Desert tort cu capsuni si crema mousseline

Postat de RODIMUR in Torturi
29 Apr 2018 | 4208 vizualizari
Desert tort cu capsuni si crema mousseline

Acest tort trebuia să fie, inițial, altceva, un răsfăț al căpșunilor cu cremă mousseline și să se numească altfel... Din diferite motive, s-a schimbat planul inițial și au rămas crema mousseline și câteva căpșuni în horă. Și numele tortului s-a schimbat (nu cred că un titlu lung, cu lista  ingredientelor este o idee bună) dar asta nu-l face mai puțin bun, sau mai puțin frumos și tentant...!

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 albușuri
  • 125 grame de zahăr tos fin
  • 75 grame de făină albă
  • 8 linguri de miez răzuit de nuci
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 plic de vanilie
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui
  • Pentru crema mousseline:
  • 500 ml de lapte dulce
  • 4 gălbenușuri
  • 125 grame de zahăr tos
  • 3 linguri rase de amidon
  • 2 plicuri de vanilie
  • 125 grame de unt
  • Pentru decor:
  • 100 grame de ciocolată albă
  • 2 linguri de ulei de alune
  • căpșuni
  • ornamente decor
  • sirop de căpșuni (pentru însiropat blatul)

Mod de preparare

Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile spumă, adăugându-se treptat zahărul tos și  vanilia. Când compoziția este legată, iar zahărul s-a dizolvat complet, se adaugă făina amestecată cu praful de copt, nucile răzuite și în final, uleiul de alune. Se toarnă compoziția într-o tavă rotundă, prevăzută cu hârtie de copt și se dă la cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Când blatul a crescut și trece testul scobitorii, se oprește focul de la aragaz și se lasă în cuptor, ca să se răcească treptat. Se scoate tava din cuptor și blatul se taie doar după ce s-a răcit complet (chiar și a doua zi).

Se face crema mousseline (cremă patisieră, cu unt). Se amestecă zahărul cu amidonul și vanilia, se adaugă și gălbenușurile și apoi se subțiază cu laptele rece. Se pune cratița pe aragaz, la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă crema. Se ia cratița de pe aragaz și se lasă la răcit, amestecând din când în când în ea, ca să nu facă pojghiță. Când crema s-a răcit, se adaugă untul moale, se mixează pentru omogenizarea conținutului și se dă la frigider, până ce se va folosi.

Blatul se taie în trei foi egale. Se însiropează  prima foaie, se unge cu o jumătate din crema mousseline, se pune a doua foaie, se însiropează și se unge cu restul de cremă, după care se pune cea de-a treia foaie de blat.

Pentru decor, se topește ciocolata albă, la bain-marie, cu ulei de alune, se toarnă peste tort și se nivelează frumos. Imediat (ca să nu se întărească ciocolata) se ornează tortul cu căpșuni (spălate și scurse de apă în prealabil) și cu ornamente de decor.

Se dă tortul la frigider. Se feliază cu un cuțit bine ascuțit și cu lama fierbinte.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu capsuni si crema mousseline" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort Savarina

Postat de Creatsa

Tort Savarina

Intr-un bol incapator cerne faina cu un praf de sare . Adauga zaharul vanilat si 2 linguri de zahar si amesteca bine. Dizolva drojdia cu laptele caldut si 2 linguri de zahar apoi adaug-o...

Citeste continuarea

Desert tort cu caramel si mascarpone

Postat de Constelatialeu

Desert tort cu caramel si mascarpone

Blat : Am folosit o forma de tort detasabila, cu diametrul de 18 cm, am tapetat-o cu hartie de copt. Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am mixat cu un praf de sare, pana am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.04.2018, 10:43
Adauga comentariu...
la 29.04.2018, 11:00
Delicios pare!
la 29.04.2018, 11:09
Așa este, Mimi, în poze, numai pare, în realitate, chiar este! Avantajul celui care-l face: îl și mănâncă...! Merci!
la 29.04.2018, 12:33
Minunat arata si as servi o felie!
la 29.04.2018, 13:08
Da, Mirela, arată bine, deși ar fi trebuit să fie altfel...Te servesc cu plăcere, Mirela!

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking