Frigarui de porc la gratar, cu legume asortate

Postat de vasimur in Porc
22 Mai 2019 | 5489 vizualizari
Frigarui de porc la gratar, cu legume asortate

Vă mărturisesc că nu am mai făcut frigărui de ceva vreme, mai exact de când nu am mai avut posibilitatea să folosesc un grătar pe cărbuni. Aveam ceva emoții dacă vor ieși la fel de bune și pe grătarul electric. Vreau să vă spun că sunt aproape la fel de rumene și de suculente ca și pe cel cu cărbuni. Rețeta este de inspirație turcească numai că ei făceau frigărui din carne de oaie sau pui. Eu le prefer pe cele din carne de porc mai grasă, mai exact din mușchiuleț sau ceafă de porc, deoarece frigăruile ies mai suculente. Sunt la fel de bune și din pulpe de pui dezosate. Carnea mai slabă cum ar fi cotletul de porc sau pieptul de pui este mai puțin recomandată pentru frigărui deoarece este mai seacă. Frigăruile la grătar, din carne porc asortate cu legume și costiță, bacon sau kaiser sunt excelente așa că vi le recomand cu căldură! Evident că este foarte bine să puneți carnea la marinat cel puțin 30 minute înainte ca s-o preparați și astfel frigăruile vor fi mult mai gustoase!

Ingrediente

  • 750-800 g mușchiuleț de porc (sau ceafă de porc)
  • 150-200 g bacon (pastramă, mușchiuleț sau cotlet de porc afumate)
  • 150-200 g kaizer (sau slănină afumată)
  • 3-4 bucăți ceapă roșie sau galbenă (eu am folosit de ambele)
  • 3 ardei grași, în 3 culori (roșu, galben, verde) – sau ardei capia
  • 500 g ciuperci champignon, nu prea mari
  • 24 bucăți roșii cherry (sau 12 roșii mai mici, tăiate în două!)
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dule sau iute, după gust (opțional)
  • Pentru marinadă:
  • 3-4 căței de usturoi
  • 4-5 linguri suc de roșii
  • 4-5 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 linguriță oțet balsamic sau de mere
  • 1 linguriță chimen sau oregano (opțional)
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dule sau iute, după gust (opțional)
  • coajă de lămâie ecologică, răzuită (opțional)

Mod de preparare

Pasul 1. Deoarece carnea trebuie să stea la marinat, ne vom ocupa mai întâi de pregătirea ei.

Spălăm bine carnea și o tăiem cubulețe ceva mai mari și mai groase, de cca 2 cm. Punem carnea într-un vas (nu din metal!) și asezonăm cu sare, piper și boia de ardei dulce, după gust. Eu am mai pus și puțin chimen și oregano! Pentru acidulare, în afară de sucul de roșii am mai pus zeamă de lămâie și o linguriță de oțet balsamic iar pentru un plus de aromă am răzuit și coaja de la un sfert de lămâie ecologică. Zdrobim cățeii de usturoi, îi tăiem mărunt, îi adăugăm în vas împreună cu uleiul și amestecăm bine. Eu nu folosesc foarte mult usturoi deoarece îmi place să simt și gustul cărnii! Acoperim vasul (eu l-am introdus într-o pungă de plastic pe care am sigilat-o! și-l punem la rece pentru cel puțin 30 min.

Observație: Dacă dorim, putem să preparăm mai întâi marinada amestecând ingredientele până ce compoziția devine omogenă după care încorporăm și bucățile de carne.

Pasul 2. În timp ce carnea stă la macerat ne ocupăm de legume. La ciuperci îndepărtăm piciorușele și eventual pielița de deasupra, dacă ne deranjează gustul ei și le spălăm. Curățăm ceapa , o spălăm și o tăiem în 3/4 bucăți. Spălăm ardeii și-i tăiem în bucăți potrivite pentru a fi „trase în țepușă”. Spălăm și roșiile iar dacă sunt prea mari, le tăiem în două. Presărăm puțină sare, piper, boia și ulei și pe legume.

Pasul 3. Acuma este momentul să ne folosim imaginația în a stabili ordinea în care vom „trage ingedientele în țepușă”, alternând legumele cu carnea. Intenția este de a obține un joc de culori cât mai plăcut ochiului. Eu am pus câte o bucată de roșie, o bucată de kaizer,  o bucată ciupercă, o bucată de ardei galben, o bucată de carne de porc, o bucată de ardei verde, o bucată de bacon, o bucată de ceapă, o bucată de ardei roșu, o bucată de carne de porc, o bucată ciupercă, o bucată de kaizer, o bucată de roșie, pe fiecare țepușă. În fiecare pălăriuță de ciupercă am pus câte o linguriță de marinadă! Au rezultat 12 frigărui. Eu am avut 8 bucăți de roșii cherry care mi-au ajuns pentru 4 frigărui. Pentru celelalte am folosit 8 roșii ceva mai mici, pe care le-am tăiat în două.

Pasul 4. Încingem bine grătarul electric (pe o treaptă medie nu la maxim!) și-l ungem cu puțin ulei sau slănină.  Punem frigăruile pe grătar. Al meu fiind mai mic, au încăput câte 4 bucăți pe șarjă. Prăjim frigăruile cca. 20 de minute întorcându-le pe toate părțile, ca să se rumenească uniform (cam 5 min pe fiecare parte). Avem mare grijă să nu le ardem. În timpul prăjirii putem să mai punem pe deasupra din restul de marinadă, dacă vrem. Când sunt gata le punem pe un platou.

Putem servi frigăruile cât încă sunt fierbinți, doar cu legumele asortate sau cu cartofi copți, prăjiți sau natur și cu o salată de castraveți, roșii și ceapă verde! Carnea este moale și suculentă iar legumele coapte sunt foarte gustoase și dietetice.

Poftă bună.

Daca ti-a placut reteta noastra "Frigarui de porc la gratar, cu legume asortate" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Retete similare

Ostropel cu carne de porc

Postat de sufletista

Ostropel cu carne de porc

Carnea de porc o taiem bucati si o punem la fiert in apa cu sare, spumam de cate ori este nevoie, dupa care mai lasam sa fiarba cca 5 minute Intre timp curatam legumele, ceapa o tocam marunt,...

Citeste continuarea

Sarmale cu varza dulce la vasul ceramic Crock Pot

Postat de mirela0911

Sarmale cu varza dulce la vasul ceramic Crock Pot

Pentru inceput se opareste varza in apa cu sare, otet, cimbru si marar. Aceasta operatiune se poate face inainte cu o zi. Daca folositi varza murata, se trece peste acest pas. Se curata ceapa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.05.2019, 10:21
Excelente!
la 22.05.2019, 11:47
la 22.05.2019, 15:05
Foarte bune!
la 22.05.2019, 15:21
Daca Rodica spune ca au fost ca au fost excelente ,eu nu pot spune altfel!
la 22.05.2019, 17:12
Foarte bune! Am facut si noi zilele trecute, dar cu pui

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking