Desert tort de mere, cu frisca

Postat de RODIMUR in Torturi
15 Mai 2017 | 4455 vizualizari
Desert tort de mere, cu frisca

Dintre toate torturile, mie mi se pare că tortul de mere este cel mai ușor de făcut. În plus, este foarte bun, răcoros și nu foarte dulce. Iată de ce îl fac adeseori și îl ornez de fiecare dată altfel.

Ingrediente

  • 7-8 mere (ionatane)
  • 100 grame unt
  • 200 grame zahăr tos
  • 7 linguri de făină albă
  • 7 linguri de zahăr tos fin
  • 6 ouă
  • 1 plic de vanilie
  • 6 linguri cu apă
  • dulceață
  • pentru ornat tortul
  • 600 ml smântână pentru frișcă
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • ornamente decor
  • ciocolată rasă
  • mere confiate
  • fructe din dulceață
  • pentru sirop
  • 2 linguri de zahăr tos
  • 100 ml apă
  • esență (rom/vanilie/lămâie)
  • pentru confiat merele
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 300 ml apă

Mod de preparare

Într-o cratiță cu diametrul de 24 cm, se pune untul feliat și peste el se toarnă 200-250 grame zahăr tos, în așa fel încât să se formeze o suprafață netedă, uniformă.

Se spală merele și se curăță de coji și de codițe. Cu un cuțitaș, se scobește cu atenție interiorul merelor pentru a scoate toate semințele și cojile tari în care sunt învelite. Odată curățate, merele se pun în cratiță de jur împrejurul ei, având în mijloc un alt măr (în total, 7-8 mere). În interiorul scobit al merelor se pune dulceață, ciocolată, sau coji de portocale confiate.

Se dă cratița cu mere la cuptor și se lasă la foc potrivit, până ce s-a topit untul, iar merele s-au înmuiat puțin. Se scoate cratița și se lasă la răcorit.

În timp ce merele stau în cuptor la înmuiat, se pregătește aluatul pentru blat. Se separă albușurile de gălbenușuri. Cele 6 gălbenușuri se freacă/mixează cu 7 linguri de zahăr tos fin, până se fac spumă și treptat se adaugă cele 6 linguri de apă, amestecând ușor după fiecare. Se adaugă pe rând și cele 7 linguri de făină, amestecând cu grijă, ca să nu rămână cocoloașe.

Albușurile se bat foarte bine cu 1 plic de vanilie, iar spuma rezultată se pune câte o lingură, pe rând, peste amestecul cu gălbenușuri. Se încorporează foarte bine spuma în amestecul cu gălbenușuri, ca să se uniformizeze.

Se toarnă această compoziție pentru blat, peste merele, care între timp au fost scoase din cuptor să se răcorească, având grijă să intre bine printre mere. Se dă cratița la cuptor la foc potrivit și, când blatul a crescut și s-a rumenit bine, se scoate din cuptor și se lasă câteva minute să se răcorească. Când s-a răcorit puțin, se toarnă peste blat o jumătate de pahar de sirop făcut din coji de portocale, sau cu esențe de rom, vanilie sau lămâie, se mai lasă câteva minute, după care cu un cuțit se desprinde ușor tortul de cratiță, de jur împrejur, se pune deasupra cratiței platoul sau suportul de tort și se răstoarnă cu o mișcare iute și precisă.

Tortul se lasă apoi să se răcească definitiv, după care se poate servi așa cum este, sau ornat cu frișcă.

Pentru frișcă se vor bate bine/se vor mixa 600 ml de smântână cu 6-7 linguri de zahăr tos fin (pus puțin câte puțin) și cu 1 plic de vanilie. Când frișca este gata, se ornează tortul după preferință. Se mai pot folosi pentru ornat, după ce a fost învelit tortul cu frișcă, diferite ornamente decor, fructe confiate, ciocolată rasă.

Pentru că este un tort de mere, se poate orna cu felii de mere confiate. Se face un sirop legat din 4 linguri de zahăr cu 300 ml de apă. Feliuțele de măr, tăiate subțire, se pun la fiert, pentru cîteva minute, la foc mic, în acest sirop, până ce devin transparente. După 3-4 minute, feliuțele de măr se scot din sirop, se lasă la răcorit/uscat. după care pot fi folosite la ornat tortul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort de mere, cu frisca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort cu crema de mere coapte

Postat de sufletista

Desert tort cu crema de mere coapte

Blat- Mixam albusurile spuma cu un praf de sare pana ce isi dubleaza volumul, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa. Adaugam galbenusurile amestecate cu ulei, mixam pana ce...

Citeste continuarea

Desert tort cu capsuni

Postat de oanapl

Desert tort cu capsuni

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Se spumează untul cu zahărul și un praf de sare, apoi se adaugă oul și se mixează bine. Se adaugă jumătate din chefir, făina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.05.2017, 20:44
Nu am facut pana acum tort de mere cu frisca. Cu siguranta am sa il fac si eu pentru ca arata tare bine.
la 15.05.2017, 20:46
Mulțumesc, Camelya!
la 15.05.2017, 20:50
Au fost ceva probleme pe site. Nu am putut încărca unele poze (am vrut să postez poze de la diferite torturi de mere făcute, în timp, de mine) altele s-au repetat...Am șters, cînd am putut, pozele care se repetau, dar una tot a scăpat în locul alteia, iar acum nu mai intru să editez, pentru că am impresia că astfel creez niște probleme...
la 15.05.2017, 20:55
Nu stiu sa iti raspund pentru ca nu am postat retete azi. Daca a fost o problema de pe site ,cu siguranta se va rezolva. Incearca totusi sa editezi din nou. Cu siguranta o sa reusesti pana la urma. Daca situatia se complica, o sa rezolve bucatarasul problemele.
la 15.05.2017, 20:55
Până la urmă tot am șters ce se repeta...!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking