Ingrediente
- 1 kg si jumatate de mere golden
- 2 linguri zeama de lamaie
- 1 lingurita scortisoara
- 40 gr unt
- 200 gr zahar pentru caramel
- Pentru blat:
- 6 oua
- 150 gr zahar
- 150 gr faina
- un praf de sare
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita vanilie
Pentru decor:
- 300 ml smantana pentru frisca batuta
- 2 linguri de zahar vanilat
Mod de preparare
Poti sa pregatesti tortul intr-o forma cu pereti detasabi, dar risti sa curga caramelul in timpul coacerii. De aceea, eu voi folosi o oala.
Pune zaharul la topit si cand incepe sa se caramelizeze, imbraca peretii formei. Lasa oala deoparte si curata merele, scoate cotoarele, apoi taie-le felii mai groase. Stropeste-le cu zeama de lamaie si presara scortisoara, apoi amesteca-le putin. Aranjeaza merele in oala, peste caramel si pune deasupra cubulete de unt. Pune merele in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa-le cam 20-30 de minute pana se inmoaie.
Intre timp, prepara blatul: separa ouale si mixeaza albusurile cu zaharul. Amesteca galbenusurile cu un praf de sare, vanilie si coaja rasa de lamaie. Rastoarna galbenusurile peste albusuri, apoi cerne faina deasupra, putin cate putin si incorporeaza lejer cu o spatula, de jos in sus. Scoate merele din cuptor si toarna deasupra aluatul, niveleaza usor si pune-l inapoi in cuptor pentru inca 30 de minute, pana se rumeneste deasupra. Poti sa verifici cu o scobitoare daca este facut.
Dezlipeste usor pe margini si rastoarna tortul pe un platou, apoi lasa-l sa se raceasca de tot. La final, imbraca-l cu frisca proaspata, presara putina scortisoara si taie felii generoase.
Sper ca ti-am facut pofta cu acest tort delicios si sa-l incerci si tu!
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort de mere insiropat cu zahar ars" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
|