
- 150 ml de apă
- esență de rom
- Pentru decor:
- 1 linguriță de cacao
- pepite de ciocolată (albe și negre)
- ornamente decor
Mod de preparare
Mai întâi se face blatul, cu o zi înainte. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare extrafină, până ce încep să ia volum. Atunci se adaugă zahărul tos și cel vanilinat, puțin câte puțin și se mixează întruna. Se adaugă pe rând și gălbenușurile, mixându-se continuu și când nu se mai simte zahărul, se adaugă făina ”în ploaie”. Se amestecă ușor, pentru uniformizare și apoi se toarnă compoziția în forma de copt blaturi. Se dă la cuptor, la foc mediu, până ce blatul crește și se rumenește frumos. Atunci se mai lasă 10 minute în cuptorul cu ușa deschisă și apoi, după ce se acomodează cu temperatură de afară, se scoate tava. Blatul se taie a doua zi, sau măcar după ce s-a răcit complet.
Pentru cremă se face mai întâi frișca mixând smântâna proaspătă cu un praf de sare și apoi cu zahărul pudră și cel vanilinat, adăugat puțin câte puțin. Când frișca este bine legată se dă la rece.
Se mixează puțin crema de mascarpone și apoi se încorporează frișca. Se mixează până ce rezultă o cremă pufoasă și omogenă.
Pentru însiroparea blatului se face la foc iute un sirop din apă și zahăr, iar când se leagă ușor, se ia de pe aragaz, se lasă la răcorit și apoi se adaugă esența de rom.
Blatul se taie în 2-3 straturi, a doua zi, sau când s-a răcit total. Se însiropează pe rând fiecare strat de blat, se unge cu cremă și la urmă se îmbracă tortul de jur îmrprejur cu un strat generos de cremă. Se decorează după cum preferă fiecare.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort aniversar, cu nasturei de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
|