Ingrediente
- pt aluat:
- 700 gr cartofi
- 2 galbenusuri
- 1 praf de sare
- 150 gr faina+ faina pt infainat masa si la prelucrarea galustelor
- pt umplut:
- 400-500 gr prune
- 1 lingurita scortisoara
- 3 linguri zahar brut
- pt deasupra:
- 300 gr pesmet
- 3 linguri zahar tos
- 2 linguri zahar brun
- 1 zahar vanilat
Mod de preparare
Cartofii se curata, se spala, se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu sare. Prunele se spala, se taie in doua, li se scot samburii, se adauga scortosoara si zaharul si se lasa deoparte sa se intrepatrunda aromele. Cartofii se zdrobesc ca pt piure, se adauga 1 praf de sare, cele 2 galbenusuri si se amesteca. Se pune cate putina faina si se amesteca din nou.
Ei, aici vine partea mai dificila zic eu. Galustele sa va iasa bune nu trebuie sa puneti prea multa faina, nu trebuie sa iasa un aluat tare pe care sa-l framantati pe masa de lucru. Este un aluat inselator, care tot cere faina. Cand ati pus suficienta faina ca sa puteti lucra cu aluatul il rasturnati pe masa de lucru foarte bine infainata si luati cu o lingura aluat. O tavaliti prin faina, o aplatizati, puneti o bucata de pruna in mijloc, adunati marginile, lipiti si rotiti si mai dati putin prin faina. Trebuie sa fie bine inchise altfel riscati sa se desfaca in timp ce le fierbeti.
Puneti o cratita cu apa la fiert, iar cand aceasta fierbe puneti galustele in apa. Lasatile 3-4 minute, ele se ridica la suprafata, le luati cu o spumiera si le puneti pe un platou.
Pesmetul il puneti intr-o tigaie impreuna cu zaharul tos. Amestecati mereu in pesmet pana acesta se rumeneste frumos. La urma adaugati zaharul brut, zaharul vanilat, mai lasati putin la prajit si amestecati. Tavaliti galustele prin pesmetul prajit cu zahar, iar cel care ramane il presarati peste galuste.
Pofta buna!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Galuste cu prune" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (30)
|