Desert tort cu bezea, frisca si jeleu de portocale

Postat de RODIMUR in Torturi
26 Feb 2020 | 2303 vizualizari
Desert tort cu bezea, frisca si jeleu de portocale

Am făcut acest tort în urmă cu vreo trei-patru săptămâni, nu numai ca să avem ceva dulce și bun la sfârșit de săptămână, ci și pentru a verifica din nou cuptorul care arde cam tare și pentru a pregăti rețeta cu numărul 700, care așa cum ne-am obișnuit aici, pe site, trebuie să fie specială. Știam că până să ajung la acest număr de rețete, vom fi deja în Postul Paștelui, așa că ceva dulce și bun trebuia făcut dinainte, când puteam mânca/prepara de toate. Cuptorul s-a comportat ca de obicei, adică a bronzat puțin blatul de bezea, dar la torturi și prăjituri, aceasta nu este chiar o problemă. Așa că tortul a fost excelent, cu gustul foarte aromat și plăcut al jeleului de portocale și cu frișca minunată, făcută în casă, din smântână naturală.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 albușuri
  • 200 grame de zahăr pudră
  • esență de portocale
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 1 lingură de oțet
  • Pentru frișcă:
  • 500 grame de smântână
  • 1 plic de vanilie
  • 100 grame de zahăr pudră
  • Pentru jeleul de portocale:
  • 250 ml de suc de portocale (de la 3 portocale)
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • coaja răzuită de la o portocală
  • Pentru decor:
  • feliuțe de portocale
  • coajă răzuită de portocale

Mod de preparare

Mai întâi se face blatul din bezea. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când încep să ia volum, se continuă mixarea și se adaugă oțetul. Treptat, se adaugă apoi, puțin câte puțin zahărul pudră, continuându-se mixarea, până ce bezeaua devine lucioasă și fermă. 

Când zahărul s-a dizolvat complet și nu se mai simt cristale în bezea, se adaugă esența de portocale și apoi amidonul. Se mixează încă 1-2 minute, pentru omogenizare și apoi se pregătește tava, prevăzută cu hârtie de copt, pe care s-a trasat anterior, cu creionul, forma blatului.

Se toarnă bezeaua într-un poș și se șprițează compoziția pe tiparul marcat, pentru blatul necesar, având în vedere că bezeaua va mai crește puțin, la cuptor.

Se dă tava cu blatul la cuptorul preîncălzit, cu ușa întredeschisă, la temperatură foarte redusă, pentru cel puțin 90 minute, până ce bezeaua se întărește/capătă consistență.

Atunci se scoate blatul din cuptor și se lasă să se răcească, într-un spațiu uscat și răcoros.

Cât timp stă blatul în cuptor, se face frișca. Se mixează smântâna rece și când începe să ia volum, se adaugă vanilia și apoi zahărul pudră, puțin câte puțin. Se continuă mixarea până ce se obține consistența dorită. Se dă frișca la frigider până ce va fi gata blatul și se va putea monta tortul.

Jeleul, care se prepară foarte repede, va fi făcut după ce va fi gata blatul. Se storc portocalele pentru a obține sucul necesar și se răzuiește coaja de portocală, după ce a fost bine spălată în prealabil. Se subțiază amidonul cu 2-3 linguri de suc de portocale. Într-o crăticioară se pun: zahărul, restul de suc de portocale și amidonul subțiat. Se fierbe jeleul la foc mic timp de 4-5 minute, până ce se îngroașă, după care se lasă să se răcească.

Se pune  blatul pe platou. Se ia jeleul întărit, cu lingura și se umple blatul de bezea, după care se fac deasupra trandafirași, cu poșul în care s-a pus frișca, scoasă din frigider.

Se ornează cu sferturi de felii de portocală și se presară coajă răzuită. Se dă tortul la frigider, până la servire.

Pentru că blatul de bezea se înmoaie foarte repede, se recomandă ca tortul să fie servit în timp cât mai scurt, maxim 24-30 de ore.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu bezea, frisca si jeleu de portocale" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort cu crema de unt si nuca

Postat de rocsi_1612

Tort cu crema de unt si nuca

Blatul: Separam ouale si mixam albusurile spuma cu un praf de sare apoi incorporam zaharul. Adaugam galbenusurile si zaharul pudra cu pastai de vanilie. Intr-un bol punem praful de copt,...

Citeste continuarea

Desert tort cu capsuni, mascarpone si ciocolata

Postat de oanapl

Desert tort cu capsuni, mascarpone si ciocolata

Pentru blat, pui cacaua intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu, pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao. Bati...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.02.2020, 23:41
la 27.02.2020, 04:03
O frumusete de tort
Felicitari pentru toate cele 700 de retete
la 27.02.2020, 05:02
la 27.02.2020, 07:04
Mulțumesc frumos, Mihaela! Deocamdată sunt 699 de rețete... Astăzi ar trebui să postez rețeta nr. 700 (că doar este gata de vreo trei săptămâni!) dar am un program cam încărcat...
la 27.02.2020, 07:04
Mulțumesc frumos, Diana!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking