Ingrediente
- 1 farfurie adâncă, pline cu gutui răzuite pe răzătoarea mare
- 1 kg de zahăr tos
- 500 ml apă
- 1/2 baton de scorțișoară
- 1 anason stelat
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare
Gutuile se spală bine, ca să se curețe de tot puful, se șterg de apă, se decojesc și se pun într-un vas cu apă rece, ca să nu se înnegrească.
Se pune zahărul cu apa, scorțișoara și anasonul stelat în cratița în care se va face dulceața, la foc mic mai întâi și apoi la foc iute, pentru a lega bine siropul.
Între timp se răzuie gutuile pe răzătoarea mare, după care se pun într-un tifon curat și se opăresc timp de 1-2 minute. Odată opărite, gutuile se pun într-o strecurătoare, cu tot cu tifon, ca să se scurgă de apă.
Când siropul este bine legat (cade bob pe farfurioară) se oprește focul și se adaugă gutuile opărite și scurse de apă.
Se agită cratița, pentru ca siropul să cuprindă toate fructele și după 15-20 de minute se aprinde iar focul de la aragaz.
Dulceața se fierbe la foc iute și se adună spuma care se formează deasupra.
După 8-10 minute se oprește din nou focul de la aragaz, se adaugă zeama de la o lămâie și se agită cratița, pentru omogenizare.
După 10 minute se dă din nou cratița la foc iute și când dulceața cade bob pe farfurioară și nu se împrăștie, se oprește focul de la aragaz.
Dulceața se pune în borcane curate și uscate, numai după ce s-a răcit complet.
Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de gutui, cu scortisoara si anason stelat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
|