Gomboti cu prune

Postat de adasev12 in Dulciuri
30 Oct 2012 | 8432 vizualizari
Gomboti cu prune

Sau galuste, cum li se mai spune prin alte parti...eu ii stiu de gomboti de la mama si asa o sa le spun si eu...fff simplu de facut si fff buni si gustosi....

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi
  • 400 g faina + cateva linguri pt modelat
  • Vreo 20 de prune bistritene bine coapte
  • 3 lg de gris
  • 500 g pesmet
  • 5 lg de zahar + 2 in compozitie
  • Un praf de sare
  • Scortisoara
  • 2 oua
  • 1oo ml ulei

Mod de preparare

Cartofii se fierb in coaja apoi se cojesc si se faramiteaza cu o furculita  marunt. Se pun ouale intregi si cele 3 linguri de zahar, scortisoara, sarea  si  grisul. Se amesteca bine cu o lingura de lemn, apoi se adauga faina si se amesteca iar pana se omogenizeaza bine totul. Se poate amesteca direct cu mana. Compozitia rezultata va fi destul de lipicioasa, e normal sa fie asa. Se lasa la frigider jumatate de ora.

Prunele se spala bine, se crapa la un capat si se scot samburii, se presara cu zahar si scortisoara din belsug si se lasa sa stea cat timp sta si coca la frigider.

Intr-o  tigaie se pune cam 100 ml de ulei si se incinge, apoi se pune pesmetul si se lasa la rumenit, dar atentie mare sa nu cumva sa se arda. Cand e rosiatic inchis se adauga si zaharul si se mai lasa 2-3 minute la foc mic. Se ia de pe foc si se lasa la racit.

Se pregatesc doua farfurii intinse cu faina, una va servi la modelarea gombotilor, iar pe ceallata se vor aseza  pe masura ce se fac, astfel nu se vor lipi de farfurie (se vor pune departati unul de altul, altfel se lipesc)

Se pune la foc o cratita destul de larga  cu apa cat sa dea peste gomboti, se da in clocot.

Intre timp se scoate compozitia din frigider si cu lingura se ia cate o lingura si se pun in palma infainata bine, se formeaza o coca plata iar in mijloc se pune o pruna. Se acopera pruna bine si se modeleaza o forma rotunda, cu ajutorul fainii. Partea asta e mai delicata, dar cu rabdare se face usor. Pe masura ce se fac, se pun gombotii pe farfuria cu faina, departati unul de celalalt sa nu se lipeasca intre ei.

Cand da in clocot apa, se adauga un praf de sare si o lingura de ulei si se pun gombotii unul cate unul cu grija cu ajutorul unei linguri, dar nu prea ingramaditi, sa nu se lipeasca intre ei. Se lasa pana cand incep sa se ridice la suprafata, apoi inca vreo 3-4 minute si se scot apoi cu ajutorul unei palete pe o farfurie.

Cat sunt inca fierbinti se tavalesc prin pesmet bine bine si se asaza pe farfuria de servit. Se servesc calduti, dar si reci sunt la fel de deliciosi...

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti cu prune" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de gomboti cu prune

Postat de MotanLaOale

Reteta de gomboti cu prune

Iata cum se prepara Reteta de gomboti cu prune Cartofii se fierb in coaja. Se curata fierbinti de coaja si se dau imediat pe razatoare sau se paseaza cu telul de facut piure. Se toarna...

Citeste continuarea

Desert galuste cu prune in crusta de biscuiti

Postat de MotanLaOale

Desert galuste cu prune in crusta de biscuiti

Cartofii se fierb in coaja. Se curata fierbinti de coaja si se dau imediat pe razatoare sau se paseaza cu telul de facut piure. Se toarna uleiul si se amesteca bine, bine si cu un praf de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.10.2012, 00:07
Si eu vreauuuuuu
Arata tare bine
la 31.10.2012, 00:27
foarte bune,la ora asta numai bune de ingrasat,de dimineata ma servesc si eu cu una,ce pofta
la 31.10.2012, 00:43
miuta, serveste cu placere!
alba_zori...cu incredere!!!
la 31.10.2012, 07:49
ce bine arata, eu sunt gata pentru micul dejun
la 31.10.2012, 08:42
bine arata

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking