Dovlecei cu sos tomat

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
6 Dec 2018 | 3031 vizualizari
Dovlecei cu sos tomat

Am început să mănânc dovlecei abia din 2000, după ce am stat trei săptămâni la niște prieteni francezi din Provence (sudul Franței). Ei făceau destul de des mâncăruri cu dovlecei, dar nu i-am întrebat dacă este specificul zonei, sau o preferință a lor. De atunci, prepar și eu, din când în când câte ceva din ce-mi amintesc, deși aș putea să consult și cartea de bucate pe care mi-au dăruit-o, cu specialități din regiunea lor. Am făcut acum un preparat asemeni unuia mâncat acolo, dar cu un sos mai puțin picant. La acești dovlecei ei au asociat un sos picant (probabil cu chilli) dar mie mi se pare că un asemenea sos se potrivește mai ales cu carne, nu doar cu legume. Eu am preparat un sos dulce și ușor picant, așa cum îmi place mie și care se potrivește foarte bine cu textura fragedă și răcoroasă a dovleceilor. Se pot orna și servi cu rondele de ardei iuți în oțet.

Ingrediente

  • 2 dovlecei medii
  • ulei de floarea soarelui pentru călit
  • Pentru sos:
  • 2 morcovi
  • 1/4 țelină
  • 1 ceapă
  • 4 căței de usturoi
  • 3 linguri de pastă de tomate
  • 50 grame de făină albă
  • sare
  • piper
  • 1-2 lingurițe de zahăr tos
  • cimbru
  • boia de ardei dulce
  • 1 frunză de dafin
  • apă

Mod de preparare

Dovleceii se spală foarte bine (căci se vor prepara cu tot cu coajă), se feliază în rondele cu grosimea de maxim 1 cm și se sotează la foc mediu pe ambele fețe, în ulei suficient, până ce se înmoaie și se rumenesc ușor, după care se scot cu o paletă pe un platou.

Pentru sos, se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce devine transparentă.

Se curăță rădăcinoasele (morcovii și țelina) se răzuiesc pe răzătoarea mică și se călesc, de asemenea, peste ceapă. Se adaugă 100 ml de apă și se lasă 4-5 minute să fiarbă înăbușit, până ce se înmoaie.

Usturoiul se curăță, se spală și se taie fin.

Se adaugă pasta de tomate, usturoiul, zahărul și condimentele, se amestecă pentru omogenizare. Se adaugă 500 ml de apă și se dă vasul la fiert, la foc mediu.

Se amestecă bine făina albă cu 100-150 ml de apă (ca să nu se formeze cocoloașe) și se adaugă în oală, când lichidul a mai scăzut puțin. Cum sosul s-a îngroșat, se diminuează focul de la aragaz și se amestecă în oală întruna, timp de încă 3-4 minute, ca să nu se prindă sosul de fundul vasului.

Pentru servire, dovleceii sotați se pun concentric pe farfurie, se condimentează cu sare  și se ornează cu rondele de ardei iuți, murați în oțet. În mijloc se pune o sosieră individuală cu sosul tomat preparat. Eu am servit prima porție cu sosul în sosieră, după care am adăugat rondelele de dovlecei rămase, în oala cu sos, pentru a fi serviți împreună la masa următoare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dovlecei cu sos tomat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Friptura Turnulet,

Postat de nico15

Friptura Turnulet,

Carnea se taie in 6 rondele aproximativ egale cate 3 pentru fiecare portie, pentru carne se va face o marinata speciala formata din: - 1 ceapa potrivita - 4-5 catei de usturoi - 2 linguri de...

Citeste continuarea

Tarta cu dovlecel si cas

Postat de aziz

Tarta cu dovlecel si cas

Facem un aluat din ingredientele mai sus mentionate pe care il lasam la frigider cel putin jumatate de ora.  Se intinde foaia de aluat in vasul pentru tarte.Dovleceii feliati si prajiti se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.12.2018, 23:34
la 07.12.2018, 09:41
O idee interesanta si potrivita acum in post
la 07.12.2018, 09:54
la 07.12.2018, 10:03
Mulțumesc frumos, Claudia! Tocmai de asta am făcut-o, pentru meniul de post care mai trebuie diversificat și el...!
la 07.12.2018, 10:04
Mulțumesc, Daniela!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking