Ingrediente
Blatul:
- 6 oua mari
- un praf de sare
- 12 lg zahar
- 9 lg faina
- 3 lg cacao
- 2 lg ulei
- 1 lgt praf de copt
Pentru sirop:
- 400 ml apa
- 3 lg zahar tos
- coaja rasa de portocale
- 3 picaturi esenta de portocale
Crema 1:
- 200 ml smantana pentru frisca Pilos
- 150 g ciocolata Callebaut 54.5% cacao
- 1 picatura ulei esential de menta (optional)
- 100 g frisca batuta
Crema 2:
- 100 g orange curd
- 250 g mascarpone
- 2 pic ulei esential de portocale (optional)
- 100 g frisca batuta
Pt. decor:
- frisca batuta
- 50 g orange curd
- 1 clementina
- felii de prtocale bio
- bomboane rafaello
Mod de preparare
Blatul: Se separa ouale. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare si se adauga pe rand zaharul, mixand bine dupa fiecare. Galbenusurile se amesteca cu uleiul. Se toarna peste spuma de albusuri si se amesteca cu o spatula. Faina, cacaua si praful de copt se amesteca impreuna apoi se cerne. Se adauga peste spuma in 2-3 reprize si se amesteca cu miscari usoare pana se incorporeaza. Se toarna blatul in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincazlit la 180 de grade pentru 35-40 de minute sau pana trece testul scobitorii. Se lasa la racit apoi se taie in 3 parti, doar dupa ce s-a racit foarte bine. De preferat sa se pregateasca blatul inainte cu o zi.
Siropul: Se pune apa la fiert impreuna cu zaharul, Se lasa sa dea 2-3 clocote apoi se ia de pe foc si se lasa la racit. Se adauga coaja rasa de lamaie si esenta de portocale.
Crema 1: Intr-o cratita cu fundul dublu se pune smantana pentru frisca la incalzit. Se adauga picaturile de ciocolata si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se lasa la racit cel putin 2 ore. Se adauga o picatura de ulei esential de menta si se mixeaza dar nu foarte mult. Se pune frisca batuta si se amesteca cu miscari usoare pentru a obtine o crema pufoasa, aerata. Se pune deoparte.
Crema 2: Mascarponele se mixeaza bine apoi se adauga pe rand cate o lingura din orange curd, crema preparat inainte cu o zi, reteta aici https://www.bucataras.ro/retete/desert-orange-curd-91943.html ). Se mixeaza pentru a se omogeniza crema. Se pun si picaturile de ulei de portocale si se mai mixeaza putin. La final se amesteca cu frisca batuta, cu miscari usoare pentru a obtine o crema aerata. Se lasa deoparte si se pastreaza cam o lingura de crema separat.
Pe un platou se asaza primul blat. Se stropeste bine cu sirop apoi se unge cu crema de ciocolata. Se asaza al doilea blat, se insiropeaza apoi se pune crema de mascarpone cu portocale. Se pune al treilea blat insiropat apoi se unge cu frisca pe margini si deasupra.
Pentru ornat am folosit frisca batuta, crema de portocale pastrata si 50 g orange curd din care am facut moatze. Am folosit felii de portocale si clementina pentru decor, bomboane rafaello si crewngute de brad. Dar... se poate orna dupa imaginatia fiecaruia.
Pofta buna! La multi ani!
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu ciocolata si portocale" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
|