Fasole cu ciolan afumat

Postat de RODIMUR in Porc
2 Sep 2017 | 3382 vizualizari
Fasole cu ciolan afumat

O mâncare foarte apreciată, în toate regiunile țării, gustoasă și ușor de preparat. Până acum nu puneam legume, ci doar fasole și carnea de rasol, condimentată cu puțin piper, pentru că mezinului nu-i plac morcovii, dar chiar și-așa era foarte bună (el ar zice că era chiar mai bună)... Adevărul este că dacă se pun mai multe ingrediente, gustul natural al cărnii afumate și al fasolei se pierde printre celelalte arome. Ceea ce nu este în interesul nostru...

Ingrediente

  • 500 grame fasole albă
  • 1,5 kg rasol afumat de porc
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 2 roșii
  • 2 cepe
  • ulei pentru călit
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Fasolea se alege, se spală și se pune cu apă rece la înmuiat, cu o seară înainte de preparare.

Ciolanul afumat se curăță și se spală bine, după care se crestează puțin (ca să fiarbă mai bine și mai repede) și se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este cazul și se adaugă apă caldă, când scade prea mult.

Cele două cepe se curăță, se spală și se taie fin, după care se călesc în ulei, la foc mic, până devin transparente.

Între timp se curăță morcovii și pătrunjeii, se spală și se taie rondele, după care se pun la călit, la foc mic, peste ceapă.

Roșiile se spală, se curăță de pielițe și de semințe, se taie mărunt și se călesc și ele, în aceeași crăticioară, cu cepele și legumele celelalte. Se lasă crăticioara pe foc câteva minute, ca să se înmoaie și să scadă legumele. 

Fasolea se strecoară de apa în care s-a înmuiat peste noapte și se pune la fiert, cu apă rece, la foc iute. Se adună spuma formată și se aruncă.

Simultan se pune o oală cu apă la încălzit. După ce fasolea a fiert 10-15 minute, se strecoară de apă, se adaugă apa caldă și se pune din nou la fiert. Când fasolea este aproape fiartă, se strecoară și se acoperă oala cu un capac.

Între timp, ciolanul afumat a fiert și dacă înțepând carnea cu furculița, constatați că este moale, strecurați zeama și lăsați carnea să se răcorească.

Adăugați zeamă la legumele călite și lăsați-le la fiert câteva minute, până se înmoaie.

Turnați peste fasolea fiartă zeama în care a fiert ciolanul afumat, dar numai atât cât să o acopere. Fierbeți fasolea în această zeamă și adăugați legumele călite, care au fiert între timp tot în zeama în care a fiert ciolanul afumat.

Alegeți carnea de pe oase și puneți-o în vasul cu fasolea care fierbe. Mai lăsați mâncarea la fiert doar un clocot-două, ca să nu se terciuiască fasolea, condimentați cu foarte puțină sare (pentru că ciolanul afumat are deja sare) și cu piper, după care opriți focul de la aragaz, acoperiți oala cu un capac și serviți mâncarea peste un sfert de oră, cu murături (castraveți, gogonele, sau gogoșari în oțet).

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole cu ciolan afumat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Mancarica de pastai, cu ciolan afumat

Postat de vasimur

Mancarica de pastai, cu ciolan afumat

Curățăm ceapa, usturoiul, ardeii și roșiile și le spălăm bine cu apă rece. Observație1: Dacă avem ciolan cu os, îl punem la fiert și-l lăsăm până ce carnea se...

Citeste continuarea

Ciorba de ciolan afumat cu zeama de varza

Postat de katty

Ciorba de ciolan afumat cu zeama de varza

Taiem ciolanul afumat cubulete mai mari, il spalam bine si il punem la fiert  intr-o oala cu apa cat sa il acopere si sa il depaseasca de 2 degete.  Curatam  si spalam legumele....

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 02.09.2017, 17:45
Ce poftă mi-ai făcut! Delicios!
la 02.09.2017, 17:50
Da, e foarte bună. Nu te saturi mâncând...(Îmi pare rău că ți-am făcut poftă...!)
la 02.09.2017, 17:51
Tare bun, vreau si eu o portie!
la 02.09.2017, 17:51
buna buna
la 02.09.2017, 17:55
Bine, Ancutsa, deocamdată mai am, că abia am făcut-o... Cu plăcere!

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking