1. Incinge cuptorul la foc minim.
2. Spala smochinele si lasa-le intregi la scurs intr-o sita.
3. Topeste untul într-o cratita medie cu fund gros, la foc mediu si apoi mic pana se rumeneste (cam 6-7 minute) sau mai mult dar trebuie sa devina putin aramiu. Apoi se da la rece 3-4 minute, sau pana ii vine randul sa fie adaugat la restul.
4. Între timp, migdalele intregi si faina se macina fin cu rasnita (am folosit pe cea de cafea).
5. Intr-un bol mare cu peretii inalti, bati cu mixerul albusul pana devine tare si apoi pui tot zaharul si mai bati maxim 1 minut.
6. Adauga bezeaua si amesteca pana omogenizeaza.
7. Cu un tel para amesteci cu mierea cu miscari de jos in sus.
8. Adaugi din amestecul uscat in transe, vreo 3, si omogenizezi. E gata. Bagi bolul in frigider daca nu coci imediat.
9. Acest aluat se poate face si cu 3 zile inainte daca va ajuta la vreun eveniment.
10. Sprayezi cu f. putin ulei formele la interior (eu n-am mai uns, avand forme din silicon pe care le-am pus in cavitatile unei tavi pt briose).
11. Smochinele le tai pe lung in 3. Fiecare treime o sectionezi la 4 mm, pastrand un capat unit si pui pe cate un financier in evatai.
12. Introduci in cuptor tava si maresti la 190grade focul. In 15-16 minute sunt gata si aurii. Eu le-am vrut mai coapte pentru ca mi se pareau cam moi si le-am mai lasat 10 minute (trebuia sa mai reduc focul, dar a fost ok si asa).
13. Scoti tava pe ceva antitermic si le lasi in forme pentru 10 minute la racit la temperatura camerei.
Sa va fie de folos!