Dulceata de capsuni reteta

Postat de RODIMUR in Dulceata / Gem
31 Mai 2017 | 23072 vizualizari
Dulceata de capsuni reteta

Dulceata de capsuni reteta Dulcețurile sunt specifice zonei Moldovei, unde în trecut musafirii erau serviți cu cafea (obicei păstrat de la turci) și cu dulceață, sau șerbet, însoțite de un pahar cu apă rece. Și astăzi, deși în comerț există aproape tot felul de dulcețuri, multe gospodine le mai prepară acasă pentru că sunt, fără nici o îndoială, mult mai bune decât cele din comerț. Aproape în fiecare an încep, în această perioadă, campania de dulcețuri și dintotdeuna am avut o carte de căpătâi, scrisă de Natalia Tăutu-Stănescu  despre conservarea fructelor pentru iarnă, dar nu am preluat toate rețetele așa cum sunt, ci din lunga experiență în bucătărie m-am obișnuit să mai adaug/improvizez/ îmbunătățesc. Spre exemplu, această rețetă de dulceață de căpșuni este de fapt o combinație între două alte rețete și după rezultatele pe care le-am avut, cred că este soluția cea mai bună. Cele mai multe dulcețuri le fac cu sirop, în afară de cele de vișine și cireșe. În general, eu fac dulceață (mai puțin gem) din următoarele motive: e mai aspectuoasă și mai plăcută la mâncat, fructele își păstrează forma și pot fi folosite ca decor la alte dulciuri, se prepară într-un timp mult mai scurt și pentru că din aceeași cantitate de fructe se face o cantitate aproape dublă de dulceață, decât de gem. Din aceste ingrediente rezultă cam 3 borcane de dulceață. E posibil să rămână mai mult sirop (eu pun în borcane în special fructele și sirop cât să le acopere, așa că întotdeauna îmi mai rămâne sirop) dar îl veți pune în sticle și îl veți consuma ca atare, cu apă minerală, sau ca toping pentru alte dulciuri).

Ingrediente

  • Dulceata de capsuni reteta
  • 1 farfurie adâncă plină cu vârf de căpșuni (cam 1 kg)
  • 1 kg de zahăr tos
  • 3 pahare (de 175 ml) de apă
  • bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lămâie (zeama)
  • 1/4 baton de vanilie
  • apă pentru spălat/clătit/întărit fructele

Mod de preparare

Dulceata de capsuni reteta

Se aleg căpșunile de aproximativ aceeași dimensiune, se curăță de codițe se spală bine, cufundându-le de câteva ori în apă rece, pentru a se curăța de pământ și se lasă să se scurgă de apă.

Se introduc căpșunile într-o apă cu bicarbonat bine dizolvat (1 linguriță la 1,5 litri apă) și se lasă în ea, pentru întărire și păstrarea formei, 15 minute. După acest interval de timp, se scot căpșunile într-o sită care se scufundă de 2-3 ori într-un vas cu apă rece, pentru a clăti fructele, după care se lasă să se scurgă de apă.

Într-un vas mai mare (3-4 litri) se pune zahărul cu apă la foc mic, să se dizolve, după care se dă la foc iute, până ce siropul este bine legat (se verifică dacă siropul cade bob pe o farfurie curată, fără să se împrăștie imediat).

Se ia cratița de pe foc și când siropul nu mai clocotește, se pun căpșunile, bine scurse. Se lasă vasul cu căpșuni 15-20 de minute, agitându-l ușor, din când în când, pentru ca siropul să cuprindă toate fructele, iar acestea să lase toată zeama.

Se dă cratița cu dulceață la foc iute și se supraveghează îndeaproape, agitând-o din cînd în când. Se adaugă 1/4 baton de vanilie, desfăcut în două, pentru a lăsa mai ușor parfumul său. Se adună, cu o lingură curată, spuma care se formează și cînd dulceața e aproape gata, se adaugă zeama de la 1/2 lămâie. Se verifică din nou dacă siropul cade bob pe farfurie și nu se împrăștie imediat. Atunci dulceața este gata și se ia de pe foc.

Se lasă dulceața la răcit, acoperind vasul cu un prosop curat, umezit și stors bine de apă. (Se mai pot folosi, pentru acoperire, foi albe de hârtie, dar nici într-un caz capace de metal sau de sticlă!). Când dulceața este rece, se toarnă în borcane curate, care, înainte de a fi închise cu capac, se șterg bine la gură.

Dulceața se păstrează în cămară, într-un loc curat, răcoros și aerisit. E bine ca borcanele să fie etichetate, în cazul în care se fac mai multe feluri de dulceață.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de capsuni reteta" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (36)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Papanasi a la TataZmeu

Postat de panacris

Papanasi a la TataZmeu

Brânza de vaci scursă se mixează împreună cu zahărul pudră, oul, zahărul vanilinat și coaja de lămâie, până se obține un amestec omogen. Făina se amestecă cu...

Citeste continuarea

Papanasi din iaurt si gris, in crusta de piscoturi

Postat de diaconta

Papanasi din iaurt si gris, in crusta de piscoturi

Am pregatit mai întâi crusta. Am maruntit piscoturile cu ajutorul robotului,pâna am obtinut o faina. Intr-o tigaie am topit untul,apoi am pus piscoturile maruntite. Am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.05.2017, 12:46
la 31.05.2017, 12:50
Mulțumesc, Motănel!
la 31.05.2017, 13:11
O adooor!
la 31.05.2017, 13:42
Ce culoare frumoasa!
la 31.05.2017, 13:46
Mulțumesc, Madi!

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking