Desert tort Tiramisu

Postat de RODIMUR in Torturi
18 Mai 2019 | 2616 vizualizari
Desert tort Tiramisu

Cu atâtea torturi câte vedem zilnic, pe net, ni s-a făcut și nouă poftă de unul, așa că am ales să-l fac pe acesta, care este relativ ușor și rapid de preparat. În plus, este foarte moale, aromat și plăcut la gust. O bunătate care merită preparată cât mai des, pentru că, odată gustată, ne dă o senzație de bine, de fericire. Practic, este rețeta de prăjitură, ajustată parțial, dar montată și decorată ca un tort. În timpul de preparare nu este inclusă perioada în care tortul a stat la rece, în frigider, înainte de a fi porționat și servit.

Ingrediente

  • 500 grame de mascarpone
  • 400-450 grame de pișcoturi de șampanie
  • 4 gălbenușuri
  • 125-150 grame de zahăr tos fin
  • 125 ml de lapte dulce, fiert
  • Pentru frișcă:
  • 250 ml de smântână grasă
  • 1-2 linguri de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • Pentru siropul de cafea:
  • 350-400 ml de apă
  • 4-5 linguri de zahăr tos
  • 2 linguri de cafea
  • Pentru decor:
  • 2-3 linguri de cacao
  • fulgi de ciocolată albă
  • cireșe confiate

Mod de preparare

Se fierbe o cafea tare (naturală sau instant) și se lasă apoi să se răcească.

Între timp se pregătește crema. Se amestecă gălbenușurile cu zahărul tos fin și se adaugă, puțin câte puțin, laptele fiert, rece. Se dă compoziția la bain marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă, devenind asemeni aluatului pentru clătite. (Această operațiune durează mult, așa că pentru a mai scurta timpul de preparare, se pot pune ingredientele într-un vas antiaderent, sau cu fund dublu și apoi se dă la foc mic. Se amestecă permanent, ca să nu se formeze cocoloașe.) Când compoziția s-a îngroșat și arată ca cea pentru clătite, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească.

Se pune crema de mascarpone într-un alt vas/bol și se omogenizează, după care se adaugă, cu lingura, puțin câte puțin compoziția de gălbenușuri. Se mixează, sau se bate compoziția cu telul, pentru omogenizare.

Separat se face frișca. Se mixează mai întâi smântâna rece, se adaugă treptat zahărul tos fin și vanilia și când se îngroașă bine frișca, se adaugă cu lingura în compoziția de mascarpone și gălbenușuri și se omogenizează. Se dă vasul cu cremă la frigider, până ce se fac celelalte preparative.

Pișcoturile se înmoaie pentru o secundă în cafeaua răcită și se pun de jur împrejurul formei pentru tort și la bază. (Pentru că mi s-a părut că forma pentru tort nu este suficient de înaltă, eu am făcut tortul într-o cratiță mai înaltă, în care coc blaturile și care se potrivește perfect cu suporturile pentru tort. Pentru aceasta am umezit-o puțin cu un șervețel ud și apoi am îmbrăcat pereții și fundul cratiței cu folie alimentară, lăsând capetele mult peste marginile vasului, ca să pot scoate tortul, când va fi gata.)

Peste stratul de pișcoturi se pune o jumătate din cantitatea de cremă și se nivelează. Se pune al doilea strat de pișcoturi umezite rapid, o secundă, în cafea și apoi se pune și restul de cremă. Se nivelează bine compoziția și se presară/cerne cacaua, cât mai uniform posibil. Se acoperă vasul cu o folie alimentară și se dă la frigider pentru cel puțin 4-5 ore (eu l-am lăsat peste noapte, până a doua zi dimineață).

A doua zi, când tortul ”s-a legat” se scoate din frigider și se ornează, după preferință.

Se ține la frigider, până la epuizare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Tiramisu" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert Tiramisu Cheesecake - reteta nr. 800

Postat de oanapl

Desert Tiramisu Cheesecake - reteta nr. 800

Se bagă biscuiții la robotul de bucătărie și se macină fin. Se adaugă cacaua și se omogenizează. Se adaugă untul topit și se omogenizează compoziția. Se pune un inel de tort pe un...

Citeste continuarea

Desert tort Tiramisu pentru copii

Postat de eumimi

Desert tort Tiramisu pentru copii

Punem zeama de la compot intr-un bol si trecem pentru 5-6 secunde piscoturile prin ea. Asezam primul strat de piscoturi pe un platou.  Mixam frisca lichida, apoi adaugam mascarponele si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.05.2019, 16:06
Wow !!! Chiar desertul imi lipseste
la 18.05.2019, 16:14
Mihaela, parcă nu-i week-end fără desert, nu? Iar noi ne-am obișnuit să avem mereu ceva dulce... Mulțumesc pentru atenție!
la 18.05.2019, 17:04
Nu ma plictisesc niciodata de acest desert! Si ce frumos l-ai decorat!
la 18.05.2019, 17:58
Mulțumesc frumos, Ancutsa! Mă bucur că-ți place...
la 18.05.2019, 18:26
Foarte bun tortul! Desi nu beau cafea, deserturile care o contin mi se par un deliciu!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking