Desert prajitura din foi cu bulion si creme de caramel si de lamaie (de post)

Postat de RODIMUR in Prajituri
10 Dec 2018 | 8264 vizualizari
Desert prajitura din foi cu bulion si creme de caramel si de lamaie (de post)

Ne place să avem pe mese și în perioada Postului câte o prăjitură bună, iar aceasta este una dintre ele. De fiecare dată când am făcut-o, am adus ”ajustări” rețetei inițiale și chiar și acum, la sfârșit, am ajuns la concluzia că încă se mai poate modifica/ameliora câte ceva. În cele din urmă, trebuie să spun că din ingrediente ieftine și la îndemână se poate face o prăjitură de post delicioasă. De-a lungul timpului am redus cantitatea de margarină, cantitatea ingredientelor pentru foi (deoarece ieșeau prea groase), am suplimentat cantitatea de bulion (pentru o culoare mai intensă) am intervenit în ordinea operațiunilor, pentru simplificare și ameliorare, am renunțat la însiroparea foilor...  Cred că se mai poate interveni la îngredientele pentru creme, dacă vi se pare că sunt cantități prea mari. Oricum, fiecare își dă seama de modificările pe care le poate face, conform standardelor sale, numai după ce încearcă rețeta. Pentru foi am folosit o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm.  

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 10 linguri de apă
  • 10 linguri de ulei
  • 10 linguri de zahăr tos fin
  • 3 linguri de pastă de tomate
  • 1 linguriță de bicarbonat
  • 500-550 grame de făină albă
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de apă de flori de portocal
  • ulei pentru uns tava de copt
  • Pentru crema de lămâie:
  • 500 ml de apă
  • 200 grame de zahăr tos
  • 125 grame de gris
  • 125 grame de margarină
  • coaja de la o lămâie
  • zeama de la o lămâie
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema de caramel:
  • 500 ml de apă
  • 200 grame de zahăr tos
  • 125 grame de gris
  • 125 grame de margarină
  • esență de vanilie (opțional)
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Pentru foi, se amestecă mai întâi ingredientele solide: zahărul, sarea și bicarbonatul, se încorporează pasta de tomate și apoi se adaugă treptat, ingredientele lichide (uleiul și apa). Se încorporează puțin câte puțin, făina și la urmă se adaugă și apa de flori de portocal (sau o esență pe care o preferați).

Când aluatul este destul de ferm și nelipicios, se porționează în trei bucăți egale, din care se fac pe rând trei foi care se coc pe fundul tăvii (unsă cu ulei, în prealabil) până ce încep să se rumenească ușor.

Pentru crema de lămâie, se amestecă zahărul cu grisul, se adaugă apa și se dă la foc mic, amestecând mereu, până ce se îngroașă compoziția. Când grisul s-a legat/îngroșat bine, se ia vasul de pe foc și se lasă la răcorit, amestecând din când în când în el, ca să nu se formeze crustă deasupra.

Când grisul s-a răcorit aproape total, se încorporează treptat margarina și se adaugă zeama și coaja răzuită de lămâie. Se mixează compoziția până la omogenizare.

Pentru crema de caramel, se caramelizează zahărul, în care se adaugă 100 ml de apă și se fierbe până la topirea caramelului. Restul de apă (400 ml) se amestecă cu grisul și se prepară la foc mic, amestecând întruna, până ce se îngroașă. 

Când grisul este gata legat/îngroșat se lasă puțin să se răcorească, amestecând în el din când în când, ca să nu se formeze crustă deasupra. Când grisul s-a mai răcorit, se încorporează treptat margarina și apoi caramelul și esența, mixând ușor până la omogenizare.

Se ung foile cu cele două umpluturi, se acoperă cu o folie alimentară și se lasă la răcoare timp de câteva ore, cu ceva greu deasupra, ca să se preseze bine.

A doua zi, prăjitura se poate porționa, în forma dorită.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura din foi cu bulion si creme de caramel si de lamaie (de post)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (32)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Revani, prajitura insiropata cu gris

Postat de simona72

Revani, prajitura insiropata cu gris

Se face siropul pt inceput: se pune apa cu zaharul la fiert si se lasa sa fiarba 15 minute la foc mic, iar la urma se adauga zeama de la o jumatate de lamaie. Se lasa craticioara cu siropul sa...

Citeste continuarea

Desert prajitura din albusuri, cu visine

Postat de diaconta

Desert prajitura din albusuri, cu visine

Mai întâi, am scos sâmburii vişinelor si le-am pus cu 200 g zahar, ca sa lase sirop pâna în momentul în care le pun în blat. Am preîncalzit...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.12.2018, 09:16
la 10.12.2018, 09:20
foarte bine arata!
la 10.12.2018, 09:21
Îți mulțumesc frumos, pentru apreciere, Ksenya!
la 10.12.2018, 09:32
la 10.12.2018, 09:33
Mulțumesc frumos, Cristina!

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking