File de peşte poşat, cu sos olandez şi legume aburite

Postat de Lia1 in Somon
10 Ian 2015 | 9201 vizualizari
File de peşte poşat, cu sos olandez şi legume aburite

Reteta este de la Radu Popovici. Ii multumesc si aici.

Ingrediente

  • 400 g file de somon (eu un cod cam nefericit)
  • PENTRU POSAREA PESTELUI
  • putina apa
  • sare
  • 10 boabe de piper negru
  • 1 lingurita de boabe de coriandru
  • 3 frunze de dafin
  • 1 1/2 lingura de otet de vin alb
  • 3 linguri de vin alb
  • piper alb macinat
  • SOS OLANDEZ
  • 2 galbenusuri de ou
  • 1 lingura de apa rece
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • coaja rasa de la o jumatate de lamaie
  • 1/2 pachet de unt topit la temperatura camerei
  • 1 lingurita de boabe de piper negru si roz zdrobite grosier
  • (am avut mix de boabe in 4 culori: alb, negru, rosu, verde)
  • GARNITURA
  • 1 ardei gras rosu taiat bucati
  • 1 dovlecel taiat batoane
  • am pus si vanata cateva batoane a la Gordon Ramsay
  • sare, piper proaspat macinat
  • patrunjel tocat pentru servit

Mod de preparare

Scoti untul din frigider ca sa se mai incalzeaasca.

POSAREA PESTELUI

1. Intr-o craticioara cat sa incapa pestele, pune foarte putina apa, la final trebuie doar sa cuprinda pe jumatate pestele ca sa nu fiarba in sec.

2. Adauga sare, otet, vin alb, boabe de piper, boabe de coriandru si frunzele de dafin.

3. Dai lichidul in clocot si lasi sa fiarba circa 2 minute.

4. Stingi flacara, acoperi craticioara si lasi la infuzat 20-30 de minute.

GARNITURA

Intre timp pregatesti un aburitor (steamer). Pui 2 cani de apa in vas.

1. Spala, curata de cotor si taie legumele cum vezi in poze.

2. Le sarezi si piperezi.

3. Aseaza-le in sita steamerului. Daca nu ai steamer, improvizezi dintr-un cos de bambus sau sita metalica cu orificii mari pe un vas cu apa care fierbe si etansezi cu un capac. Se gatesc legumele in aburi, la foc mic, circa 15 minute, sau pana ce sunt fragede, dar raman al dente, pastrand o textura placuta.

4. Pune din nou craticioara cu infuzie pe foc si dai in clocot molcom.

5. Micsorezi flacara cat se poate de mult, astfel ca apa sa se mentina la o temperatura de 80-90 °C.

6. Introduci in lichid bucatile de somon posezi circa 10-15 minute, sau pana ce sunt facute. Verifici acest lucru inserand un cutit mic in zona groasa a fileului, daca acesta este somon (mai gros decat alte fileuri). Carnea trebuie sa fie alburie si opaca, nu roz.

7. Scoti fileurile si le scurgi bine de lichid.

SOSUL OLANDEZ

1. Cat timp se gatesc fileurile, incinge un strat de apa de 3-4 cm grosime intr-o craticioara foarte mica si la foc mic.

2. Amesteci galbenusurile cu 1 lingura de apa rece, intr-un castron metalic, eu am un fel de ibric larg cu coada lunga si este foarte comod pentru asa ceva. Cel cu care turnam glazura la prajitura Piernik de pe blog. Foloseste un tel, cu miscari rapide rotunde, pana ce mixtura se face spumoasa si isi dubleaza volumul.

3. In acest stadiu se pot adauga si 1-2 picaturi de suc de lamaie.

4. Aseaza castronul peste craticioara in care apa fierbe foarte molcom. Mai amesteci ouala 1-2 minute, pana ce s-au ingrosat putin.

Stinge flacara sub craticioara, dar pastreaza castronul deasupra.

5. Adauga untul in transe mici, amestecand constant. Daca adaugi untul prea repede, emulsia se va taia. Pe masura ce sosul se ingroasa, se pot mari transele de unt topit. Dupa ce a fost incorporat tot untul, adauga sucul si coaja rasa de lamaie, plus boabele de piper negru si roz.

6. Gusti si potrivesti de sare. Sosul trebuie servit imediat. Asezi fileurile pe sau langa legumele aburite si le stropesti din belsug cu sosul olandez si fiecare mai stropeste, dupa gust, cu zeama de lamaie de la feliile pe care le vei asocia mancarii.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "File de peşte poşat, cu sos olandez şi legume aburite" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Retete similare

Burger cu somon

Postat de simona72

Burger cu somon

Pentru inceput vom posa bucata de peste. Intr-o craticioara punem aproximativ 700 ml apa, sare si cateva boabe de piper. Cand apa aproape da in clocot punem bucata de peste. Oprim focul si lasam...

Citeste continuarea

Somon cu mandarine in stil asiatic

Postat de mihaelar63

Somon cu mandarine in stil asiatic

Pestele l-am spalat si l-am tamponat de excesul de umiditate. Se portioneaza fileul de somon in bucati de maximum 3 degete latime. Somonul astfel portionat va fi mai usor de manipulat la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.01.2015, 10:38
bun bun
la 10.01.2015, 10:46
ce bun trebuie sa fie!!! super fain arata!
la 10.01.2015, 10:47
Intrusa,cineva ne destabilizeaza,gateste si gateste chestii sofisticheisan....
la 10.01.2015, 10:54
O bunătate de pește!
la 10.01.2015, 10:56
Arata super!

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking