Ingrediente
- Pentru blat: ( forma de 23 cm)
- 12 albusuri
- 10 linguri indulcitor pulbere (sau 10 linguri zahar)
- 200 gr nuca prajita si macinata
- 3 linguri faina
- 1 praf de copt
- 1 lingurita vanilie
- 2 linguri zeama de lamaie
Pentru crema de vanilie:
- 3 galbenusuri
- 500 ml lapte
- 6 linguri indulcitor pulbere (sau 6 linguri zahar)
- 4 linguri amidon
- 150 gr unt 80% grasime
- 2 lingurite vanilie
Pentru crema de ciocolata:
- 100 gr ciocolata cu lapte cu indulcitor
- 100 ml smantana pentru frisca
In plus:
- 250 ml samantana pentru frisca
- 1 lingura indulcitor pudra 1:2 (sau 2 linguri zahar pudra)
- sirop de vanilie pentru insiropat blaturile
- 1 borcan 370 gr cu visine fara samburi (sau congelate)
Mod de preparare
Blatul: Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare. Adaugati indulcitorul treptat, mixati pana obtineti o bezea ferma si lucioasa. Adaugati vanilia, praful de copt si zeama de lamaie. Incorporatati nuca macina si faina, cu miscari lente, cu ajutorul unei palete de silicon. Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal. Tapetati cu hartie de copt o tava de 23 cm, turnati prima parte de compozitie si o nivelati. Introduceti foaia de blat, in cuptorul incins la 170 de grade, pentru 10 minute. La fel procedati si cu celelalte doua. Le lasati sa se raceasca.
Crema de vanilie: Intr-o cratita amestecati galbenusurile cu indulcitorul, adaugati laptele treptat si amestecati. Puneti amidonul, amestecati bine si transferati cratita pe foc. Invartiti continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca. O luati de pe foc, o acoperiti cu folie, o lasati sa se raceasca. In crema racorita, puneti untul de la temperatura camerei, in doua transe si mixati. La final adaugati vanilia.
Crema de ciocolata: Ciocolata rupta bucatele, o puneti intr-un vas de inox impreuna smantana pentru frisca. Le puneti pe baie de aburi, amestecati pana ciocolata este complet topita. O dati la frigider, 2-3 ore. Dupa acest timp, scoateti crema si o mixati. Pe un platou asezati prima foaie de blat, puneti un inel detasabil in jurul sau. Insiropati foaia de blat, puneti jumatate din crema de ciocolata, o nivelati. Asezati jumatati de visine din loc in loc, puneti jumatate din crema de vanilie si o nivelati. Asezati a doua foaie, o insiropati, crema de ciocolata, visine si restul de crema de vanilie. La final asezati a treia foaie si o insiropati. Dati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu nuca, ciocolata si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
|