Friganele – paine in ou, prajita

Postat de vasimur in Mancare copii
8 Mai 2019 | 4674 vizualizari
Friganele – paine in ou, prajita

Frigănelele sunt un fel de mâncare simplu de făcut, ieftină și gustoasă și care îmi aduce aminte de copilărie. Este un fel de mâncare nepretențios dar care ne potolea foamea, după joacă. Ne făcea des atât mama cât și bunica și era o idee bună de utilizare a feliilor de pâine ceva mai veche. Frigănelele se pretează la un piure de spanac sau urzici dar și la o supă cremă de legume, spanac sau uzici. Francezii le zic „Pain Perdu” (pâine pierdută) iar englezii,  „French Toast” …  spaniolii le spun „torrija”. Se pare că frigănelele sunt un fel de mâncare foarte cunoscut.

Ingrediente

  • 9 felii de pâine
  • 5-6 ouă
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
  • lapte (opțional)
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Pregătim feliile de pâine iar dacă sunt prea mari, le tăiem în 2 sau 3 bucăți. Eu am avut 3 felii de pâine foarte mari, așa că le-am tăiat în câte 3 bucăți și au rezultat 9 felii mai mici.

Spargem ouăle într-o farfurie adâncă sau bol și le batem împreună cu condimentele. Dacă pâinea este mai veche, putem să o inmuiem în lapte, înainte să o trecem prin ou. Eu prefer să înmoi pâinea numai în ou, chiar dacă folosesc mai multe ouă! Trecem feliile de pâine prin ou și le întoarcem pe ambele fețe ca să se imbibe bine.

Turnăm ulei într-o tigaie și-l încingem. Punem câte 2-3 felii de pâine înmuiată în ou și le prăjim 1-2 minute pe fiecare parte, la foc potrivit, până ce se rumenesc și devin aurii. Avem mare grijă să nu le ardem! Le scoatem cu un clește și le punem într-un vas tapetat cu prosoape de hârtie pentru ca să absoarbă excesul de ulei.

Se pot servi calde sau reci, cu ceapă verde, roșii sau ardei gras. De asemenea frigănelele se pretează la un piure de spanac sau urzici dar și la o supă cremă de legume, spanac sau uzici.

Eu am servit frigănele cu o supă cremă de urzici.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Friganele – paine in ou, prajita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Perisoare din carne de porc cu tortellini in sos de legume

Postat de Pungasa_Rogue

Perisoare din carne de porc cu tortellini in sos de legume

Carnea tocata de porc se amesteca cu ceapa (curatata de foi, spalata si tocata), oul, putina sare, putin piper, boiaua de ardei dulce, orezul (spalat) si putin cimbru uscat. Se pun circa 1,5 l...

Citeste continuarea

Budinca de tapioca

Postat de sufletista

Budinca de tapioca

Capsunele le-am rupt coditele, le-am spalat si le-am pasat cu blenderul. Adaugam zaharul si zeama de lamaie, punem pe foc pana ce se ingroasa ca la gem (daca dorim, putem adauga un plic de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.05.2019, 12:27
Foarte bune...!
la 08.05.2019, 12:38
Adauga comentariu...
la 08.05.2019, 12:44
la 08.05.2019, 13:05
Ce pofta mi-ai facut !!!!
la 08.05.2019, 13:11
Bune!

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking