Dulceata de trandafiri, varianta cu apa plata

Postat de Constelatialeu in Dulceata / Gem
27 Mai 2022 | 3576 vizualizari
Dulceata de trandafiri, varianta cu apa plata

Am zis sa incerc si varianta asta ''dama cu camelii'', pardon asta e in alt film. Deci cum ziceam, sa incerc si varianta cu apa plata, am vazut eu la Laura-n ograda, nu mi-am pus intrebarea de ce apa plata, am incercat si gata. Pot sa spun ca am crescut cu aceasta dulceata, era printre delicatesurile pregatite de mamaia mea . Imi amintesc, copil fiind, ca atunci cand aveam musafiri ii servea cu o dulceata de trandafiri si un pahar cu apa rece, parca era in scenetele lui Caragiale.. Si acum imi aduc aminte ce miros divin iesea din borcanul cu dulceata. Asta este parte frumoasa din amintiri, partea mai putin frumoasa era cea mai nesuferita pedeapsa pe care puteam sa o primim ( noi cele 4 surori) adica sa ne puna sa taiem parte alba de la fiecare petala :)))))))))))))))))))))))))))))))))) Gata cu vorba sa trecem la scris reteta, pentru cei care stau bine cu nervii si le place migala.

Ingrediente

  • 1 l apa plata
  • 2 kg zahar alb
  • cca 350 g petale de trandafiri ( e de lucru la ele)
  • 1 lingurita sare de lamaie
  • 2 linguri zahar pentru frecat petalele
  • zeama de la o lamaie mica
  • rabdare cat cuprinde

Mod de preparare

Partea cea mai migaloasa este curatatul trandafirilor. E de preferat sa culegem trandafirii mai imbobociti, nu e posibil mereu, mai ales ca ei nu infloresc toti deodata. Si in cazut in care nu ai decat 1-2 tufe de trandafiri, trebuiesc culesi pe parcursul a 2-3 zile. Se culeg , petalelor li se elimina partea alba prin taiere, daca sunt mai imobociti se pot prinde mai usor si se taie mai multe petale deodata. Eu am cules in doua serii trandafirii, asa ca prima serie am frecat-o cu 1/2 lingurita sare de lamaie si 1 lingura zahar si am tinut la frigider, pana am cules si a doua serie, suficient sa-mi  ajunga pentru cantitaile de mai sus. Gata prima parte, aia cu taiatul partii albe si frecatul petalelor. Urmeaza fierberea dulcetii. Intr-o cratita incapatoare am pus zaharul si apa, am pus la foc mic, la inceput am amestecat pana ce zaharul sa topit, apoi am lasat sa fiarba pana am obtinut un sirop consistent, care sa curga mai greu de pe lingura. Apoi am adaugat petalele de trandafiri frecate si zeama de la lamaie , am mai lasat sa fiarba cca 10 min. Apoi am umplut borcanele cu dulceata , borcanele ce au fost spalate bine si sterilizate. Am preferat sa le acopar cu celofan cum se facea pe vremuri sau cel putin asa am vazut la mamaia mea. Dupa ce le-am legat bine, le-am acoperit cu un servet si le-am lasat la racit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de trandafiri, varianta cu apa plata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Dulceata de zmeura

Postat de Pungasa_Rogue

Dulceata de zmeura

Se pune zmeura intr-o sita si se clateste cu apa rece, dar superficial pentru ca se destrama imediat si se vor pierde semintele printre gaurelele sitei. Se pune apoi intr-o cratita impreuna cu...

Citeste continuarea

Dulceata de nuci verzi

Postat de TAB1TA

Dulceata de nuci verzi

Se indeparteaza coaja si tot ce e verde pana ajungem la invelisul alb. Pe masura ce se curata, se pune fiecare nuca în castronul cu apa rece, care în primele 3-4 ore se schimba de 3...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.05.2022, 09:30
Delicioasa!
la 28.05.2022, 12:05
ispititoare rauuuuuu
la 28.05.2022, 13:25
Minunată și delicată!
la 29.05.2022, 00:13
Felicitari !!! Parfumata este tentanta
la 29.05.2022, 09:34

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking