Desert tort de post Excelent

Postat de RODIMUR in Torturi
21 Apr 2019 | 3290 vizualizari
Desert tort de post Excelent

Acesta este primul meu tort de post, dar mă gândesc la el dinainte de a intra în Postul Mare. Îmi propusesem să-l fac cu ocazia acestei mari sărbători, Floriile și de atunci m-am tot gândit la cantități, formă și decor. Tortul acesta de post are la bază prăjitura cu foi cu bulion (eu pun pastă de tomate, pentru că bulionul, fiind lichid, ar cere mai multă făină) și cu creme de gris. (https://www.bucataras.ro/retete/desert-prajitura-din-foi-cu-bulion-si-creme-de-caramel-si-de-lamaie-de-post-88871.html) În fine, vineri am făcut foile, sâmbătă am făcut cremele (de caramel și cu lămâie) și l-am umplut, iar astăzi dimineață, chiar de Florii, l-am decorat. Cu fructe confiate.  A ieșit atât de frumos, încât nici nu-mi venea să-l tai...Primele două felii le-am dus vecinilor, care au fost încântați și mi-au spus că tortul acesta trebuie să poarte numele ”Excelent”. Astfel l-am și botezat... Mai trebuie să precizez că mi-au ieșit 8 porții generoase (tot atât câte cireșe sunt ”în prima linie”), iar timpul de preparare nu include orele în care (peste noapte) tortul a stat în frigider, la ”presare”, înainte de a fi decorat și definitivat.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 7 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 7 linguri de zahăr tos
  • 7 linguri de apă rece
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 350 grame de făină albă
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de apă de flori de portocal (sau esență de rom, vanilie...)
  • ulei de floarea soarelui pentru uns tava
  • Pentru crema de lămâie:
  • 125 grame de gris de grâu
  • 125 grame de zahăr tos
  • 1 praf de sare extrafină
  • 1 plic de vanilie
  • 350 ml de apă rece
  • 125 grame de margarină
  • coaja răzuită de la 1 lămâie
  • zeama de la 1 lămâie (sau esență de lămâie)
  • Pentru crema de caramel:
  • 125 grame de gris de grâu
  • 125 grame de zahăr tos
  • 1 praf de sare extrafină
  • 1 plic de vanilie
  • 400 ml de apă rece
  • 125 grame de margarină
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri de zahăr tos
  • 100 ml de apă rece
  • esență de vanilie (după gust)
  • Pentru decor:
  • cireșe confiate
  • mix fructe confiate pentru prăjitură

Mod de preparare

Se fac mai întâi foile, chiar cu o zi înainte. Se amestecă ingredientele solide (zahărul, grisul, sarea) și se încorporează pasta de tomate. Se adaugă bicarbonatul de sodiu stins în puțin oțet și treptat, celelalte ingrediente lichide (uleiul și apa). Se încorporează făina și se adaugă apa de flori de portocal, sau o esență care vă place (rom, vanilie, migdale...).

Când aluatul este ferm și nelipicios, se împarte în patru părți egale, din care se fac tot atâtea foi care se coc pe rând, pe fundul tăvii, unse în prealabil cu ulei.

Pentru crema de lămâie se amestecă zahărul cu: grisul, sarea și vanilia, după care se adaugă apa și se dă crăticioara la foc mic, amestecând întruna, până ce compoziția se îngroașă. Când grisul s-a îngroșat tare, se ia crăticioara de pe foc și se dă la răcoare, ca să se răcească. Se amestecă din când în când în compoziție, ca să nu se formeze crustă deasupra.

Când compoziția este aproape rece, se încorporează margarina și se adaugă coaja răzuită și zeama de lămâie (sau esență, după gust). Se mixează compoziția, până la omogenizare.

Pentru crema de caramel, se pune zahărul într-o crăticioară, la foc mic și se caramelizează. Se adaugă apoi apa, sarea și vanilia, după care se amestecă, la foc mic, până ce se dizolvă tot caramelul. Se adaugă ”în ploaie” grisul și se amestecă întruna, la foc mic, până ce se îngroașă tare. 

Se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcorească, dar între timp se mai amestecă din când în când în compoziție, ca să nu se formeze crustă deasupra.

Când această compoziție este aproape rece, se încorporează margarina și eventual, se mai poate adăuga o linguriță de esență de vanilie (suplimentar).

Pentru sirop, se fierbe 1-2 minute 100 ml de apă cu 3 linguri de zahăr tos și când este rece, se adaugă esență de vanilie, după gust.

Foile pentru tort se însiropează ușor pe rând (având grijă ca siropul să ajungă) și se ung cu cremă. Prima cremă de la bază, va fi de caramel, a doua, de lămâie, iar cea de-a treia, din nou de caramel. Se acoperă tortul cu ultima foaie, însiropată pe partea care se suprapune peste cremă. (Mai rămâne suficientă cremă de lămâie pentru ”îmbrăcat” tortul, a doua zi.)

Se pune tava cu tortul într-o pungă, sau o folie alimentară (ca să nu absoarbă alte mirosuri) și se dă la frigider, peste noapte, cu ceva greu deasupra (eu am pus două cărți grele) ca să se preseze bine.

A doua zi, se scoate tortul din frigider, se unge uniform, deasupra și de jur împrejur cu crema de lămâie rămasă și apoi se decorează, după preferință.

Se păstrează la rece, până ce se termină, acoperit, ca să nu atragă mirosuri de mâncare din frigider.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort de post Excelent" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Retete similare

Desert tort cu mure si mascarpone

Postat de oanapl

Desert tort cu mure si mascarpone

Untul moale la temperatura camerei îl mixezi cu zahărul până când devine cremos și aerat. Adaugi ouăle pe rând și mixezi bine după fiecare adăugare. Separat...

Citeste continuarea

Cupola cu portocale

Postat de Creatsa

Cupola cu portocale

Rulada: Bate albusurile spuma cu un praf de sare ,adauga treptat zaharul si zaharul vanilat ,si mixeaza pana obtii o bezea tare si lucioasa. Adauga galbenusurile ,si mai mixeaza cateva...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.04.2019, 17:52
la 21.04.2019, 18:25
Frumos si gustos!
la 21.04.2019, 18:51
Mulțumesc frumos, Buni!
la 21.04.2019, 19:21
Nu poate fi decat excelent, daca se trage de la prajitura cu foi cu bulion! As servi si eu o felie!
la 21.04.2019, 19:23
Cu mare drag te-aș servi, Mirela...! Într-adevăr, este excelent, cum au spus și vecinii mei... Mulțumesc frumos pentru apreciere!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking