Desert tort cu ciocolata, crema de piersici si blat umed

Postat de oanapl in Torturi
30 Noi 2017 | 8368 vizualizari
Desert tort cu ciocolata, crema de piersici si blat umed

Zilele trecute am achiziționat pentru prima dată fructe physalis dintr-un supermarket. Deja îmi imaginam ce tort frumos decorat voi face. Am pregătit tortul în liniște, cu calm și când a venit vorba să-l decorez au apărut niște musafiri neanunțați, pe care nu puteam să-i las să plece fără să îi servesc cu ceva bun. Astfel că l-am decorat în câteva minute. Deși nu e ceea ce mi-am imaginat ca și decor, gustul a fost demențial. Mi-am dorit foarte mult să încerc un blat umed și am ales unul de pe blogul Paulei Gafitescu. A fost grozav de bun blatul. Pentru glazură am folosit o ciocolată cu 80% cacao, care a fost perfectă în combinație cu crema dulcică de piersici. Musafirii mei au apreciat tortul și nouă ne-a plăcut foarte mult. Vi-l recomand cu drag. Dacă tot se apropie Sărbătorile de iarnă, eu am trecut la decorurile cu Moș Crăciun deoarece îmi sunt foarte dragi. ;)

Ingrediente

  •  pentru blat:
  • 150 g unt
  • 100 g ciocolată neagră 50% cacao
  • 3 ouă mari
  • 50 ml smântână
  • 50 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 80 g făină
  • 50 g nuci măcinate
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 20 g cacao
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • pentru cremă de piersici:
  • 400 g piersici din compot + 5 jumătăți de piersici (2 borcane de compot)
  • 10 g gelatină + 50 ml apă
  • 250 g crema de branza
  • 60 g zahăr
  • 50 g ciocolată albă + 50 ml frișcă lichidă
  • 150 ml frișcă lichidă
  • 100 g smântână pentru frișcă
  • esență de vanilie
  • pentru glazură:
  • 100g ciocolată neagră
  • 100ml frișcă lichidă
  • 1 linguriță unt
  • pentru decor:
  • piersici din compot
  • physalis

Mod de preparare

Blatul:
Topești ciocolata împreună cu untul, pe foc mic. Amesteci pentru a omogeniza compoziția. Când amestecul e complet omogen, oprești focul. Adaugi esența de vanilie, zahărul măcinat și amesteci din nou. Lași crema deoparte.
Într-un alt vas amesteci făina cu nucile, cacaua, un vârf cuțit de sare și o jumătate de linguriță de scorțișoară și amesteci ușor.
Separi ouăle. Gălbenușurile le pui în crema de ciocolată. Amesteci din nou în crema de ciocolată, apoi adaugă și ingredientele uscate pe care le încorporezi cu grijă. Adaugi smântâna și laptele și amesteci după fiecare.
Albușurile le bați spumă tare cu un praf de sare, apoi le încorporezi în crema de ciocolată cu mișcări de jos în sus.
Preîncălzești cuptorul la foc mediu (180 de grade) și tapetezi cu hârtie de copt fundul unei tăvi (cu diametru de 23cm) și ungi pereții cu unt. Torni compoziția în tavă și nivelezi. Coci blatul timp de 25-30 de minute. Oprești focul și o mai lași 5 minute în cuptor, apoi scoți tava pe un grătar la răcit.

Crema:
Încălzești 50 ml de frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi ciocolata albă ruptă bucățele și amesteci bine. O lași să se răcească complet. Mixezi 150 ml frișcă lichidă cu 100 g smântână pentru frișcă, apoi adaugi ciocolata răcită și mixezi. Adaugi zahărul pudră și mascarpone și mixezi, apoi adaugi piureul de piersici și omogenizezi.
Hidratezi gelatina în 50 ml de apă rece pentru 10 minute, apoi o încălzesti pe baie de aburi și amesteci ușor până se omogenizează. O lași să se răcească puțin și o amesteci cu crema de piersici.
După ce blatul s-a răcit complet, îl tai în două pe orizontală și așezi unul din blaturi pe platou în interiorul unui inel, torni câteva linguri de cremă și le întinzi peste blat apoi așezi jumătățile de piersici și torni cremă cât să acoperi piersicile. Așezi deasupra cel de-al doilea blat și torni restul cremei și nivelezi. Lasi tortul în frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.

Înainte de a desface inelul, treci cu grijă de jur-imprejur cu un cuțit pentru a dezlipi marginile.

Pentru glazura de ciocolată, încălzesti frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi ciocolata neagră ruptă bucățele și untul și amesteci bine. O lași să se răcească și torni peste tort întinzând crema cu o spatulă și acoperindu-l în totalitate.
Ornezi după imaginație. Eu am folosit o jumătate de piersică tăiată felii și câteva fructe physalis.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu ciocolata, crema de piersici si blat umed" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (35)
Retete similare

Desert tort cu blat umed, ciocolata si piersici

Postat de oanapl

Desert tort cu blat umed, ciocolata si piersici

Pentru blat: Se pune ciocolata în 80g cafea fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.11.2017, 16:20
Ooooo, Doamne, arată bestial! Aș fi vrut și eu să fiu musafirul tău !
la 30.11.2017, 16:41
Mulțumesc! Cu drag te-aș servi!
la 30.11.2017, 17:17
Ce bine arata . La mulți ani Andrea! Printesei
la 30.11.2017, 17:35
Ce frumos e!
la 30.11.2017, 17:37
Mulțumesc de aprecieri și de urări Diana!

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking