Desert tort cu crema de ciocolata alba si afine - 7 ani de bucataras

Postat de merisor67 in Torturi
9 Iul 2019 | 4534 vizualizari
Desert tort cu crema de ciocolata alba si afine - 7 ani de bucataras

Pentru că este sezonul afinelor și pentru că azi am împlinit 7 ani frumoși de bucătăraș, un tort cu crema de ciocolata si afine cred ca este chiar potrivit pentru asa sarbătoare.

Ingrediente

  • Blat de 27 cm:
  • 8 ouă medii
  • 8 linguri apă rece(50 ml)
  • 200 g zahăr
  • 200 g făină
  • 30 g cacao
  • zeama de la 1/2 lămâie(1 linguriță)
  • un praf sare
  • În plus:
  • puțin ulei și zahăr pudră, pentru tapetat forma de copt
  • Sirop:
  • 300 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 8 ml esență de ciocolată
  • Crema de ciocolată albă:
  • 400 g ciocolată albă
  • 300 ml smântână pentru frișcă
  • 500 g mascarpone
  • 50 g zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 200 g afine
  • Glazura:
  • 250 g ciocolată neagră
  • 200 ml smântână pentru frișcă

Mod de preparare

Pentru blatul de tort, separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste ele. Albușurile, le punem în bolul mixerului și le mixăm până se spumează, mai întâi la treaptă inferioară, apoi la o treaptă superioară, chiar maximă. Sarea ajută bezeaua să devină fermă, mai rapid. Adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă și nu se desface de pe pereții bolului, dacă îl întoarcem invers. Zeama de lămâie, de asemeni, ajută bezeaua să devină mai fermă. Adăugăm pe rând gălbenușurile, apoi apa, mixând în continuare, până se omogenizează compoziția, apoi scoatem mixerul și ne folosin de o spatulă de silicon sau lemn, pe mai departe. Începem să adăugăm, treptat, făina, amestecând cu spatula de jos în sus, cu mișcări circulare, pentru a nu se lăsa bezeaua. Când compoziția blatului de tort cu cacao este omogenă, o răsturnăm ușor în forma de copt. O nivelăm rotind forma ușor pe masa de lucru și o dăm la cuptorul preîncâlzit în prealabil. Coacem blatul de tort la 180 de grade, pentru 30-35 minute, sau până când trece testul cu scobitoarea. Pentru crema de ciocolată albă, încălzim smântâna lichidă, dar fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere și adăugăm ciocolata ruptă în ea și zahărul vanilat. Amestecăm bine cu o spatulă, până când se topește ciocolata și se omogenizează compoziția. O lăsăm să se tempereze, apoi o dăm la frigider să se răcească bine, după care o mixăm până devine cremoasă și încorporăm mascarponele în ea. Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului și o dăm la frigider până când vom asambla tortul. Când blatul este bine răcit, îl răsturnăm pe platou, pentru a păstra partea de jos, deasupra, întrucât este mai uniformă și mai fermă. Îl secționăm în trei părți. Împărțim crema de ciocolată albă în trei părți, a treia parte mai mică, pentru ornat. Însiropăm prima parte a blatului, apoi întindem peste el o parte din cremă amestecată cu o parte din afine, apoi așezăm cea de-a doua parte de blat. Așezăm și pereții detașabili ai formei de copt în jurul tortului,  pentru a-l putea asambla uniform. Picurăm câte puțin sirop peste blat, dar cu grijă să nu-l însiropăm prea rău și să pătrundă în cremă. Îl însiropăm mai mult pe margini și mai puțin spre centru. Întindem și ce-a de-a doua parte de cremă amestecată cu afine, urmând apoi ultima parte de blat, pe care de asemeni, îl însiropăm ușor. Dăm tortul la frigider pentru 30-40 de minute, sa se întărească crema, apoi îl putem glazura. Pentru glazura de ciocolată amăruie, încălzim smântâna lichidă și topim ciocolata ruptă în ea, amestecând intens până la omogenizare. Îndepărtăm pereții detașabili ai formei de copt și turnăm glazura fierbinte deasupra tortului, lăsând-o să se prelingă și pe margini, rotind tortul ușor. Dacă glazura nu iese chiar uniformă deasupra tortului, o nivelăm rapid cu o spatulă de tort, dar în mod normal se uniformizează prin rotirea tortului. Dăm din nou tortul la frigider până se întărește glazura, apoi îl decorăm cu crema oprită, cu afine și câteva frunze de mentă. Să vă fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema de ciocolata alba si afine - 7 ani de bucataras" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort Chanel No 5

Postat de Ela68

Tort Chanel No 5

1. Caramelizam cele 5 linguri de zahar avand grija sa nu se arda sa devina amarui. Rotim cratita astfel incat zaharul sa se prelinga pe pereti si lasam la racit. 2. Mixam albusurile cu un praf...

Citeste continuarea

Reteta de tort cu cafea, caramel si straciatella

Postat de momo121

Reteta de tort cu cafea, caramel si straciatella

Iata cum se prepara  Reteta de tort cu cafea, caramel si straciatella: Pentru blatul de vanilie:             Separam ouale, albusurile le batem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.07.2019, 12:39
Ce combinatie faina!
la 09.07.2019, 13:43
Frumos
la 09.07.2019, 13:43
La multi ani!
la 09.07.2019, 13:53
La multi ani si la cat mai multe retete delicioase! Arata minunat!
la 09.07.2019, 14:19
O minunăție de tort, ca toate cele făcute de tine!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking