Friganele – paine in ou, prajita

Postat de vasimur in Mancare copii
8 Mai 2019 | 4637 vizualizari
Friganele – paine in ou, prajita

Frigănelele sunt un fel de mâncare simplu de făcut, ieftină și gustoasă și care îmi aduce aminte de copilărie. Este un fel de mâncare nepretențios dar care ne potolea foamea, după joacă. Ne făcea des atât mama cât și bunica și era o idee bună de utilizare a feliilor de pâine ceva mai veche. Frigănelele se pretează la un piure de spanac sau urzici dar și la o supă cremă de legume, spanac sau uzici. Francezii le zic „Pain Perdu” (pâine pierdută) iar englezii,  „French Toast” …  spaniolii le spun „torrija”. Se pare că frigănelele sunt un fel de mâncare foarte cunoscut.

Ingrediente

  • 9 felii de pâine
  • 5-6 ouă
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
  • lapte (opțional)
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Pregătim feliile de pâine iar dacă sunt prea mari, le tăiem în 2 sau 3 bucăți. Eu am avut 3 felii de pâine foarte mari, așa că le-am tăiat în câte 3 bucăți și au rezultat 9 felii mai mici.

Spargem ouăle într-o farfurie adâncă sau bol și le batem împreună cu condimentele. Dacă pâinea este mai veche, putem să o inmuiem în lapte, înainte să o trecem prin ou. Eu prefer să înmoi pâinea numai în ou, chiar dacă folosesc mai multe ouă! Trecem feliile de pâine prin ou și le întoarcem pe ambele fețe ca să se imbibe bine.

Turnăm ulei într-o tigaie și-l încingem. Punem câte 2-3 felii de pâine înmuiată în ou și le prăjim 1-2 minute pe fiecare parte, la foc potrivit, până ce se rumenesc și devin aurii. Avem mare grijă să nu le ardem! Le scoatem cu un clește și le punem într-un vas tapetat cu prosoape de hârtie pentru ca să absoarbă excesul de ulei.

Se pot servi calde sau reci, cu ceapă verde, roșii sau ardei gras. De asemenea frigănelele se pretează la un piure de spanac sau urzici dar și la o supă cremă de legume, spanac sau uzici.

Eu am servit frigănele cu o supă cremă de urzici.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Friganele – paine in ou, prajita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Prajitura cu rubarba

Postat de gurita_ta2005

Prajitura cu rubarba

Rubarba se spala bine si daca este nevoie se decojeste si se taie felii. Zaharul se amesteca cu untul la temperatura camerei. Se mixeaza cu mixerul,se adauga cate un ou si se continua sa se...

Citeste continuarea

Chec tigrat

Postat de gospodariu

Chec tigrat

 Pentru inceput vom separa galbenusuri de albus si vom bate albusurile spuma tare cu jumatate din cantitatea de zahar(125 g).    Separat,galbenusurile le frecam cu restul de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.05.2019, 12:27
Foarte bune...!
la 08.05.2019, 12:38
Adauga comentariu...
la 08.05.2019, 12:44
la 08.05.2019, 13:05
Ce pofta mi-ai facut !!!!
la 08.05.2019, 13:11
Bune!

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking