Dobletino se da bun pe langa peste!

Postat de klausenburger in Aperitive / Garnituri
3 Noi 2016 | 2005 vizualizari
Dobletino se da bun pe langa peste!

Când te apucă cheful de joacă, apoi chef te ține. La fel și pe mine. În sezonul ăsta, dovlecii Hokkaido m-au inspirat o grămadă. Carnea lor de un portocaliu aprins m-a fascinat. Sunt dulcii si aromați, numai buni să te tot bucuri de gustul lor în combinație cu tot felul.  În tura asta, am făcut o garnitură, zic eu, deșteaptă pentru pește. Deșteaptă pentru că refuz să-i spun grosier ”chutney”, doar pentru că am uitat să spunem românește pe nume unei alăturări cinstite de ceva lângă altceva în farfurii. E mai bun dacă e străin. Doar că pentru a fi fost chutney ar fi fost nevoie de niște condimente pe care eu i le-am refuzat.  Unde mai pui că gustul toamnei trebuie să păstreze aroma locului. Așa simt eu. Chutney de dovleac e contradicție în termeni. Poate de mango, de papaya, de ceva de genul... Dovleacului îi șade bine cu Europa. Dar, recunosc e și asta o chestiune de gust. Și când te lovește cheful de mirosuri pe care nimeni să nu le recunoască, dar toți să le adore, mâncărica asta devine un ”must have”, ori ca să fie în limba locului e un ”musai, no!”.  Unde mai pui că o vor adora și vegetarienii, iar carnivori vor savura combinația gustului de carne lângă ceva aparte. Eu aș vedea-o și lângă grătar de pui, sau poate o friptură bine piperată de porc, dar mai ales de vită. http://klausburger.blogspot.de/2016/11/dobletino-garnitura-desteapta-de.html

Ingrediente

  • 1 dovleac Hokkaido de maxim 700 gr
  • 3 morcovi potrivit de mari
  • 1 portocală
  • 2 mandarine
  • sucul de la 1/2 lămâie mică sau limetă
  • 200 gr seminte de dovleac rumenite în cuptor
  • 50-100 gr de migdale crude, fulgi
  • 1/2 rodie
  • 1/2 linguriță fulgi de chilly
  • sare, piper, 1 lingură de miere/zahăr

Mod de preparare

1. Într-o tigaie neaderentă pune dovleacul curățat de coajă, de semințe și tăiat cuburi potrivit de mari. Pune puțin ulei (nu mai mult de 50 ml) și călește-l până devine lucios. Între timp răzuiește morcovii curățați și adaugă-i lângă dovleac. Mai lasă la călit până se înmoaie puțin și morcovii, apoi adaugă sare, piper, și zeama de lămâie sau de limetă dar și zeama de la portocală. Completează cu apă dacă e nevoie, dar să nu treacă peste legume nivelul de lichid. Lasă la scăzut la foc mic.

2. Curăță mandarinele și taie feliile în cuburi potrivit de mari; scoate sâmburii de rodie, și lasă la prăjit în cuptor semințele de dovleac. Când s-a făcut dovleacul din tigaie, trage tigaia la o parte și adaugă mierea, semințele, bucățile mandarină și mai dă tigaia la foc cât să se încingă o dată bine toate la un loc, apoi trage tigaia de pe foc și lasă mâncărica să se odihnească sub capac.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dobletino se da bun pe langa peste!" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (6)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sufleu de brinza cu legume

Postat de simona72

Sufleu de brinza cu legume

Separam ouale, albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam treptat galbenurile,apoi 2 linguri smantina, iar la urma faina amestecata cu bicarbonatul, avind grija sa nu se lasa...

Citeste continuarea

Piftie combinata

Postat de Ina

Piftie combinata

In vasul sub presiune, punem la fiert carnea ( mai putin urechea, deoarece aceasta este deja fiarta ) si legumele ( curatate si spalate ), impreuna cu 2 linguri de sare. Apa trebuie adaugata doar...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.11.2016, 15:34
la 03.11.2016, 15:44
la 03.11.2016, 18:43
Cred că mi-ar plăcea ce-ai făcut acolo!
la 03.11.2016, 18:44
Adauga comentariu...
la 03.11.2016, 21:29
Merita incercat!

Vezi toate comentariile (6)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking