Dovleceii se spală foarte bine (căci se vor prepara cu tot cu coajă), se feliază în rondele cu grosimea de maxim 1 cm și se sotează la foc mediu pe ambele fețe, în ulei suficient, până ce se înmoaie și se rumenesc ușor, după care se scot cu o paletă pe un platou.
Pentru sos, se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce devine transparentă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii și țelina) se răzuiesc pe răzătoarea mică și se călesc, de asemenea, peste ceapă. Se adaugă 100 ml de apă și se lasă 4-5 minute să fiarbă înăbușit, până ce se înmoaie.
Usturoiul se curăță, se spală și se taie fin.
Se adaugă pasta de tomate, usturoiul, zahărul și condimentele, se amestecă pentru omogenizare. Se adaugă 500 ml de apă și se dă vasul la fiert, la foc mediu.
Se amestecă bine făina albă cu 100-150 ml de apă (ca să nu se formeze cocoloașe) și se adaugă în oală, când lichidul a mai scăzut puțin. Cum sosul s-a îngroșat, se diminuează focul de la aragaz și se amestecă în oală întruna, timp de încă 3-4 minute, ca să nu se prindă sosul de fundul vasului.
Pentru servire, dovleceii sotați se pun concentric pe farfurie, se condimentează cu sare și se ornează cu rondele de ardei iuți, murați în oțet. În mijloc se pune o sosieră individuală cu sosul tomat preparat. Eu am servit prima porție cu sosul în sosieră, după care am adăugat rondelele de dovlecei rămase, în oala cu sos, pentru a fi serviți împreună la masa următoare.