Dulceata din flori de salcam

Postat de Constelatialeu in Dulceata / Gem
14 Mai 2020 | 2206 vizualizari
Dulceata din flori de salcam

De data asta nu am mai ratat florile de salcam, mereu ziceam anul asta fac si eu dulceata din flori de salcam si mereu ratam sezonul, noroc cu pandemia asta si cu autoexilul ''la mosie''.... 

Ingrediente

  • 500 g flori de salcam
  • 1 litru apa
  • 1 kg zahar
  • 1 lamaie potrivita ca marime

Mod de preparare

Mi-am luat frumos cosuletul, o grebla, niste manusi si am plecat prin jungla gradinii, la cules de flori de salcam. Manusile sa nu ma intep, grebla sa pot sa trag crengile la nivelul meu, sa pot culege cu usurinta florile, iar cosuletul sa-l umplu cu minunatele flori mirositoare. Vorba lui Tudor Gheorghe '' Au inebunit salcamii, de atata primavara....."

Dupa ce am cules florile le-am curatat , tinand  de un capat  si tragand usor pana pica florile. Le-am cantarit, apoi le-am spalat in 2-3 ape si le-am pus sa se scurga intr-o strecuratoare. Apa ,zaharul si lamaia taiata in 4 le-am pus la fiert la foc potrivit, dupa ce a inceput sa clocoteasca am redus focul la minim.Am lasat sa fiarba pana ce siropul a inceput sa se lege, apoi am adaugat florile scurse de apa, am lasat sa fiarba pana ce florile isi schimba culoarea si dulceata este legata. Nu trebuiesc fierte mult florile, ele trebuie sa se pastreze pe cat posibil intregi, oricum ele sunt comestibile, se mananca si asa crude. Dupa ce dulceata este legata suficient se toarna in borcanele bine spalate si sterilizate ( eu le spal bine si apoi incing cuptorul, sting focul si bag borcanele in cuptor sa se usuce ). Se capacesc  bine, capacele sa fie noi  de preferat sau bine spalate si sterilizate. Apoi se acopera cu o patura si se lasa la racit pana adoua zi, cand se depoziteaza in camara. Era sa uit, lamaia se poate lasa in dulceata dupa ce se taie marunt sau se scoate, eu am scos-o din cratita inainte sa pun dulceata in borcane. Cam asta este tot, sper ca n-am uitat nimic. O dulceata parfumata, aromata, care te innebuneste. 

''Au înnebunit salcâmii

De atâta primăvară, Umblă despuiați prin ceruri Cu tot sufletu-n afară.   Și l-au scos de dimineață Alb și încărcat de rouă Cu miresme tari de ceruri Smulse dintr-o taină nouă.   Au înnebunit salcâmii Și cu boala lor odată S-a-ntâmplat ceva îmi pare Și cu lumea asta toată.   Păsările aiurite Își scot sufletul din ele Pribegind de doruri multe, Călătoare printre stele.   S-a-mbătat pădurea verde Nu mai e așa de calmă, Ține luna lunguiață Ca pe-o inimă în palmă.   Nu-mi vezi sufletul cum iese În haotice cuvinte, Au înnebunit salcâmii Și tu vrei să fiu cuminte?''

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata din flori de salcam" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Dulceata din flori de salcam

Postat de vio_dreams

Dulceata din flori de salcam

Culegem crengutele cu flori de salcam. Mare atentie la albine!  Desprindem floricelele de pe ciorchine. La clatim bine in cateva ape. Facem un sirop din apa si zahar. Cand clocoteste...

Citeste continuarea

Dulceata din flori de salcam

Postat de lia

Dulceata din flori de salcam

Intr-o oala bine spalata si incapatoare, adaugam cei 3L de apa si zaharul si le punem la fiert. Alegem ciorchini cu flori deschise si albe, pe care le rupem usor, cu mana, de pe cotor. Le punem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.05.2020, 20:28
cred ca este super buna!
la 14.05.2020, 20:29
Foarte buna !!! Eu sunt curioasa cine s-a urcat in salcam
la 14.05.2020, 20:29
Daniela, e prima data cand fac si prima data cand mananc, mi se pare deosebita.
la 14.05.2020, 20:30
Misulico citeste atent si vei descoperii....
la 14.05.2020, 20:47
Este foarte parfumata si aromata!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking