Galuste cu prune

Postat de JulyCris in Dulciuri
1 Oct 2014 | 3424 vizualizari
Galuste cu prune

Am tot auzit de "gomboti",sau galuste cu prune,dar nu m-a incercat curiozitatea pana acum cand mi-am propus sa le incerc. Asa ca,zis si facut. Avand prune,mi-am propus sa incerc ca deh...peste tot auzeam si vedeam comentarii despre aceasta reteta. Aveam in cap ca nu-mi plac aceste galuste. Nu stiu de ce,dar am impresia ca,odata demult,pe vremea cand eram copil,am mancat si am ramas cu niste amintiri,cum ca,nu mi-ar fi satisfacut papilele gustative la vremea aia. Oricum,dupa muuulta vreme,mi-am propus sa le incerc si eu. Si bine am facut,pt ca au fost foooarte bune! Mi-au placut tare mult. Si nu numai mie,ci intregii familii. :-)

Ingrediente

  • Aluat
  • 600 gr cartofi
  • 50 gr unt
  • 200 gr faina
  • 2 oua
  • praf de sare
  • putin ulei
  • coaja rasa de lamaie
  • Prune
  • 14 prune medii,bine coapte
  • 2-3 linguri zahar pudra
  • 1/2 lingura scortisoara
  • Pesmet
  • 12 linguri pesmet
  • 50 gr unt
  • 1 lingurita scortisoara
  • 6 linguri zahar

Mod de preparare

Cartofii ii spalam si-i curatam,apoi ii punem la fiert in apa cu un praf de sare si coaja de lamaie.Prunele le spalam,le taiem pe jumatate,scoatem samburii si presaram peste ele zahar si scortisoara.Cartofii fierti se scurg de apa,ii zdrobim ca la piure,apoi adaugam untul,faina,sarea si ouale.Framantam pana obtinem un aluat lipicios. Ne ajutam cu putin ulei pe maini ca sa framantam aluatul. Aveti grija,ca este un aluat mincinos,care cere multa faina. Mai adaugati daca vi se pare prea moale,dar nu foarte multa pt ca se vor intari foarte tare la fiert.
Pesmetul- Punem untul la incalzit intr.o tigaie,adaugam pesmetul si amestecam continuu pana se rumeneste putin. Nu lasati prea mult pt ca se arde si se amaraste. Adaugam zaharul si scortisoara dupa ce am oprit focul.

Pregatim galustele.
Ne infainam mainile si rupem bucati din aluat,aplatizam,incorporam prunele,una cate una si formam galuste.
Aluatul trebuie sa fie perfect lipit,altfel se va desface la fiert. Le punem la fiert in apa cu un praf de sare,dupa ce apa a dat in clocot. Dam focul mic si le lasam 4-5 minute,pana cand galustele se ridica deasupra. Daca nu se ridica,le ajutati cu o paleta,pt ca probabil s.au lipit. Le scoateti cu ajutorul unei spumiere si le rostogoliti prin pesmet cu zahar si scortisoara.Le punem pe un platou si le lasam sa se raceasca.Apoi sunt bune de papat. :)
Foarte,foarte bune!

Daca ti-a placut reteta noastra "Galuste cu prune" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de gomboti cu prune

Postat de MotanLaOale

Reteta de gomboti cu prune

Iata cum se prepara Reteta de gomboti cu prune Cartofii se fierb in coaja. Se curata fierbinti de coaja si se dau imediat pe razatoare sau se paseaza cu telul de facut piure. Se toarna...

Citeste continuarea

Desert galuste cu prune in crusta de biscuiti

Postat de MotanLaOale

Desert galuste cu prune in crusta de biscuiti

Cartofii se fierb in coaja. Se curata fierbinti de coaja si se dau imediat pe razatoare sau se paseaza cu telul de facut piure. Se toarna uleiul si se amesteca bine, bine si cu un praf de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.10.2014, 17:12
Harnicata esti ,draga mea!
la 01.10.2014, 17:15
Ce bune sunt
la 01.10.2014, 17:21
la 01.10.2014, 17:30
Buni....nu sunt toate facute azi. Papanasii,ieri,prajitura saptamana trecuta,galustele...cred ca luna trecuta. Dar pt ca am intrat destul de rar aici sa postez,retetele se strang. Mai am...
la 01.10.2014, 17:30
Multumesc,Bya,Andreea

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking