Friptura de miel, la cuptor.

Postat de vasimur in Oaie
27 Apr 2019 | 5215 vizualizari
Friptura de miel, la cuptor.

A intrat deja în tradiție ca friptura de miel să nu lipsească de pe masa festivă din duminica Paștelui. Dar o puteți prepara oricând, nu numai cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Este un deliciu dacă frăgezim și aromăm carnea, înainte de a o găti. Acest lucru se realizează prin marinare, folosind un baiț din mai multe mirodenii, ceapă și usturoi verde precum și lichide acidulate. Pentru miel, eu folosesc o marinadă, adaptată gusturilor mele.

Ingrediente

  • Jumătate de miel (cca 4 kg)
  • piper boabe pentru împănat carnea
  • 4-5 căței de usturoi pentru împănat carnea
  • Ingrediente pentru marinadă:
  • 2-3 lingurițe de chimen uscat
  • 2-3 lingurițe de cimbru uscat și/sau verde
  • 2-3 lingurițe de rozmarin uscat și/sau verde
  • 2-3 lingurițe de oregano uscat și/sau verde
  • piper măcinat, după gust
  • sare, după gust
  • 1-2 frunze de dafin
  • 150-200 ml ulei de măsline (sau de floarea soarelui)
  • 2-3 linguri de oțet balsamic (sau de mere)
  • 4-5 căței de usturoi pentru baiț
  • 1-2 legături de ceapă verde (opțional)
  • 1-2 legături de usturoi verde (opțional)
  • 2-3 crenguțe de leuștean (opțional)

Mod de preparare

Pregătire carne de miel: Spălăm foarte bine carnea, din mai multe ape. Separăm pulpa de restul cărnii iar cu un cuțit ascuțit, îndepărtăm pielițele mai groase și grăsimea în exces. Nu îndepărtăm chiar toată grăsimea deoarece aceasta dă o savoare excelentă preparatului! Eu obișnuiesc să porționez pulpa în 3-4 bucăți ca să fie mai ușor de manevrat, în tavă! Crestăm pulpa pe alocuri, folosind vârful cuțitului. Aceste alveole le umplem cu boabe de piper și jumătăți de căței de usturoi. Crestăturile vor permite să pătrundă mai bine în carne, aromele din baiț. Procedăm la fel și cu restul cărnii.

Pregătire marinadă (baiț): Spălăm ceapa verde și usturoiul verde și le tocăm mărunt. La fel procedăm și cu cimbrul, rozmarinul și oregano, dacă le avem și în stare proaspătă. Într-un castron de plastic (sticlă sau ceramică), amestecăm bine toate ingredientele pentru baiț, până ce obinem o compoziție omogenă. Ungem fiecare bucată de carne cu marinadă și o așezăm într-un vas cu pereții mai înalți. Adăugăm restul de baiț, peste carne. La nevoie turnăm și puțină apă, doar cât să acopere carnea. Acoperim cu un capac și lăsăm la frigider minim 2-3 zile, dar nu mai mult de 6 zile, ca să se macereze carnea! Pentru fripturile de miel mai mici, timpul de marinare poate să fie mai scurt, de doar 1-2 zile.

Observație: Eu obișnuiesc să procedez în felul următor, la marinarea cărnii de miel. După ce împănez carnea, o pudrez bine cu toate ingredientele. O așez într-o oală încăpătoare, cu pereții mai înalți. Deasupra presar ceapa verde, usturoiul verde, cimbrul, rozmarinul și oregano tocate mărunt. Pun și 4-5 căței de usturoi tăiați rondele. Stropesc bine cu ulei și oțet balsamic iar la final mai adaug apă doar cât să acopere carnea. Deasupra pun o farfurie ca să împiedice carnea să iasă din baiț. Acopăr cu un capac și las la frigider minim 2-3 zile (carnea va căpăta o aromă puternică, doar după câteva zile!). După 1-2 zile întorc carnea ca să se marineze uniform pe toate părțile. Vom constata că deja aromele sunt puse în valoare și miroase demențial de la marinadă!

Preparare carne de miel, la cuptor:

De obicei pregătim mielul chiar în duminica Paștelui, ca să fie proaspăt. La nevoie însă, putem s-o facem și cu 1-2 zile mai devreme. Punem carnea într-o tavă împreună cu o parte din zeama în care a stat la fezandat (cam jumătate din sos). Punem tava în cuptorul preîncălzit la aproximativ 150-160 grade și ținem la cuptor aproximativ 3 ore. Periodic turnăm sos peste carne, cu o lingură, ca să nu se usuce. După cca 2 ore întoarcem carnea pentru a se rumeni uniform pe toate părțile. Gustăm sosul și-l echilibrăm cu sare și piper dacă este nevoie. Spre final, verificăm dacă carnea este bine făcută, înțepând cu o furculiță. Când s-a rumenit suficient, (cât de mult ne place) oprim focul. Sosul va mai scădea, iar carnea va fi foarte fragedă și aromată de se va topi în gură, nu alta.

Puteți servi friptura de miel cu piure de cartofi, cartofi la cuptor, ciuperci sau paste, dacă doriți. Friptura de miel merge la fel de bine și cu hrean în oțet sau cu salata de sfecla rosie cu hrean.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Friptura de miel, la cuptor." nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Friptura de miel cu vin si usturoi

Postat de MotanLaOale

Friptura de miel cu vin si usturoi

Sfertul de miel se portioneaza, se curata, se spala bine si se usuca. Intr-o tava se pune uleiul si bucatile de miel si se ung bine cu ulei. Se presara sare, boia, piper si se pune vinul...

Citeste continuarea

Pulpa de miel la slow cooker Crock-Pot

Postat de katty

Pulpa de miel la slow cooker Crock-Pot

Curatam pulpa de piei si grasime si o crestam din loc in loc. Presaram condimentele peste ea, apoi uleiul si o masam bine. Asezam pulpa intr-un vas incapator si turnam vinul. Acoperim cu folie de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.04.2019, 21:41
Excelentă!
la 27.04.2019, 21:42
la 27.04.2019, 22:40
Cea mai buna! Sa aveti pofta!
la 27.04.2019, 23:22
Foarte buna!
la 28.04.2019, 08:54
Foarte buna!

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking