Ingrediente
- blat1:
- 200 gr faina
- 4 linguri cacao neagra
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat
- 200 gr zahar
- 200 ml lapte batut
- 2 oua
- 100 ml ulei
- 100 ml cafea tare rece
blat2:
- 6 albusuri
- 8 linguri zahar
- 4 linguri nuca macinata
- 2 linguri faina
- un praf de sare
- 100 gr ciocolata neagra
- 100 gr frisca lichida
crema:
- 6 galbenusuri
- 50 gr zahar
- un praf de sare
- 170 ml cafea tare
- 1 plic gelatina
- 250 gr ciocolata neagra
- 250 gr frisca lichida
decor:
- 150 gr ciocolata neagra
- 150 gr frisca lichida
- 5 gr gelatina
- 2 linguri cafea
- flori de napolitana cu ciocolata
- ornamente albastre
Mod de preparare
Pregatim blatul 1.
Punem ingredientele solide intr-un castron. Mixam ingredientele lichide si le amestecam cu cele solide. Impartim amestecul in 2 forme identice de 26 cm tapetate cu hartie de copt.
Coacem blaturile pana se desprind usor de pe margine, dar mijlocul este putin umed. Daca le scoatem in aceasta faza, nu vom avea nevoie de insiropare. Lasam blaturile la racit.
Pregatim blatul 2. Mixam albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam nucile macinate, faina si omogenizam. Turnam compozitia intr-o forma identica cu cea de la blatul 1 si coacem la foc mediu pana se rumeneste usor. Lasam blatul la racit, apoi il taiem in doua jumatati pe orizontal.
Intr-o craticioara incintam frisca fara a o fierbe. Dam jos, punem ciocolata si amestecam energic. Lasam sa se racoreasca si ungem un blat cu nuca, apoi acoperim cu celalalt.
Pregatim crema. Intr-o cratita cu fund dublu punem galbenusurile cu sarea, zaharul si amestecam,adaugam cafeaua calduta si punem la foc mic, amestecand continuu pana compozitia se leaga bine.Intre timp hidratam gelatina in 2-3 linguri apa rece. Turnam gelatina in crema fierbinte, dupa ce am dat-o jos de pe foc, omogenizam, apoi punem ciocolata rupta bucati. Amestecam energic pana se topeste toata ciocolata, apoi dam crema la racit.
Cand crema este rece. o amestecam cu frisca batuta. Montam tortul. Asezam un blat umed. 1/3 din crema, blatul cu nuca, 1/3 din crema. apoi cel de-al doilea blat umed. Cu crema ramasa decoram partea de sus si marginile tortului, apoi il dam la frigider pentru 1 ora.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu cafea, nuci si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
|