Desert tort Maria

Postat de Constelatialeu in Torturi
13 Aug 2021 | 3084 vizualizari
Desert tort Maria

M-am inspirat de la Momente dulci cu Beatricia. Este un tort care necesita foarte multa rabdare si timp, nu este greu de facut, doar de urmarit cativa pasi.

Ingrediente

  • Blat 18 cm diametru
  • 2 oua
  • 60 g zahar
  • 45 g faina
  • 15 g cacao
  • un praf de sare
  • Jeleu de zmeura ( forma 14 cm )
  • 250 g piure de zmeura ( am folosit 350 g zmeura congelata)
  • 45 g zahar
  • 6 g gelatina sau 3,5 foi gelatina ( eu am folosit foi )
  • Mouse de zmeura ( forma 18 cm )
  • 150 g piure de zmeura ( 250 g zmeura congelata)
  • 90 g zahar
  • 7 g gelatina sau 4 foi gelatina
  • 250 g smantana dulce pentru frisca
  • vanilie bourbon
  • Mouse de ciocolata neagra
  • 200 g ciocolata neagra 50 % cacao
  • 200 ml lapte cu 3,5% grasime
  • 12 g gelatina sau 7 foi de gelatina
  • 300 g smantana dulce pentru frisca
  • 50 g zahar pudra ( optional, daca ciocolata este prea amara, eu nu am pus)
  • Pentru ornat
  • zmeura, mure
  • ciocolata topita
  • si baghete de jeleu ( a trebuit sa indrep jeleu, ca nu prea a stat drept in congelator, asa ca am facut niste baghete )

Mod de preparare

Mai intai am pregatit jeleu, deoarece trebuie sa stea la congelator cca 2 ore. Am folosit o forma de tort cu pereti detasabili, cu diametrul de 14 cm, am pastrat doar peretii formei, am imbracat fundul formei cu folie alimentara, am strans bine sa fie foarte dreapta folia, am prins cu elastice ca sa nu se desfaca.Peretii formei i-am imbracat in folie acetata. Am asezat forma pe un platou. Am scos zmeura de la congelator, am cantarit-o pe toata, am avut cca 682 de grame. Am pus zmeura intr-un ibric pe foc si am lasat-o cateva minute, apoi am transferat-o in blender si am blendat-o, apoi am trecut-o prin sita si am obtinut piureul. Am cantarit pentru jeleu 250 g de piure, am adaugat zaharul si am pus sa fiarba. Foile de gelatina le-am pus sa se hidrateze in apa rece. Cand piureul a inceput sa fiarba, am tras de pe foc, am stors gelatina si apoi am incorporat-o in piureul fierbinte, am amestecat energic sa se dizolve bine gelatina. Apoi am turnat amestecul in forma deja pregatita si am dat la congelator pentru cca 2 ore.

Blat : M-am apucat sa fac blatul cat timp jeleul a stat la congelator. Am amestecat ingredientele solide, faina, sarea si cacao. Ouale cu zaharul le-am mixat la viteza mare cca 5-6 min, apoi am adaugat ingredientele solide dupa ce le-am cernut. Am folosit un inel de tort reglabil, l-am fixat la 18 cm diametru, am tapetat peretii cu hartie de copt. Am asezat forma in tava de la aragaz, tava in care am pus hartie de copt, am turnat compozitia in forma, am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 15 min. Am scos forma din cuptor si am lasat blatul sa se raceasca.

Mouse de zmeura : M-am apucat de el dupa ce jeleu sa intarit bine. Mai intai mi-am pregatit forma. Am folosit inelul de tort reglabil, l-am reglat la 18 cm, am imbracat fundul inelului cu folie alimentara, am intins foarte bine folia sa stea perfect dreapta, marginile exterioare le-am prins cu niste elastice, interiorul formei l-am tapetat cu folie acetata. Smantana dulce pentru frisca impreuna cu vanilia bourbon am mixat-o, nu foarte mult, cat sa obtin niste varfuri moi, nu avem nevoie de o frisca ferma.Am cantarit 150 g piure de zmeura ( restul de piure ramas l-am pus intr-o caserola si l-am bagat la congelator), am adaugat zaharul si am pus pe foc, pana a dat intr-un clocot. Gelatina am hidratat-o in apa rece, apoi am stors-o si am adaugat-o in piure dupa ce am stins focul, am amestecat energic sa se topeasca bine gelatina. Am lasat sa ajunga la 40 grade ( temperatura nu trebuie sa fie mai mare de 40 grade)  apoi am incorporat frisca batuta. Am scos jeleul de la congelator, l-am asezat in forma de 18 cm deja pregatita, cat mai pe centru posibil, apoi am turnat mouse-ul de zmeura. Am dat forma la congelator pentru cca 2 ore.

Mouse de ciocolata : Dupa ce au trecut 2 ore de cand am bagat forma la congelator, m-am apucat de mouse-ul de ciocolata. Am mixat smantana dulce pentru frisca impreuna cu vanilia bourbon, am mixat-o pana am obtinut niste varfuri moi, apoi am maruntit ciocolata si am pus-o intr-un castron, am infierbantat laptele, apoi l-am turnat peste ciocolata, am lasat 2 min apoi am amestecat energic, ca sa se topeasca bine ciocolata. Gelatina am hidratat-o in apa rece, apoi am stors-o bine si am incorporat-o in ciocolata, amestecand energic sa se topeasca bine. Am lasat ciocolata sa ajunga la 40 grade apoi am adaugat frisca batuta si am omogenizat. Am scos din congelator forma de tort, am scos din forma mouse-ul. Am marit diametrul inelului la 22 cm, la fel am imbracat fundul formei cu folie alimentara,iar peretii interiori cu folie acetata, am asezat in mijloc mouse-ul de zmeura cu jeleul in jos, apoi am turnat mouse-ul de ciocolata si am asezat blatul in centru, am apasat pe blat cat sa ajuga la acelasi nivel, am dat forma la congelator pentru 3 ore. Dupa 3 ore am scos forma de la congelator am scos inelul, am asezat peste tort un platou si am intors tortul,deasupra trebuie sa avem jeleul. Am ornat cu zmeura, mure, baghete de jeleu si ciocolata topita.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Maria" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort M (Maria, Marian si toti sfintii si sfintele de azi )

Postat de Constelatialeu

Desert tort M (Maria, Marian si toti sfintii si sfintele de azi )

Blat : Am folosit o forma cu diametru de 24 cm , tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare....

Citeste continuarea

Tort diplomat

Postat de rocsi_1612

Tort diplomat

Crema: Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul. Adaugam faina, amestecam bine, apoi turnam laptele. Invartim toata compozitia bine. Turnam totul intr-o cratita, o transferam pe foc....

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.08.2021, 22:40
la 14.08.2021, 10:46
Delicios!
la 14.08.2021, 10:46
la 14.08.2021, 11:04
Ce bine arata! Combinatia de gusturi e una din preferatele noastre
la 14.08.2021, 12:18

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking