Desert tort aniversar, cu nasturei de ciocolata

Postat de RODIMUR in Torturi
4 Oct 2021 | 3169 vizualizari
Desert tort aniversar, cu nasturei de ciocolata

Nu știu cum se întâmplă în cazul altora, dar la noi, când este vorba să fac un tort de ziua mea și mai am vreo câteva feluri de mâncare de preparat, atunci din lipsă de timp, trebuie să fac repede desertul, nu pot sta să-l dichisesc iar pe primul plan este calitatea lui gustativă și, în fapt, să existe. La fel s-a întâmplat și anul acesta, când dacă la preparare am alocat timpul necesar (altfel puteam să dau greș) pentru decor mi-au rămas doar 10-15 minute, înainte ca musafirii să intre în casă. Așa că soluția a fost să decorez cu pepite de ciocolată, pe care invitații cei mici le-au numit ”năsturei de ciocolată”. Așa că astfel i-a rămas numele tortului. Faptul că tortul a fost preparat în iulie, iar rețeta apare abia acum, este dovada elocventă că timpul îmi este potrivnic adeseori. Cu toate acestea, tortul meu cu năsturei de ciocolată a fost delicios și unanim apreciat.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 150 grame de zahăr tos
  • 100 grame de făină
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare
  • 1-2 linguri de cacao
  • Pentru cremă:
  • 500 grame de mascarpone
  • Pentru frișcă:
  • 500 grame de smântână naturală
  • 200 grame de zahăr pudră
  • 1 praf de sare extrafină
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • esență de rom
  • Pentru decor:
  • 1 linguriță de cacao
  • pepite de ciocolată (albe și negre)
  • ornamente decor

Mod de preparare

Mai întâi se face blatul, cu o zi înainte. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare extrafină, până ce încep să ia volum. Atunci se adaugă zahărul tos și cel vanilinat, puțin câte puțin și se mixează întruna. Se adaugă pe rând și gălbenușurile, mixându-se continuu și când nu se mai simte zahărul, se adaugă făina ”în ploaie”. Se amestecă ușor, pentru uniformizare și apoi se toarnă compoziția în forma de copt blaturi. Se dă la cuptor, la foc mediu, până ce blatul crește și se rumenește frumos. Atunci se mai lasă 10 minute în cuptorul cu ușa deschisă și apoi, după ce se acomodează cu temperatură de afară, se scoate tava. Blatul se taie a doua zi, sau măcar după ce s-a răcit complet.

Pentru cremă se face mai întâi frișca mixând smântâna proaspătă cu un praf de sare și apoi cu zahărul pudră și cel vanilinat, adăugat puțin câte puțin. Când frișca este bine legată se dă la rece.

Se mixează puțin crema de mascarpone și apoi se încorporează frișca. Se mixează până ce rezultă o cremă pufoasă și omogenă.

Pentru însiroparea blatului se face  la foc iute un sirop din apă și zahăr, iar când se leagă ușor, se ia de pe aragaz, se lasă la răcorit și apoi se adaugă esența de rom.

Blatul se taie în 2-3 straturi, a doua zi, sau când s-a răcit total. Se însiropează pe rând fiecare strat de blat, se unge cu cremă și la urmă se îmbracă tortul de jur îmrprejur cu un strat generos de cremă. Se decorează după cum preferă fiecare.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort aniversar, cu nasturei de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort cu jeleu de capsuni si crema de vanilie

Postat de Pungasa_Rogue

Desert tort cu jeleu de capsuni si crema de vanilie

Blat: Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, dupa care se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana cand devin ca o bezea. Se adauga uleiul, esenta...

Citeste continuarea

Tort de biscuiti (Bolo de Bolacha)

Postat de xana

Tort de biscuiti (Bolo de Bolacha)

Galbenusurile si 2 linguri din cantitatea de zahar se bat cu un tel pana se deschid putin la culoare. Cafeaua se face putin mai slaba, o turnam intr-un vas mai larg sau o farfurie adanca si se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.10.2021, 21:31
La mulți ani cu sănătate! Arată minunat tortul! Și mie mi se întâmplă de cele mai multe ori să decorez tortul pe fugă și să nu fie așa cum mi l-am imaginat eu. Important e să fie delicios și apreciat de musafiri.
la 04.10.2021, 21:53
La multi ani! Sigur a fost delicios!
la 04.10.2021, 21:58
Minunat! La multi ani!
la 04.10.2021, 22:02
la 04.10.2021, 22:48

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking