Desert tort cu alune de padure si fluturi

Postat de ancutsa in Torturi
25 Ian 2019 | 2741 vizualizari
Desert tort cu alune de padure si fluturi

Pentru această mini-vacanţă, m-am gândit să-i răsfăţ pe ai mei cu ceva dulce. Am pregătit un tort cu cremă de alune şi ness, cremă cu ciocolată albă, decorat cu floricele din cremă şi alune de pădure şi fluturi de napolitană, iar ei s-au bucurat mult.

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 ouă + 1 albuş,
  • un vârf de linguriţă sare,
  • 65 g (4 linguri) zahăr,
  • 30 ml (3 linguri) apă,
  • 150 ml ulei,
  • 120 g (5 linguri cu vârf) făină,
  • 5 g (jumătate de plic praf de copt),
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • 300 ml apă,
  • 1 lingură zahăr,
  • O jumătate de linguriţă esenţă de rom,
  • pentru crema de alune şi ness:
  • 250 ml frişcă lichidă,
  • 80 g ciocolată neagră,
  • 3 linguriţe alune de pădure rumenite şi măcinate,
  • 1 lingură ness,
  • pentru crema de ciocolată albă:
  • 250 ml frişcă lichidă,
  • 50 g ciocolată albă,
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • jumătate din fiecare cremă,
  • 80 g ciocolată neagră,
  • Alune de pădure,
  • Fluturi de napolitană,
  • O linguriţă ness

Mod de preparare

 

Pentru blat: se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, apoi apa şi uleiul. Se adaugă şi făina şi praful de copt, amestecând de-acum cu o spatulă, de jos în sus, pentru a aera compoziţia. Se toarnă în două forme rotunde pregătite cu foaie de copt şi se coace la foc mic, aprox 25 de minute sau până trece testul scobitorii.  Se lasă la răcit.

 Se prepară un sirop din apă şi zahăr, se lasă un pic să fiarbă, se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom şi se lasă la răcit.  

 Pentru crema de alune şi ness: se înfierbântă frişca lichidă, având grijă să nu fiarbă şi se toarnă peste ciocolata neagră ruptă bucăţele. Se amestecă, să se topească ciocolata, apoi se dă la rece, până se încheagă. Se bate apoi cu mixerul, până devine cremoasă. Se adaugă şi alunele de pădure rumenite şi măcinate şi ness după gust, omogenizând cu o spatulă. Nu am folosit prea multă ciocolată neagră, pentru că nu voiam o cremă aşa intensă, ci doar cu o notă delicată. În schimb, am vrut să primeze aroma alunelor şi a nessului.

 Pentru crema albă: se procedează ca la crema anterioară, doar că acum folosim ciocolată albă. Am folosit mai puţină ciocolată albă, ca să nu iasă prea dulce. Puteam să las frişca aşa, dar aveam nevoie doar de puţină consistenţă (de la ciocolatei albă), însă puteţi folosi câtă ciocolată doriţi.

 Pentru asamblare: se decupează marginile blaturilor (care rămân după ce se desumflă uşor, când se răcesc), dacă vă deranjează, pentru un aspect uniform.

Se însiropează delicat blaturile.

Se umple două poşuri cu cremele pregătite anterior. Se adaugă cremele desenând câte un cerc din fiecare cremă pe blatul-bază, alternând culorile, apoi se adaugă capacul tortului. Se foloseşte cam o treime din creme la umplut, iar ce rămâne se foloseşte la ornat.

 Pentru ornatul în degradé-uri: se desenează cu poşul pe laterala tortului dungi de lungime şi grosimea degetului mic, se alternează culorile, bej, alb, iar coloana următoare se schimbă ordinea: alb, bej… şi tot aşa. Se procedează la fel şi pe capac. Apoi se nivelează cu o racletă de patiserie.

 Pentru decorat: se mai topeşte puţină ciocolată neagră, se lasă la răcit, cât să devină vâscoasă, apoi se toarnă într-o pungă şi se prelinge pe tort, dar numai peste margine.

Cremele rămase se amestecă între ele, se mai adaugă puţin ness, pentru o culoare mai intensă şi se amestecă, apoi se desenează cu poşul margini decorative. Spaţiul rămas între glazură şi cremă se poate îndrepta cu ajutorul unei scobitori. 

Pentru mijlocul floricelelor se folosesc alune de pădure, iar pentru petale, cremă. Se decorează cu fluturi pictaţi, din napolitană.

 

Porţii: 10

Timp de pregătire: 2h 30min

Timp de coacere: 25 min

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/tort-cu-alune-de-padure-si-fluturi.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu alune de padure si fluturi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort Duo - reteta cu nr. 700

Postat de merisor67

Tort Duo - reteta cu nr. 700

Pentru blat , separam albusurile de galbenusuri. Presaram cate putina sare peste ambele. Mixam albusurile spuma, la treapta superioara a mixerului, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de...

Citeste continuarea

Tort ecler cu crema de capsuni

Postat de angyb

Tort ecler cu crema de capsuni

Aluatul:  Fierbem apa impreuna cu uleiul .Cand clocoteste luam de pe foc si turnam toata faina amestecand rapid .Lasam sa se racoresca dupa care adauugam pe rand ouale si amestecam dupa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.01.2019, 16:42
Ce frumos !!! Vreau si eu rasfat
la 25.01.2019, 16:47
Cu alune de pădure...! Un tort absolut delicios!
la 25.01.2019, 17:02
la 25.01.2019, 17:03
la 25.01.2019, 17:32
Uaaaa, tortul tau arata intr-un mare fel! Imi place cum ai asezat fluturasul pe tort.

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking