Cum se prepara Fasole batuta cu ceapa scazuta si usturoi, cea mai buna mancare de post:
Cu o seara inainte, am pus fasolea la hidratat in apa cu 1 lgta bicarbonat de sodiu.
A doua zi, am scurs apa si am pus alta curata. Am adaugat iar 1 lgta bicarbonat de sodiu si am pus la fiert. Dupa ce a dat intr-un clocot, am scurs iar apa (cu atentie din cauza aburului) si am pus alta curata. Am adaugat sare si am pus la fiert, pana cand boabele de fasole erau bine fierte si patrunse.
Am strecurat apa de la fasole.
Intr-un blender, am pus fasolea, cativa catei de usturoi, putina apa, sare si putin ulei. Am pasat bine pana cand am obtinut o pasta cremoasa.
Separat, am curatat ceapa si 2-3 catei de usturoi, le-am tocat cubulete si le-am pus la calit intr-o tigaie cu ulei de masline. Am adaugat sare si am lasat sa se rumeneasca usor. Am adaugat putin apa astfel ca ceapa sa se caramelizeze usor si nu sa se arda.
Am adaugat bulionul diluat, am potrivit gustul cu sare, piper si fulgi de ardei iute. Am lasat pe foc sa scada cat sa iasa rumenita ceapa, dar si cremoasa, cu putin sos.
Peste fasolea batuta asezata intr-un platou, am intins ceapa calita.
Am servit o lingura generoasa pusa pe un colt de paine calda. Divina!
La fel de gustoasa este si varianta de Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata, numai buna de savurat alaturi de niste Muraturi taranesti sau cu Pepene rosu murat.
Sa va fie de folos!