Desert tort cu arome de menta si lamaie, decorat cu fructe de padure - Reteta cu nr. 900

Postat de merisor67 in Torturi
13 Ian 2019 | 4520 vizualizari
Desert tort cu arome de menta si lamaie, decorat cu fructe de padure - Reteta cu nr. 900

Pentru așa cifră rotundă de rețete, am ales un tort cu arome de mentă și lămâie, pe care l-am decorat cu fructe de pădure. Dacă aș fi făcut acest tort cu arome de lămâie și mentă și fructe de pădure, doar pentru mine, aș fi adăugat fructe atât în blat, cât și în cremă. Dar pentru că băieții mei nu prea sunt prieteni cu aceste fructe, am ales să le folosesc doar pentru decor. Blatul pentru acest tort are o puternică aromă de lămâie, iar cremele sunt simple creme ganache, dar fiecare cu o aromă deosebită.

Ingrediente

  • Pentru blat de tort cu diametrul de 24 cm:
  • 6 ouă medii
  • 10 linguri zahăr
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apă
  • 10 linguri făină
  • zeama de la o lămâie mare
  • 3 lingurițe esență de lămâie
  • un praf sare
  • În plus:
  • puțin ulei pentru uns pereții formei
  • puțin zahăr pudră pentru pudrat pereții formei
  • hârtie de copt doar pentru baza formei
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 2 linguri zahăr
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • Pentru crema de ciocolată amăruie:
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 250 ml frișcă lichidă
  • 2 lingurițe esență de mentă
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 200 g ciocolată albă
  • 250 ml frișcă lichidă
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • Pentru decor:
  • 100 ml frișcă lichidă
  • 150 g fructe de pădure congelate
  • frunze de mentă
  • ornamente de ciocolată albă

Mod de preparare

Pentru prepararea blatului, aducem ingredientele la temperatura camerei cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea pregătirii compoziției de blat și în special ouăle.

In mod special, ouăle nu trebuie sa fie reci, scoase direct din frigider atunci când ne apucăm de lucru, pentru ca ne poate crea probleme bezeaua.

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare, atât peste albușuri, cât și peste gălbenușuri.

Mixăm albușurile  la treapta superioară a mixerului, până devin spumoase.

Apoi adăugăm treptat, zahărul, transformat în zahăr pudră. Eu îl râșnesc în mașina de râșnit cafea. În timp ce adăugăm zahărul, mai picurăm și din zeama de lămâie, care ajută bezeaua să devină mai fermă.

Mixăm în continuare până la obținerea unei bezele ferme, astfel încât, dacă întoarcem vasul invers, bezeaua să rămână fixată pe pereții vasului.

Frecăm gălbenușurile cu sarea presarată peste ele, pentru a le intensifica culoarea.

Apoi adăugăm uleiul, apa, esența de lămâie și le omogenizăm.

Le turnăm peste bezea, iar dacă aceasta este fermă așa cum trebuie, mixtul de gălbenușuri va rămâne deasupra.

Le încorporăm încet în bezea, tot cu ajutorul mixerului, dar la o treaptă inferioara, apoi eliminăm mixerul și folosim o spatulă în continuare.

Încorporăm apoi, treptat, făina cernută pentru a o aera, precum și coaja de lămâie rasă fin.

Ungem pereții formei de copt cu ulei, apoi presăram puțin zahăr pudră, iar la baza formei așezăm hârtie de copt.

Zahărul pudră presărat pe pereții formei, are rolul de a detașa foarte bine blatul după coacere, de pe pereții formei.

Este mult mai eficient decât făina(tips învățat de la Vlăduț, bucatarul de la Neatza cu Răzvan și Dani).

Întindem compoziția de blat în forma de copt, o nivelăm și dăm forma la cuptorul preîncălzit.

Coacem blatul pentru 30-35 minute la 180 de grade, sau până trece testul scobitorii.

După stingerea focului, mai lăsăm blatul în cuptor 4-5 minute.

Apoi îl lăsăm să se tempereze ușor în forma de copt și îl răsturnăm pe platou, pentru a îndepărta hârtia de copt.

Pentru sirop, fierbem apa împreună cu zahărul, doar până se diluează zahărul, apoi o lăsăm să se tempereze ușor și adăugăm esența.

Pentru crema de ciocolată amăruie, punem frișca lichidă la încălzit, având grijă să nu atingă punctul de fierbere, apoi stingem focul și adăugăm ciocolata ruptă, amestecând continuu pâna aceasta se topește și se omogenizează compoziția.

Adăugăm esența și omogenizăm din nou, apoi lăsăm compoziția să se răcească, după care o dăm la frigider pentru minim 30 de minute.

Procedăm la fel și cu crema de ciocolată albă.

După ce compozițiile sunt bine răcite, introducem, pe rând, mixerul în ele și le mixăm până devin cremoase.

Secționăm blatul în trei secțiuni aproximativ egale, așezăm baza pe platou și o însiropăm cu 1/3 din siropul răcit.

Fixăm inelul formei de copt, de jur împrejurul bazei blatului  și întindem crema de ciocolată amăruie, apoi adăugăm cea de-a doua secțiune de blat și o presăm ușor peste cremă.

Însiropăm cu mare grijă și a doua secțiune de blat, turnând siropul în fir subțire de jur împrejur, așa încât să nu pătrundă siropul și în cremă.

Întindem și cea de-a doua cremă, apoi adăugăm peste ea ultima secțiune de blat  pe care de asemeni o însiropăm și dăm tortul la frigider pentru 45-50 de minute, apoi înlăturăm inelul și ornăm tortul cu frișca bătută, fructe de pădure și ornamente de ciocolată.

Este foarte bun, puternic aromat cu gust dulce acrișor, îl recomand cu drag, tuturor!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu arome de menta si lamaie, decorat cu fructe de padure - Reteta cu nr. 900" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Retete similare

Tort cu ciocolata si mascarpone

Postat de andaoana

Tort cu ciocolata si mascarpone

Incepem prin a pregati mousul de ciocolata deoarece trebuie sa-l punem la frigider sa se raceasca bine inainte de a-l bate. Intr-o cratita punem la incalzit frisca impreuna cu putina sare (cat...

Citeste continuarea

Desert tort cu iaurt si fructe tropicale

Postat de Pungasa_Rogue

Desert tort cu iaurt si fructe tropicale

Blat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea....

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.01.2019, 09:10
la 13.01.2019, 09:50
Felicitari pentru cele 900 de retete! Imi place foarte mult combinatia de crema de lamaie, fructe de padure si menta. Chiar daca nu ai pus in blat, cu siguranta au adaugat un plus de savoarea deliciosului tort. Decorul este foarte frumos iar sectiunea este atat de ademenitoare incat o poftesc de la primele ore ale diminentii.
la 13.01.2019, 09:57
Fain tort...! Felicitări pentru numărul mare de rețete minunate și la tot mai frumoase aniversări...!
la 13.01.2019, 10:02
Mulțumesc frumos, Camelia și Rodica, pentru aprecieri și cuvinte frumoase!
la 13.01.2019, 10:04
Diana

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking