Desert tort Noapte la Paris

Postat de ancutsa in Torturi
14 Mar 2018 | 3904 vizualizari
Desert tort Noapte la Paris

Un tort romantic, cu temă pariziană (pentru că îmi place Parisul şi mi-aş dori să-l vizitez într-o bună zi). L-am pregătit din două foi de pişcot, un blat de nucă, cremă de ness. Oraşul noaptea este din frişcă albastră, semiluna este din cremă de ness, clădirile-din rulouri de napolitană, iar stelele sunt de zahăr.

Ingrediente

  • Pentru blaturi:
  • 4 ouă + 4 gălbenuşuri,
  • un praf de sare,
  • o lingură zeamă de lămâie,
  • 4 linguri zahăr,
  • 150 ml ulei,
  • 3 linguri nucă rumenită şi măcinată,
  • 3+4 linguri făină,
  • 2 linguriţe praf de copt Dr. Oetker,
  • Pentru sirop:
  • 300 ml apă,
  • 2 linguri zahăr,
  • Pentru crema de ness:
  • 4 gălbenuşuri,
  • 400 ml lapte,
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
  • 2 linguri amidon,
  • 3 linguri zahăr,
  • 2 linguriţe ness,
  • 100 gr unt,
  • 4 linguri frişcă lichidă
  • Pentru decor:
  • 300 ml frişcă lichidă,
  • Coloranţi alimentari albastru Dr. Oetker – pentru oraş,
  • 3 linguri din cremă de ness + linguri frişcă lichidă – pentru semilună,
  • rulouri din napolitană cu cacao şi cu alune de la Dr.Gerard – pentru clădiri,
  • colorant alimentar roşu, flori din zahăr şi flori de napolitană Dr. Oetker – pentru stele

Mod de preparare

 

 Pentru blat: se bat spumă albuşurile împreună cu un praf de sare, zeama de lămâie şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile.

Compoziţia obţinută se separă în două vase: într-unul se adaugă o linguriţă praf de copt, 3 linguri nucă rumenită şi măcinată şi 3 linguri făină. Se toarnă într-o tavă rotundă cu foaie de copt şi se dă la cuptorul preîncalzit, la foc mediu, aprox 30 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.

În compoziţia rămasă se adaugă uleiul, o linguriţă praf de copt şi 4 linguri făină şi se amestecă. Din aluatul pufos obţinut, se coc pe rând două foi, într-o formă rotundă cu foaie de copt, la foc mediu. Fiecare foaie se coace aprox 8 minute (să devină uşor aurie, nu rumenă).

 Se prepară un sirop din apă cu zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute, se dă de pe foc şi se lasă la răcit. Nu se adaugă alte esenţe pentru a nu eclipsa aroma de cafea a tortului.

 Pentru cremă: se pune la încălzit laptele, cand este aproape să fiarbă se dă de pe foc. Se amestecă bine gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon, amidonul şi nesul şi se pune peste acest amestec mai întâi un pic de lapte (ca să nu coacem ouăle), se amestecă bine, după aceea se pune restul de lapte şi se fierbe la foc mic până se îngroaşă. Când s-a îngroşat se dă deoparte şi se adaugă untul, amestecând. Când s-a răcit se adaugă frişca lichidă şi se bate cu mixerul până devine cremoasă.

 Pentru decor: se bate frişca lichidă cu mixerul, doar cât să devină uşoară şi moale. Se separă în trei castronele şi în fiecare se adaugă puţin colorant albastru, crescând concentraţia gradual, astfel încât să obţinem 3 nuanţe de albastru. Pe măsură ce se amestecă frişca şi colorantul, frişca se mai întăreşte, de aceea se bate mai moale la început. Ţineţi cont să nu depăşiţi 2 linguriţe de colorant per 100 g produs, aşa cum este indicat pe ambalaj! Eu am folosit în total aprox 1 linguriţă per 300 g frişcă.

 Se însiropează uşor blaturile, apoi se asamblează tortul astfel: foaie de pişcot, cremă de ness, blat de nucă, cremă de ness – având grijă să păstrăm deoparte cam 3 linguri de cremă pentru semilună – încheind cu foaia a doua de pişcot.

Se îmbracă tortul în frişca colorată anterior în trei nuanţe de albastru: jos mai deschis – sus tot mai închis. Se ornează o semilună din crema de ness păstrată deoparte şi amestecată cu 2 linguri de frişcă lichidă. Pentru clădiri am folosit rulouri din napolitană cu cacao şi cu alune de la Dr.Gerard.

Pentru stele am folosit puţină frişcă amestecată cu câte o picătură de colorant alimentar roşu şi albastru, flori din zahăr şi flori de napolitană Dr. Oetker.

 

Timp total de coacere: aprox 46min

Timp de pregătire: aprox 2h

Porţii: 12

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:  http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/03/tort-noapte-la-paris.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Noapte la Paris" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort ecler

Postat de vio_dreams

Tort ecler

Fierbem apa impreuna cu uleiul. Cand clocoteste o dam deoparte si adaugam imediat faina amestecand rapid. Lasam sa se racoreasca. Adaugam ouale unul cate unul si le incorporam. Trebuie sa...

Citeste continuarea

Tort cu cafea si brandy

Postat de timea

Tort cu cafea si brandy

Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilat alternand cu apa. Mixam pana obtinem o spuma tare apoi adaugam galbenusurile mixand dupa fiecare. La final incorporam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.03.2018, 19:06
Foarte frumos, tortul tău, Ancutsa! Îmi place mult...!
la 14.03.2018, 19:18
la 14.03.2018, 19:24
la 14.03.2018, 20:08
foarte frumos tortul tau!
la 14.03.2018, 20:26

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking