Desert tort Semiluna

Postat de RODIMUR in Torturi
3 Aug 2019 | 2094 vizualizari
Desert tort Semiluna

Mă gândesc de câteva luni la acest tort tematic, pe care l-am făcut, în sfârșit, în urmă cu câteva zile. De fapt, în același timp am făcut și un tortuleț, din decupajul făcut în blat... Dintr-un blat cu nuci, o cremă de lapte îmbunătățită cu nucă de cocos, cu arome și decorații din zahăr ars a ieșit un tort minunat, frumușel și moale, bine însiropat și plăcut aromatizat. În plus, nu este chiar dificil de realizat și nu este costisitor.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 5 linguri de zahăr tos fin
  • 4 linguri de făină albă
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 8 linguri de nuci măcinate
  • Pentru cremă:
  • 500 ml de lapte
  • 5 linguri de amidon alimentar
  • 200 grame de zahăr tos
  • 1 plic de vanilie
  • 200 grame de unt
  • 5 linguri de nucă de cocos
  • Pentru decor:
  • ”cioburi” de zahăr ars
  • ornamente decor
  • Pentru siropul de zahăr ars:
  • 100 ml de apă
  • zahărul ars rămas de la decorațiunile făcute din 5 linguri de zahăr și 1 lingură de apă

Mod de preparare

Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile cu un praf de sare și după ce încep să crească în volum, se adaugă treptat zahărul tos și vanilia, apoi gălbenușurile, unul câte unul și în final, turnată ”în ploaie”, făina amestecată cu praful de copt, La urmă se adaugă puțin câte puțin nucile măcinate și când compoziția este omogenă, se toarnă în forma de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos. Când este gata, se scoate blatul din forma de copt și se lasă să se răcească total.

Când blatul este rece, se decupează cu un șablon forma de semilună și apoi se taie 3 foi (eu am ratat o foaie, prin decupare greșită). Din blatul decupat se mai poate face un tortuleț semilună, care se va decupa, la fel, tot cu un șablon de hârtie.

În timp ce blatul se răcește, se face crema. Se amestecă mai întâi ingredientele solide (zahărul, vanilia și amidonul) se adaugă laptele și apoi se dă la bain-marie, sau direct, la foc mic și se amestecă întruna, până ce compoziția se îngroașă. Atunci se ia vasul de pe foc și se lasă crema să se răcească definitiv, dar între timp se mai amestecă din când în când, ca să nu se formeze pojghiță. Când crema s-a răcit total, se adaugă untul moale și mixat spumă, iar la urmă se adaugă nuca de cocos și se omogenizează. Se dă crema la frigider pentru 1-2 ore, sau chiar mai mult, dacă se poate.

Se face zahărul ars din 5 linguri de zahăr și o lingură de apă și după ce se recuperează ”cioburile” care vor decora tortul, din ce a rămas se face un sirop cu 100 ml de apă.

Se lasă siropul să se răcească și între timp se pregătesc foile de blat.

Se însiropează prima foaie de blat, se unge cu cremă, se suprapune cea de-a doua foaie, care se unge, de asemenea și apoi, cea de-a treia foaie. Se ”învelește” tortul cu cremă și se decorează, după preferință, după care se dă la rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Semiluna" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Noapte la Paris

Postat de ancutsa

Desert tort Noapte la Paris

   Pentru blat: se bat spumă albuşurile împreună cu un praf de sare, zeama de lămâie şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile. Compoziţia obţinută se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.08.2019, 06:29
ce frumusel este!
la 03.08.2019, 08:18
As servi o felie mica la cafea!
la 03.08.2019, 08:45
la 03.08.2019, 09:26
Mulțumesc frumos, Claudia!
la 03.08.2019, 09:27
Bine, Lucy! Chiar mai am patru felii, așa că pot să te servesc cu drag...!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking