Fasolea se alege, se spală și se pune cu apă rece la înmuiat, cu o seară înainte de preparare.
Ciolanul afumat se curăță și se spală bine, după care se crestează puțin (ca să fiarbă mai bine și mai repede) și se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este cazul și se adaugă apă caldă, când scade prea mult.
Cele două cepe se curăță, se spală și se taie fin, după care se călesc în ulei, la foc mic, până devin transparente.
Între timp se curăță morcovii și pătrunjeii, se spală și se taie rondele, după care se pun la călit, la foc mic, peste ceapă.
Roșiile se spală, se curăță de pielițe și de semințe, se taie mărunt și se călesc și ele, în aceeași crăticioară, cu cepele și legumele celelalte. Se lasă crăticioara pe foc câteva minute, ca să se înmoaie și să scadă legumele.
Fasolea se strecoară de apa în care s-a înmuiat peste noapte și se pune la fiert, cu apă rece, la foc iute. Se adună spuma formată și se aruncă.
Simultan se pune o oală cu apă la încălzit. După ce fasolea a fiert 10-15 minute, se strecoară de apă, se adaugă apa caldă și se pune din nou la fiert. Când fasolea este aproape fiartă, se strecoară și se acoperă oala cu un capac.
Între timp, ciolanul afumat a fiert și dacă înțepând carnea cu furculița, constatați că este moale, strecurați zeama și lăsați carnea să se răcorească.
Adăugați zeamă la legumele călite și lăsați-le la fiert câteva minute, până se înmoaie.
Turnați peste fasolea fiartă zeama în care a fiert ciolanul afumat, dar numai atât cât să o acopere. Fierbeți fasolea în această zeamă și adăugați legumele călite, care au fiert între timp tot în zeama în care a fiert ciolanul afumat.
Alegeți carnea de pe oase și puneți-o în vasul cu fasolea care fierbe. Mai lăsați mâncarea la fiert doar un clocot-două, ca să nu se terciuiască fasolea, condimentați cu foarte puțină sare (pentru că ciolanul afumat are deja sare) și cu piper, după care opriți focul de la aragaz, acoperiți oala cu un capac și serviți mâncarea peste un sfert de oră, cu murături (castraveți, gogonele, sau gogoșari în oțet).