Desert tort Diplomat, cu stafide si fructe exotice

Postat de RODIMUR in Torturi
3 Ian 2019 | 1975 vizualizari
Desert tort Diplomat, cu stafide si fructe exotice

Acesta a fost tortul nostru de revelion, de anul acesta. Dacă la Crăciun fac de obicei multe prăjituri și ciocolată de casă, pentru revelion mai pregătesc un tort, de preferat cu frișcă și fructe, ca să fie mai ușor, mai răcoros și mai plăcut, după mâncărurile consistente pe care le devorăm cu mare bucurie culinară la aceste frumoase sărbători de iarnă. De ani de zile, am două rețete de tort diplomat, de la aceeași colegă de cancelarie. Uitasem că aveam una și când am tot auzit-o că iar a făcut un asemenea tort, i-am cerut rețeta. Ea și-a amintit că-mi mai dăduse odată una, dar tot mi-a adus a doua zi ce i-am cerut. M-am mirat că deși veneau de la aceeași persoană, rețetele erau diferite. M-am gândit atunci că tot făcând torturi și-a reevaluat opinia, ceea ce am făcut și eu. Nu am urmat întocmai nici una din rețetele primite de la ea. Așa că această rețetă este rezultatul mai multora, pe care le-am trecut prin filtrul gândirii și al gustului personal, ceea ce s-a dovedit a fi o idee excelentă. Tortul este nu numai foarte frumos, dar și foarte aromat, răcoros și bun. Nu te mai saturi mâncând, pentru că este ușor, nu ”cade greu” la stomac și nu ai deloc senzația de ”prea plin”, oricât de mari ar fi feliile devorate, cu mare plăcere...

Ingrediente

  • 200 grame de pișcoturi de șampanie
  • 5 gălbenușuri
  • 230-250 grame de zahăr tos fin
  • 2 plicuri de vanilie
  • 500 ml de lapte dulce, fiert
  • 15-18 grame de gelatină
  • 100 grame de stafide
  • 250 ml de smântână grasă, pentru frișcă
  • 25-30 grame de zahăr pudră, pentru frișcă (o lingură)
  • 1 plic de vanilie, pentru frișcă
  • 2 linguri de amidon alimentar (opțional)
  • 1-2 portocale
  • 1-2 kiwi
  • 2 banane
  • 1 cutie de compot de ananas rondele
  • coaja răzuită fin, de la o portocală
  • Pentru sirop:
  • 1 lingură de rom (37,5%)
  • 1 lingură de esență de rom
  • 4-5 linguri de sirop de la compotul de ananas

Mod de preparare

Mai întâi se pregătesc stafidele. Se opăresc timp de 1 minut în apă clocotită și apoi se pun la înmuiat în siropul pregătit din: rom, esență de rom și sirop de la compotul de ananas. Tot în acest sirop se vor umezi puțin și pișcoturile, la montarea tortului.

Se pune gelatina la înmuiat cu apă rece, pentru 10 minute. Apa trebuie să depășească gelatina cu aproximativ 3 cm.

Se mixează gălbenușurile cu: laptele cald, vanilia, amidonul alimentar (cine dorește) și zahărul tos, până ce acesta din urmă se dizolvă și apoi se dă compoziția la bain-marie pentru 10-15 minute. Se amestecă întruna în  compoziție și când se îngroașă, după epuizarea timpului recomandat, se ia de pe foc și se lasă la răcit.

Se strecoară stafidele și se păstrează siropul, pentru umezirea pișcoturilor.

Când compoziția s-a răcorit, se adaugă gelatina înmuiată (care a absorbit, între timp, toată  apă) și se amestecă bine. Se adaugă stafidele înmuiate și coaja răzuită de portocale, după care se dă crema la răcoare, până ce se prepară frișca.

Se mixează smântâna grasă cu zahărul pudră adăugat ”în ploaie” și cu vanilia și când s-a format o frișcă legată, se adaugă în crema pentru tort, dată la răcoare. Se mixează bine și se dă iarăși la răcoare, până ce se pregătește tava pentru tort.

Se feliază fructele exotice: portocalele, bananele și kiwi. Feliile de portocale se curăță de coji, numai după ce au fost tăiate.

Se umezește vasul/forma în care va fi montat tortul, după care se întinde o folie alimentară, care va adera imediat și va face posibilă formarea unui tort frumos.

Se decorează cu fructe exotice feliate, atât baza, cât și pereții vasului, se toarnă o jumătate din cantitatea de cremă și apoi se pune un strat de felii de banane.

Peste acest strat de banane se toarnă restul de cremă și apoi se acoperă totul cu pișcoturi înmuiate în siropul în care au fost înmuiate și stafidele.

Se acoperă tortul cu o folie alimentară și se dă la frigider pentru câteva ore, chiar peste noapte.

A doua zi, se ia folia alimentară de deasupra, se pune un platou și se răstoarnă ușor tortul. Grație foliei alimentare, tortul se va răsturna perfect și ușor, fără să-și modifice forma. Se îndepărtează folia alimentară care a îmbrăcat baza și pereții tortului, la montare și se poate felia și servi deja.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Diplomat, cu stafide si fructe exotice" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Retete similare

Tort de biscuiti, de post

Postat de merisor67

Tort de biscuiti, de post

Sfaramam biscuitii intr-un vas, dar lasam si bucati mai mari, pentru a-i da tortului un aspect mai placut. Adaugam miezul de nuca taiat grosier, rahatul taiat in cuburi si stafidele hidratate...

Citeste continuarea

Tort cu mure si crema mascarpone

Postat de mirela0911

Tort cu mure si crema mascarpone

Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga apa si se bate din nou. Galbenusurile se amesteca cu uleiul ca la maioneza apoi se toarna in fir subtire peste...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 03.01.2019, 13:45
Un tort usor si foarte frumos, imi place reteta
la 03.01.2019, 13:46
Da, e tortul preferat pentru revelion...Mulțumesc frumos, Anca!
la 03.01.2019, 13:54
O felie sper sa pastrezi si pentru mine, frumoasa doamna
la 03.01.2019, 13:55
Cu mare drag, Daliana...!
la 03.01.2019, 14:12
Imi place mult, tocmai pentru ca e perfect ca desert dupa mese cipioase

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking