Dulceata de capsuni reteta
Se aleg căpșunile de aproximativ aceeași dimensiune, se curăță de codițe se spală bine, cufundându-le de câteva ori în apă rece, pentru a se curăța de pământ și se lasă să se scurgă de apă.
Se introduc căpșunile într-o apă cu bicarbonat bine dizolvat (1 linguriță la 1,5 litri apă) și se lasă în ea, pentru întărire și păstrarea formei, 15 minute. După acest interval de timp, se scot căpșunile într-o sită care se scufundă de 2-3 ori într-un vas cu apă rece, pentru a clăti fructele, după care se lasă să se scurgă de apă.
Într-un vas mai mare (3-4 litri) se pune zahărul cu apă la foc mic, să se dizolve, după care se dă la foc iute, până ce siropul este bine legat (se verifică dacă siropul cade bob pe o farfurie curată, fără să se împrăștie imediat).
Se ia cratița de pe foc și când siropul nu mai clocotește, se pun căpșunile, bine scurse. Se lasă vasul cu căpșuni 15-20 de minute, agitându-l ușor, din când în când, pentru ca siropul să cuprindă toate fructele, iar acestea să lase toată zeama.
Se dă cratița cu dulceață la foc iute și se supraveghează îndeaproape, agitând-o din cînd în când. Se adaugă 1/4 baton de vanilie, desfăcut în două, pentru a lăsa mai ușor parfumul său. Se adună, cu o lingură curată, spuma care se formează și cînd dulceața e aproape gata, se adaugă zeama de la 1/2 lămâie. Se verifică din nou dacă siropul cade bob pe farfurie și nu se împrăștie imediat. Atunci dulceața este gata și se ia de pe foc.
Se lasă dulceața la răcit, acoperind vasul cu un prosop curat, umezit și stors bine de apă. (Se mai pot folosi, pentru acoperire, foi albe de hârtie, dar nici într-un caz capace de metal sau de sticlă!). Când dulceața este rece, se toarnă în borcane curate, care, înainte de a fi închise cu capac, se șterg bine la gură.
Dulceața se păstrează în cămară, într-un loc curat, răcoros și aerisit. E bine ca borcanele să fie etichetate, în cazul în care se fac mai multe feluri de dulceață.