Ingrediente
Pentru foi:
- 3 oua
- 7 linguri zahar
- 2 pliculete zahar vanilat
- 80 g nuca macinata
- 5 linguri lapte
- 3 linguri miere
- 1 lingurita bicarbonat
- aprox. 500 g faina
- 3/4 dintr-un pachet de unt de 200 g
Crema:
- 1200 g smantana 20% grasime
- o cana de 300 ml nuca macinata
- 6 linguri zahar
- 1 lingura esenta vanilie
- 1 lingura zeama de lamaie
Decor:
- 400 g smantana
- 2 linguri zahar
- 1 1/2 cani nuca macinata
Mod de preparare
Foile:
Intr-un castron punem untul moale si il frecam cu zaharul (cel simplu si cel vanilat), dupa care adaugam ouale si mierea. Amestecam pana se incorporeaza bine si apoi punem si laptele.
Incepem sa turnam faina si sa amestecam. Cand compozitia devine mai solida, punem si bicarbonatul. Cantitatea de 500 g e aproximativa, trebuie sa puneti faina pana cand devine ca un aluat de fursecuri nelipicios si usor de modelat cu mana.
Impartim aluatul in 6 parti egale si le luam pe fiecare pe rand, intinzandu-le pe masa de lucru intr-o forma rotunda.
Luam o tava rotunda, o ungem putin pe fund (spatele tavii, nu interior), si punem forma intinsa pe el. Cu un cutit taiem surplusul de aluat ca sa aiba forma exact ca fundul tavii. Punem la copt pentru cca. 15-20 m, sau pana cand devine aurie.
Repetam procedura pentru celelalte bucati de aluat. Sa fiti atenti deoarece, fiind foi subtiri, se pot arde repede.
Crema:
Turnam smantana intr-un bol si o amestecam cu zaharul, nuca, esenta si zeama de lamaie. O impartim in 5 parti egale, cu care umplem foile (reci).
Decor:
Amestecam smantana cu zaharul si ungem tortul la exterior, dupa care luam nuca si "improscam" cu ea pe margini si presaram pe deasupra.
Lasam tortul la muiat macar 12 ore, dupa care e gata de savurat.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort fin cu nuca si smantana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
|