Desert tort lamaita

Postat de Constelatialeu in Torturi
15 Noi 2020 | 3651 vizualizari
Desert tort lamaita

La multi ani, Leo ! Sora cu nr.2 pe tricou, in ordinea nasterii, adica eu prima, se stie, Clemace-Clementina, aia mare......sa ne mai radem nitel, zic......Vali al meu a vrut sa-i fac un tort mic, cu crema de unt si lamie...si mie cum nu-mi vine cheful asa oricand l-am tot amagit ca-i fac, aseara pe inserate m-a palit cheful si m-am apucat sa-l mesteresc. Cum azi 15 ale lui noiembrie e ziua scorpioancei de Leo, am zis ca e in cinstea ei si-l mananca Vali. Ea sa-si manance tortul ei....asa este cand distanta ne desparte...dar se poarta online, asa ca mancam online, adica facem schimb de poze cu tort....:)))))))))))))))))))

Ingrediente

  • Forma de tort inalta diametru 17 cm, inaltime 13 cm
  • Blat
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 3 albusuri
  • 50 g zahar
  • 230 g faina
  • 3 linguri ulei
  • coaja de la 2 lamai
  • Sirop
  • 250 ml apa
  • 3 linguri zahar
  • esenta de lamaie
  • Crema
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • zeama de la 2 lamai sau cat de acra vreti crema
  • 250 g unt cu 82% grasime
  • 150 g lapte condensat indulcit DeLatte
  • putin colorant galben ( n-am mai avut oua de casa )
  • Glazura
  • ciocolata topita

Mod de preparare

Crema : Am inceput cu ea, dar nu-i o regula. Am pus untul moale intr-un castron, am adaugat laptele condensat si am mixat bine. Galbenusurile impreuna cu zaharul si zeama de lamaie le-am pus pe bauie de abur si am amestecat continuu cca 10 min. Apoi am incorporat galbenusurile in untul moale, putin cate putin, mixand de fiecare data cate 2 min, la final am adaugat un pic de colorant galben, pentru a accentua culoarea din galbenusuri.

Sirop : Apa cu zaharul le-am pus sa fiarba, dupa ce a dat in 2-3 clocote, am stins focul si am adaugat esenta de lamaie, am lasat sa se raceasca bine.

Blat : Pentru ca mi-am achizitionat un set de forme de tort detasabile, cu pereti inalti, am zis sa incerc si varianta de tortulet ianlt.. Am tapetat forma cu hartie de copt, forma cu diametrul de 17 cm si inaltime de 13 cm ( e forma cea mai mare din set). Cele 3 albusuri ramase de la crema le-am mixat cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o spuma tare. Separat am pus cele 4 oua intregi, am adaugat zaharul, coaja de lamaie si uleiul si am mixat pana sa dublat volumul in castron. Apoi am adaugat faina cernuta, am omogenizat bine si la final am incorporat albusurile cu miscari lente de jos in sus. Am pus compozitia in forma de tort, am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade, este gata cand trece testul scobitorii, fiind mai inalt dureaza un pic mai mult la cuptor. Am scos blatul din cuptor si l-am lasat sa se raceasca.

Asamblare. Am sectionat blatul in 6 parti aproximativ egale, apoi am siropat blaturile si le-am umplut cu crema intre ele. am imbracat blatul cu crema ramasa si am glazurat cu ciocolata topita, pata de culoare .

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort lamaita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert tort cu mousse de mure

Postat de sufletista

Desert tort cu mousse de mure

Blat-mixam albusurile spuma cu un praf de sare,adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa,adaugam galbenusurile si mixam bine dupa fiecare.Adaugam uleiul si iaurtul in fir subtire,...

Citeste continuarea

Desert tort cu piscoturi, crema de ciocolata si nuca

Postat de medioto59

Desert tort cu piscoturi, crema de ciocolata si nuca

Crema Intr-o craticioara, punem smantana pentru frisca, zaharul si zaharul vanilat. Punem pe foc si tinem pana da in clocot. Tragem de pe foc si adaugam cele doua feluri de ciocolata, rupte...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.11.2020, 15:02
la 15.11.2020, 15:56
Delicios! La multi ani!
la 15.11.2020, 16:06
La multi ani, Leo!
la 15.11.2020, 16:23
Cică e tort pentru Leo pe care îl mănâncă Vali )) Buuun! )
la 15.11.2020, 17:20
Oooo, ce bunătate!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking