Desert tort fin cu nuca si smantana

Postat de VanessaAli in Torturi
26 Noi 2018 | 6032 vizualizari
Desert tort fin cu nuca si smantana

Am facut acest tort cu ocazia implinirii varstei de 50 ani a mamei mele, fiind tortul ei preferat. Fiind ocupata cu Facultatea, am stat pe ganduri daca sa pregatesc eu ceva sau nu, dar ma bucur ca am ales sa o fac. Impreuna cu sora mea i-am facut o supriza minunata mergand acasa cu aceste cadouri simbolice care i-au adus zambetul pe buze. Un desert usor, delicios si elegant.

Ingrediente

Pentru foi:

  • 3 oua
  • 7 linguri zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 80 g nuca macinata
  • 5 linguri lapte
  • 3 linguri miere
  • 1 lingurita bicarbonat
  • aprox. 500 g faina
  • 3/4 dintr-un pachet de unt de 200 g

Crema:

  • 1200 g smantana 20% grasime
  • o cana de 300 ml nuca macinata
  • 6 linguri zahar
  • 1 lingura esenta vanilie
  • 1 lingura zeama de lamaie

Decor:

  • 400 g smantana
  • 2 linguri zahar
  • 1 1/2 cani nuca macinata

Mod de preparare

Foile:

Intr-un castron punem untul moale si il frecam cu zaharul (cel simplu si cel vanilat), dupa care adaugam ouale si mierea. Amestecam pana se incorporeaza bine si apoi punem si laptele.

Incepem sa turnam faina si sa amestecam. Cand compozitia devine mai solida, punem si bicarbonatul. Cantitatea de 500 g e aproximativa, trebuie sa puneti faina pana cand devine ca un aluat de fursecuri nelipicios si usor de modelat cu mana.

Impartim aluatul in 6 parti egale si le luam pe fiecare pe rand, intinzandu-le pe masa de lucru intr-o forma rotunda.

Luam o tava rotunda, o ungem putin pe fund (spatele tavii, nu interior), si punem forma intinsa pe el. Cu un cutit taiem surplusul de aluat ca sa aiba forma exact ca fundul tavii. Punem la copt pentru cca. 15-20 m, sau pana cand devine aurie.

Repetam procedura pentru celelalte bucati de aluat. Sa fiti atenti deoarece, fiind foi subtiri, se pot arde repede.

Crema:

Turnam smantana intr-un bol si o amestecam cu zaharul, nuca, esenta si zeama de lamaie. O impartim in 5 parti egale, cu care umplem foile (reci). 

Decor:

Amestecam smantana cu zaharul si ungem tortul la exterior, dupa care luam nuca si "improscam" cu ea pe margini si presaram pe deasupra.

Lasam tortul la muiat macar 12 ore, dupa care e gata de savurat.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort fin cu nuca si smantana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Retete similare

Desert tort cu urda si dovleac

Postat de oanapl

Desert tort cu urda si dovleac

Bati untul moale lasat la temperatura camerei, impreuna cu zaharul, pana obtii o crema spumoasa, dupa care adaugi ouale, unul cate unul. Inglobezi scortisoara si coaja de lamaie, apoi faina...

Citeste continuarea

Desert tort cu crema Oreo si banane

Postat de mirela0911

Desert tort cu crema Oreo si banane

Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare apoi se adauga zaharul pe rand, mixand bine dupa fiecare adaugare. La final seadauga apa rece si se mai mixeaza putin....

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.11.2018, 14:26
Minunat si facut cu multa dragoste
cred ca a fost foarte gustos
la multi ani cu sanatate mamei tale
la 26.11.2018, 15:19
La multi ani mamei tale !
la 26.11.2018, 15:20
la 26.11.2018, 16:13
la 26.11.2018, 18:14
Sigur un deliciu!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking