Pasul 1. Deoarece carnea trebuie să stea la marinat, ne vom ocupa mai întâi de pregătirea ei.
Spălăm bine carnea și o tăiem cubulețe ceva mai mari și mai groase, de cca 2 cm. Punem carnea într-un vas (nu din metal!) și asezonăm cu sare, piper și boia de ardei dulce, după gust. Eu am mai pus și puțin chimen și oregano! Pentru acidulare, în afară de sucul de roșii am mai pus zeamă de lămâie și o linguriță de oțet balsamic iar pentru un plus de aromă am răzuit și coaja de la un sfert de lămâie ecologică. Zdrobim cățeii de usturoi, îi tăiem mărunt, îi adăugăm în vas împreună cu uleiul și amestecăm bine. Eu nu folosesc foarte mult usturoi deoarece îmi place să simt și gustul cărnii! Acoperim vasul (eu l-am introdus într-o pungă de plastic pe care am sigilat-o! și-l punem la rece pentru cel puțin 30 min.
Observație: Dacă dorim, putem să preparăm mai întâi marinada amestecând ingredientele până ce compoziția devine omogenă după care încorporăm și bucățile de carne.
Pasul 2. În timp ce carnea stă la macerat ne ocupăm de legume. La ciuperci îndepărtăm piciorușele și eventual pielița de deasupra, dacă ne deranjează gustul ei și le spălăm. Curățăm ceapa , o spălăm și o tăiem în 3/4 bucăți. Spălăm ardeii și-i tăiem în bucăți potrivite pentru a fi „trase în țepușă”. Spălăm și roșiile iar dacă sunt prea mari, le tăiem în două. Presărăm puțină sare, piper, boia și ulei și pe legume.
Pasul 3. Acuma este momentul să ne folosim imaginația în a stabili ordinea în care vom „trage ingedientele în țepușă”, alternând legumele cu carnea. Intenția este de a obține un joc de culori cât mai plăcut ochiului. Eu am pus câte o bucată de roșie, o bucată de kaizer, o bucată ciupercă, o bucată de ardei galben, o bucată de carne de porc, o bucată de ardei verde, o bucată de bacon, o bucată de ceapă, o bucată de ardei roșu, o bucată de carne de porc, o bucată ciupercă, o bucată de kaizer, o bucată de roșie, pe fiecare țepușă. În fiecare pălăriuță de ciupercă am pus câte o linguriță de marinadă! Au rezultat 12 frigărui. Eu am avut 8 bucăți de roșii cherry care mi-au ajuns pentru 4 frigărui. Pentru celelalte am folosit 8 roșii ceva mai mici, pe care le-am tăiat în două.
Pasul 4. Încingem bine grătarul electric (pe o treaptă medie nu la maxim!) și-l ungem cu puțin ulei sau slănină. Punem frigăruile pe grătar. Al meu fiind mai mic, au încăput câte 4 bucăți pe șarjă. Prăjim frigăruile cca. 20 de minute întorcându-le pe toate părțile, ca să se rumenească uniform (cam 5 min pe fiecare parte). Avem mare grijă să nu le ardem. În timpul prăjirii putem să mai punem pe deasupra din restul de marinadă, dacă vrem. Când sunt gata le punem pe un platou.
Putem servi frigăruile cât încă sunt fierbinți, doar cu legumele asortate sau cu cartofi copți, prăjiți sau natur și cu o salată de castraveți, roșii și ceapă verde! Carnea este moale și suculentă iar legumele coapte sunt foarte gustoase și dietetice.
Poftă bună.